Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie

©

Autor:

Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie
O echipă de medici și ingineri de la University of Michigan a creat un dispozitiv ce poate fi purtat de pacient și care ar putea ajuta medicii să diagnosticheze cancerul într-un mod mai eficient.
Prototipul a fost testat doar pe modele animale - câini sănătoși cărora li s-au injectat celule calceroase umane. Aceste celule sunt eliminate în mod natural de organismul animalului în câteva ore, fără efecte secundare.

Tumorile canceroase pot elibera în sânge peste 1.000 de celule într-un singur minut, iar acest dispozitiv adună celulele canceroase vii direct din fluxul sanguin. În prezent, medicii recoltează o cantitate mică de sânge pentru a verifica prezența celulelor canceroase și unele probe pot fi negative, chiar dacă pacientul se află într-un stadiu avansat de boală, în timp ce o mostră obișnuită nu conține mai mult de 10 celule canceroase

Noul dispozitiv captează celulele direct din venă, în mod continuu. Pe testele pe animale, acesta a adunat de 3,5 ori mai multe celule pe mililitru de sânge decât metoda tradițională de testare.

În prezent, o metodă de diagnostic mai precisă este biopsia, însă aceasta e o metodă invazivă. Potrivit autorilor, dacă biopsia ar putea fi înlocuită de captarea celulelor canceroase din sânge, medicii ar afla astfel chiar mai multe despre biologia tumorii și ar putea oferi pacienților un plan de tratament mai bun. Acest lucru se datorează faptului că celulele care circulă în sânge sunt cele cu potențial de formare a tumorilor satelit, sau metastaze. Acestea sunt mai periculoase decât tumora canceroasă inițială.

Următorul pas pentru oamenii de știință este îmbunătățirea dispozitivului pentru a procesa mai rapid sângele circulant, apoi testarea acestuia pe animale bolnave de cancer. Cercetătorii prevăd începerea testelor la oameni în trei-cinci ani.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-04-2019 | creare: 11-04-2019 | Vizite: 768
Bibliografie
Biopsy alternative: 'Wearable' device captures cancer cells from blood, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190401105317.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Produs pentru diagnosticarea melanomului fără biopsie
  • Noi abordări terapeutice: Influențarea procesului de autofagie în celulele canceroase
  • „Stiloul” care poate detecta cancerul în 20 de secunde
  •