Folosirea simultană a medicamentelor anti-cancer cu medicamentele pe bază de plante, potențial dăunătoare

©

Autor:

Folosirea simultană a medicamentelor anti-cancer cu medicamentele pe bază de plante, potențial dăunătoare
Medicamentele pe bază de plante, considerate alternative naturale la compușii medicali, au devenit tot mai utilizate în ultimii ani, în special din cauza creșterii neîncrederii față de compușii medicinali moderni. Atitudinea generală a oamenilor a dus la utilizarea combinată a terapiei pe bază de plante cu alte medicamente, chiar și împreună cu medicamentele pentru cancer. Un nou studiu, publicat în revista Scientific Reports, raportează o serie de reacții adverse în urma utilizării combinate a medicamentelor pe bază de plante cu medicamentele utilizate în terapiile împotriva cancerului.
În studiul actual, cercetătorii au examinat modul în care administrarea unor plante folosite în medicina naturistă a fost asociată cu reacții adverse, la utilizarea împreună cu medicamente anticancer (ACD). Plantele examinate au inclus, printre altele, ceaiul verde, turmericul, vâscul, ghimbirul, canabisul, sunătoarea sau echinacea. Reacțiile adverse au fost raportate de profesioniști din domeniul sănătății, în special de către medici.

Potrivit constatărilor, cele mai multe reacții adverse au fost raportate în unele dintre cele mai dezvoltate state de pe glob (Germania și Statele Unite) în general la femei (procentaj de 57%, comparativ cu 35% la bărbați). Vâscul european a provocat cele mai multe dintre reacțiile adverse (70% din totalul acestora), în timp ce ananasul nu a provocat nicio reacție adversă, iar echinaceea a provocat mai puțin de 2% dintre reacțiile adverse. Extractul de vâsc a prezentat o toxicitate ridicată, efectele adverse, în general cutanate sau gastrointestinale, fiind raportate după consumul unor forme nefermentate.

Aproximativ 1.100 de reacții adverse au fost raportate în urma studiului, ceea ce reflectă o incidența redusă a raportării reacțiilor adverse în urma utilizării substanțelor fitochimice. Raportarea detaliată a unor astfel de probleme este esențială pentru îmbunătățirea siguranței medicamentelor pe bază de plante.

Interacțiunile medicamentoase hepatotoxice au predominat în cadrul studiului, lucru îngrijorător atunci când vine vorba de interacțiunea cu medicamentele oncologice folosite în terapiile împotriva cancerului, în general etichetate drept potențial toxice. În plus, anumite medicamente pe bază de plante ar putea reduce semnificativ eficiența terapiilor actuale împotriva cancerului.

sursa: News Medical
foto: Dima Sobko / Shutterstock.com

Data actualizare: 30-08-2022 | creare: 30-08-2022 | Vizite: 338
Bibliografie
The risk of adverse reactions when herbal medications are taken with cancer drugs, https://www.news-medical.net/news/20220824/The-risk-of-adverse-reactions-when-herbal-medications-are-taken-with-cancer-drugs.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația dintre o dietă care mimează postul negru și vitamina C poate fi eficientă împotriva anumitor tipuri de cancer
  • Medicamentul care ar putea creşte speranța de viață a pacienților cu cancer
  • Eficiența itraconazolului în tratamentul cancerelor este dependentă de doză
  •