Eliminarea celulelor senescente poate vindeca fibroza pulmonară și cancerul

©

Autor:

Eliminarea celulelor senescente poate vindeca fibroza pulmonară și cancerul
Cercetătorii de la institutul de cercetare în biomedicină IRB Barcelona au dezvltat strategii prin care celulele senescente din organism ar putea fi eliminate. Celulele senescente sunt celule deteriorate care nu își mai îndeplinesc rolurile obișnuite, dar care nu sunt moarte, motiv pentru care sunt cunoscute în mod obișnuit ca celule zombi. Ele se acumulează în diverse tipuri de țesuturi în timp ce înaintăm în vârstă, contribuind astfel la deteriorarea progresivă asociată îmbătrânirii.
În studiul publicat de EMBO Molecular Medicine cercetătorii au prezentat un prototip de administrare a medicamentelor care selectează țesuturile care adăpostesc celule senescente.

Mai precis, oamenii de știință de la IRB Barcelona alături de o echipă condusă de Ramón Martínez-Máñez la Universidad Politécnica de Valencia au analizat trăsăturile particulare ale celulelor senescente, astfel încît să construiască un sistem de administrare care să le țintească în mod direct.

Eficacitatea experimentului a fost demonstrată în anumite afecțiuni caracterizate de prezența celulele deteriorate, cum se întâmplă în cazul fibrozei pulmonare sau, inclusiv în cazul cancerului, ca procedeu folosit după tratamentul cu chimioterapie.

Spre exemplu, sistemul de încapsulare al medicamentelor care conține compuși citotoxici a provocat uciderea celulelor senescente, lucru care a condus la îmbunătățiri terapeutice la șoarecii care aveau fibroză pulmonară sau cancer.

Un alt rezultat al acestui studiu este acela că acest sistem poate fi folosit pentru a diagnostica senescența prin intermediul compusului fluorescent pe care îl conține.

Sursa: Science Daily
Foto: Guillem Garaulet and Francisca Mulero, CNIO
(plămânii unui cobai cu fibroză înainte și după nanoterapia ce țintește celulele senescente)

Data actualizare: 31-07-2018 | creare: 31-07-2018 | Vizite: 1597
Bibliografie
Nano-carrier releases drugs into damaged cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180726160744.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hidrogelul care ar putea elibera controlat medicament pentru episoadele artritice
  • Analiza mișcărilor nanoparticulelor dezvăluie dacă celule canceroase sunt corect vizate de medicamente
  • Cum pot fi livrate medicamentele doar în zonele din corp afectate de boală?
  •