Doar 10 minute de mers pe jos în fiecare zi pot prelungi speranța de viață a persoanelor vârstnice

©

Autor:

Doar 10 minute de mers pe jos în fiecare zi pot prelungi speranța de viață a persoanelor vârstnice
Persoanele cu vârsta de peste 85 de ani care merg pe jos pentru minimum 10 minute pe zi tind să fie mai sănătoase și să trăiască mai mult, comparativ cu persoanele sedentare de aceeași vârstă, potrivit unui raport al Societății Europene de Cardiologie.
Cercetătorii au examinat asocierea între riscul de mortalitate și mersul pe jos în rândul adulților cu vârsta de minimum 85 de ani, participanții fiind aleși din baza de date a Serviciului Național de Asigurări de Sănătate din Coreea. Studiul a inclus peste 7.000 de adulți cu vârsta media de 87 de ani, majoritatea de sex feminin, care au fost supuși programului național de screening pentru sănătate. Participanții au completat un chestionar privind activitatea fizică în timpul liber, ulterior fiind clasificați în cinci grupuri, în funcție de timpul petrecut mergând lent.

Mai bine de jumătate dintre participanții la studiu (aproximativ 58%) au fost încadrați în primul grup, fiind inactivi din punct de vedere fizic. Din întreaga populație de studiu, 25,6% au făcut activitate fizică de intensitate moderată sau viguroasă, însă doar puțin peste 7% au îndeplinit recomandările actuale din ghidurile OMS pentru activitatea fizică de intensitate moderată până la viguroase.

Potrivit rezultatelor, mersul pe jos a fost asociat cu o probabilitate mai mică de deces, indiferent de intensitatea activității fizice. Comparativ cu persoanele inactive din punct de vedere fizic, cei care au mers chiar și până la o oră pe săptămână (cel mai redus nivel de activitate fizică din studiu) au avut riscuri mai mici cu 40% de mortalitate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-08-2022 | creare: 26-08-2022 | Vizite: 232
Bibliografie
Octogenarians should walk 10 minutes a day to prolong life, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220824102906.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum facem față îmbătrânirii?
  • Mersul la serviciu pe bicicletă sau pe jos îmbunătățește starea de spirit
  • Un nou studiu face legătura între activitatea fizică la vârstnici și integritatea materiei albe din creier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum