Doi compuși comuni pot oferi protecție impotriva bolii Alzheimer, inclusiv în rândul pacienților infectați cu virusul herpes simplex 1

©

Autor:

Doi compuși comuni pot oferi protecție impotriva bolii Alzheimer, inclusiv în rândul pacienților infectați cu virusul herpes simplex 1
Resveratrolul și cetachinele din ceaiul verde, compuși regăsiți în general sub formă de suplimente alimentare, pot inhiba producția de beta-amiloide și pot preveni reduce inflamația determinată de infecția cu virusul herpes simplex 1, potențiali factori de risc pentru boala Alzheimer, indică un studiu.
boala Alzheimer, o importantă cauză de dizabilitate și deces la nivel global, este o afecțiune neurodegenerativă progresivă determinată în principal de depunerile de proteine de tipul beta amiloid și tau la nivelul celulelor nervoase. Noile studii sugerează că neuroinflamația, precum cea determinată de infecția cu virusul herpes simplex (HSV) de tip 1, ar putea determina, de asemenea, apariția bolii. În prezent, prevalența HSV-1 depășește 50% în multe dintre statele de pe glob, principalele persoane purtătoare ale virusului fiind persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 49 de ani. Cercetări recente au raportat o legătură între tratamentele împotriva HSV și riscul redus de demență.

În studiul actual, cercetătorii au testat o serie de compuși neuroprotectori împotriva bolii Alzheimer. Compușii au fost preluați dintr-o listă de medicamente, suplimente pe bază de plante și nutraceutice aprobate pentru utilizate clinică atât împotriva declinului cognitiv, cât și a altor condiții care nu erau asociate cu un declin cognitiv.

Majoritatea compușilor încercați nu au reușit să reducă formarea plăcii induse de HSV-1, astfel că nu fost luați în considerare pentru investigații ulterioare. Unii compuși, însă, precum curcumina, metformina, resveratrolul, catechinele de ceai verde, citicolina și extractul de Ashwagandha au redus suprafața plăcii induse de HSV. Dintre acestea, extractul de Ashwagandha, o substanță folosită în general pentru îmbunătățirea somnului, a fost exclusă din analiza ulterioară, din cauza toxicității semnificative.

Dintre toți compușii studiați, catechinele de ceai verde și resveratrolul au oferit cele mai bune rezultate, fiind considerați de către autori candidați promițători pentru prevenirea declinului cognitiv la pacienții cu HSV de tip 1, datorită caracteristicilor neuroprotectoare funcționale și a toxicității minime.

sursa: News Medical
foto: bonchan / Shutterstock

Data actualizare: 07-11-2022 | creare: 07-11-2022 | Vizite: 226
Bibliografie
Green tea catechins and resveratrol display neuroprotective properties in Alzheimer's models, link: https://www.news-medical.net/news/20221103/Green-tea-catechins-and-resveratrol-display-neuroprotective-properties-in-Alzheimers-models.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ar putea suplimentele de resveratrol să stopeze evoluția bolii Alzheimer?
  • Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?
  • O slujbă care îți menține creierul activ te-ar putea feri de Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum