Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?

©

Autor:

Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?
Vinul roșu conține un compus numit resveratrol ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare prin modificarea florei bacteriene, conform unui studiu publicat în jurnalul mBio.

Afecțiunile cardiovasculare au devenit o problemă de sănătate publică, inclusiv în țările dezvoltate. Studiile recente asupra florei bacteriene indică faptul că ar putea avea un puternic impact asupra riscului de a dezvolta ateroscleroză.

Ateroscleroza apare când plachetele constituite din grăsimi, colesterol, calciu și alte substanțe se acumulează la nivel arterial. În timp, aceste plachete se întăresc și restricționează fluxul sangvin. Acest lucru duce la apariția atacului vascular cerebral, a infarctului, demenței vasculare și chiar a decesului. Ateroscleroza poate afecta și membrele, pelvisul sau rinichii.

Resveratrolul este un compus vegetal întâlnit în mod natural în arahide, struguri, vin roșu și unele fructe de pădure. Este un polifenol despre care se consideră că are rol antioxidant și protejează organismul de unele afecțiuni, cum este cazul afecțiunilor cardiovasculare, a cancerului sau a bolilor neurodegenerative.

Cercetătorii din cadrul Centrului de Cercetare pentru Nutriție și Siguranță Alimentară din Chongqing (China) au realizat o serie de experimente pentru a descoperi modul în care resveratrolul afectează microbiomul și cum conferă protecție. Rezultatele au arătat că resveratrolul reduce nivelul de trimetilamină-N-oxid (TMAO), cunoscut ca factor care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei. De asemenea, inhibă producția florei bacteriane de către atrimetilamină, care este necesară pentru obținerea TMAO.

La cobai s-a observat că resveratrolul crește raportul dintre bacteroidete și firmicute, inhibă dezvoltarea de Prevotella și crește producția de Bacteroide, Lactobacillus, Bifidobacterium și Akkermansia.

Studiul sugerează că pe viitor, un polifenol natural fără efecte adverse ar putea fi utilizat pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare.

Conform Centrului de Informare privind Micronutrienții de la Universitatea de stat Oregon, corpul uman absoarbe bine resveratrolul, însă este metabolizat repede și eliminat din corp, având astfel biodisponibilitate redusă.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 13-01-2019 | creare: 06-04-2016 | Vizite: 2267
Bibliografie
How can red wine help the gut microbiome to prevent heart disease?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/308669.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variații externe
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • Oamenii de știință au descoperit 69 de factori diferiți ce influențează compoziția microflorei intestinale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum