Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?

Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?

©

Autor:

Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?
Vinul roÈ™u conÈ›ine un compus numit resveratrol ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare prin modificarea florei bacteriene, conform unui studiu publicat în jurnalul mBio.

AfecÈ›iunile cardiovasculare au devenit o problemă de sănătate publică, inclusiv în țările dezvoltate. Studiile recente asupra florei bacteriene indică faptul că ar putea avea un puternic impact asupra riscului de a dezvolta ateroscleroză.

Ateroscleroza apare când plachetele constituite din grăsimi, colesterol, calciu È™i alte substanÈ›e se acumulează la nivel arterial. În timp, aceste plachete se întăresc È™i restricÈ›ionează fluxul sangvin. Acest lucru duce la apariÈ›ia atacului vascular cerebral, a infarctului, demenÈ›ei vasculare È™i chiar a decesului. Ateroscleroza poate afecta È™i membrele, pelvisul sau rinichii.

Resveratrolul este un compus vegetal întâlnit în mod natural în arahide, struguri, vin roÈ™u È™i unele fructe de pădure. Este un polifenol despre care se consideră că are rol antioxidant È™i protejează organismul de unele afecÈ›iuni, cum este cazul afecÈ›iunilor cardiovasculare, a cancerului sau a bolilor neurodegenerative.

Cercetătorii din cadrul Centrului de Cercetare pentru NutriÈ›ie È™i Siguranță Alimentară din Chongqing (China) au realizat o serie de experimente pentru a descoperi modul în care resveratrolul afectează microbiomul È™i cum conferă protecÈ›ie. Rezultatele au arătat că resveratrolul reduce nivelul de trimetilamină-N-oxid (TMAO), cunoscut ca factor care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei. De asemenea, inhibă producÈ›ia florei bacteriane de către atrimetilamină, care este necesară pentru obÈ›inerea TMAO.

La cobai s-a observat că resveratrolul crește raportul dintre bacteroidete și firmicute, inhibă dezvoltarea de Prevotella și crește producția de Bacteroide, Lactobacillus, Bifidobacterium și Akkermansia.

Studiul sugerează că pe viitor, un polifenol natural fără efecte adverse ar putea fi utilizat pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare.

Conform Centrului de Informare privind MicronutrienÈ›ii de la Universitatea de stat Oregon, corpul uman absoarbe bine resveratrolul, însă este metabolizat repede È™i eliminat din corp, având astfel biodisponibilitate redusă.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 13-01-2019 | creare: 06-04-2016 | Vizite: 2628
Bibliografie
How can red wine help the gut microbiome to prevent heart disease?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/308669.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variaÈ›ii externe
  • Hormonii din laptele matern influenÈ›ează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • Oamenii de È™tiință au descoperit 69 de factori diferiÈ›i ce influenÈ›ează compoziÈ›ia microflorei intestinale
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum