Durerea de șale (dureri de mijloc sau durerea lombară)

©

Autor:

Durerea lombară, denumită în mod popular durere de șale sau durere de mijloc, reprezintă o problemă comună de sănătate care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex. Mai frecventă în rândul persoanelor vârstnice și a celor care desfășoară activități ce implică ridicarea de greutăți, durerea lombară poate deveni o problemă cronică și debilitantă. Durerea de șale poate avea o serie de cauze, iar înțelegerea factorilor care contribuie la apariția sa și a modului de gestionare a condiției este esențială pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. (1, 2, 3)

Clasificare durere de șale

Durerea de șale poate fi clasificată în funcție de mai mulți factori, inclusiv de cauza specifică, durată, caracteristicile durerii și localizarea sa. În funcție de durata sa, durerea de șale poate fi împărțită în două categorii principale:

  • durere acută (se referă la durerea care apare brusc și care durează între câteva minute până la câteva zile);
  • durere cronică (caracterizată prin persistența durerii pe o perioadă mai lungă de trei luni).


În funcție de originea sa, durerea de șale se poate clasifica în mai multe subcategorii:

  • durere musculară sau scheletică (durerea cauzată de leziuni ale mușchilor lombari sau ale coloanei vertebrale);
  • durere neurologică (durerea de șale poate fi cauzată de probleme ale nervilor din această regiune, cum ar fi sciatica);
  • durere urologică (afecțiunile sistemului urinar, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau litiaza renală, pot provoca dureri în partea inferioară a spatelui). (1, 4, 5)


Ce cauzează durerea de șale?

Deși este adesea asociată cu leziunile sau afecțiunile coloanei vertebrale, durerea lombară poate fi generată de o gamă variată de factori, inclusiv de postura incorectă sau de factorii psihologici. Printre cele mai comune cauze ale durerii lombare se numără:

  • suprasolicitarea sau traumatismele (ridicarea de greutăți sau mișcările bruște pot duce la deteriorarea mușchilor sau a ligamentelor din zona lombară);
  • postură incorectă (statul prelungit într-o poziție incorectă pentru perioade îndelungate poate suprasolicita mușchii lombari, contribuind la apariția sau agravarea durerii de șale);
  • afecțiuni ale coloanei vertebrale (herniile de disc, stenoza spinală sau alte afecțiuni ale coloanei vertebrale pot comprima nervii și cauza dureri lombare);


De asemenea, unele boli, cum ar fi artrita, constipația cronică, sindromul de colon iritabil, infecțiile renale, calculii renali sau infecțiile spinale, pot provoca dureri lombare. Stresul cronic, anxietatea sau depresia pot amplifica senzațiile de durere în zona lombară. De asemenea, fumatul, sedentarismul, obezitatea și stresul pot crește riscul de durere lombară, fiind importanți factori de risc pentru majoritatea afecțiunilor care pot declanșa durere lombare. (1, 3, 6)

În cazuri rare, durerile de șale pot apărea atunci când un pacient are o formă de cancer care afectează oasele, coloana vertebrală sau țesuturile din jurul șoldurilor. Cancerul de prostată, împreună cu cancerul de sân metastatic, cancerul ovarian și unele forme de cancer osos primar, cum ar fi osteosarcomul sau mielomul multiplu, pot provoca dureri la nivelul șoldurilor. De asemenea, orice altă formă de cancer care s-a răspândit la nivelul țesuturilor și oaselor din regiunea pelviană pot provoca disconfort și dureri de mijloc. (7, 8)

Diagnostic

Identificarea corectă a cauzei durerii de șale necesită o evaluare medicală complexă și completă, care poate cuprinde atât evaluări clinice, cât și paraclinice. Medicul va examina istoricul medical al pacientului și simptomele sale și va efectua un examen fizic. În funcție de constatările preliminare ale examinării fizice, pot fi necesare investigații suplimentare, cum ar fi:

  • examinări imagistice (pentru a obține imagini detaliate ale coloanei vertebrale și ale structurilor adiacente);
  • analize de sânge (pentru detectarea inflamațiilor, excluderea unor infecții, evaluarea stării generale de sănătate sau pentru identificarea unor afecțiuni specifice);
  • teste de urină (folosire pentru evaluarea funcției renale, detectarea infecțiilor tractului urinar sau a sângelui în urină și excluderea unor afecțiuni, precum cele gastrointestinale sau musculare).


Alte proceduri de diagnosticare, precum biopsia (implică prelevarea de mostre de țesut din zona afectată pentru analiza ulterioară în laborator), mielografia (implică injectarea unui agent de contrast în canalul spinal pentru a evidenția mai clar structurile coloanei vertebrale și nervii în timpul examinărilor imagistice) sau o electromiografie (procedură care măsoară activitatea electrică a mușchilor și nervilor) pot fi necesare în cazuri mai complexe sau atunci când există suspiciunea unei afecțiuni grave. (1, 3, 9, 10)

Tratament

Tratamentul pentru durerea de șale depinde de cauza specifică și de severitatea simptomelor. Terapia fizică și exercițiile de întărire musculară reprezintă o componentă cheie a tratamentului durerii de șale, scopul acestor terapii fiind acela de întărire a mușchilor din zona lombară și de îmbunătățire a mobilității. De asemenea, programele de exerciții elaborate de către terapeut pot ajuta la corectarea dezechilibrelor musculare și la reducerea disconfortului.

Alte opțiuni de tratament pentru durerea lombară:

  • administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau de analgezice (pentru ameliorarea durerii);
  • purtarea unor corectoare ortopedice sau a unor corsete (pentru a ajuta la corectarea sau încetinirea progresiei deformității la pacienții cu scolioză, lordoză sau cifoză);
  • consiliere psihologică (în cazul în care factorii psihologici contribuie la durere).


Dacă durerea este cauzată de afecțiuni grave ale coloanei vertebrale, precum stenoza spinală sau fracturi ale coloanei, medicul poate recomanda intervenții chirurgicale pentru corectarea problemelor anatomice sau pentru stabilizarea coloanei vertebrale. De asemenea, o intervenție chirurgicală (discetomie) poate fi recomandată pacienților cu hernii de disc care nu răspund la alte tratamente. (1, 2, 3)

Prevenție

Durerea de șale poate avea un impact major asupra calității vieții, astfel că măsurile de prevenție sunt necesare pentru a menține mobilitatea și confortul în activitățile zilnice. Prevenirea durerii de șale poate fi dificilă în unele cazuri, dar adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce riscul. Printre altele, se recomandă:

  • menținerea unei greutăți sănătoase (pentru a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale);
  • realizarea de exerciții fizice în mod regulat (pentru a menține flexibilitatea mușchilor lombari);
  • adoptarea unor tehnici corecte de ridicare a greutăților (pentru a evita problemele musculare);
  • evitarea sedentarismului (pentru a reduce stresul asupra spatelui);
  • gestionarea stresului și a anxietății, care pot agrava simptomele. (1, 3)
Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
  • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
  • Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare
  •