Ecranele pun în pericol sănăteta coloanei la adolescenți

©

Autor:

Ecranele pun în pericol sănăteta coloanei la adolescenți
Utilizarea din ce în ce mai mare a dispozitivelor electronice, cum ar fi smartphone-urile, tabletele și computerele, a făcut ca copiii și adolescenții să petreacă mai mult timp privind ecranele, adesea în poziții proaste, ceea ce poate provoca dureri de spate și alte probleme de sănătate.
Un studiu finanțat de FAPESP și realizat de cercetători brazilieni a descoperit mai mulți factori de risc pentru sănătatea coloanei vertebrale, inclusiv privirea la ecrane timp de mai mult de trei ore pe zi, apropierea ochilor de ecran și starea așezată sau întinsă pe burtă.

Studiul s-a concentrat pe durerea coloanei vertebrale toracice (TSP), care este frecventă la diferite grupe de vârstă și are o prevalență cuprinsă între 13%-35% la copii și adolescenți. Analiza a arătat o prevalență pe un an de 38,4% și o incidență pe un an de 10,1% în rândul elevilor cu vârste între 14 și 18 ani din primul și al doilea an de liceu. Mai multe fete decât băieți au raportat dureri la nivelul coloanei vertebrale toracice.

Factorii de risc pentru TSP includ factori fizici, fiziologici, psihologici și comportamentali, cum ar fi obiceiurile sedentare, activitatea fizică și tulburările mentale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră toți acești factori critici pentru sănătatea coloanei vertebrale. Descoperirile studiului sunt importante deoarece copiii și adolescenții cu dureri de spate sunt mai inactivi, obțin mai puține rezultate din punct de vedere academic și au mai multe probleme psihosociale. Au fost efectuate mai puține studii asupra TSP decât asupra durerilor de spate și gât, iar studiul a găsit doar două cercetări prospective privind factorii de prognostic.

Școlile sunt responsabile pentru educația pentru sănătate, inclusiv identificarea riscurilor pentru sănătatea individuală și colectivă și intervențiile pentru combaterea acestora, precum și promovarea obiceiurilor de îngrijire personală.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-04-2023 | creare: 07-04-2023 | Vizite: 215
Bibliografie
Thoracic spine pain prevalent among adolescents spending more time looking at screens, link: https://www.news-medical.net/news/20230407/Thoracic-spine-pain-prevalent-among-adolescents-spending-more-time-looking-at-screens.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Urmărirea programelor TV ori statul pe telefon, o problemă reală pentru părinții cu mai mulți copii
  • Două ore de utilizare pasivă sau activă a dispozitivelor cu ecran poate afecta sănătatea mintală a tinerilor
  • Timpul petrecut jucând jocuri video poate îmbunătăți performanțele școlare ale copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum