Efectele ceaiului verde: de la microbiom, până la slăbire

©

Autor:

Efectele ceaiului verde: de la microbiom, până la slăbire
Într-un studiu recent publicat în Foods Journal, cercetătorii au investigat efectele ceaiului verde și ale componentelor sale asupra greutății corporale și reglării microbiotei intestinale la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi (BG). Obezitatea este o problemă de sănătate globală legată de bolile metabolice, adesea influențată de microflora intestinală specifică care promovează creșterea în greutate.
Ceaiul verde, cunoscut pentru potențialul său de a reduce greutatea corporală și sindromul metabolic, conține polifenoli, cofeină (Caf) și L-teanină (Tea) care pot afecta aportul de calorii și activitatea protein kinazei. Aceste componente interacționează cu microbiomul intestinal, putând avea efect asupra obezității.

Studiul a preparat ceai verde din soiul de ceai Suchazao, evaluându-i conținutul de polifenoli, Caf și Tea. Șoarecii masculi tineri au fost împărțiți în grupuri și supuși la diferite diete: dieta BG cu infuzii de ceai verde, dieta BG cu componente majore de ceai verde și altele. Au fost efectuate monitorizări zilnice a aportului de apă și a greutății, precum și teste de toleranță la glucoză. Studiul a inclus teste biochimice, analize histologice și evaluarea microbiotei intestinale folosind secvențierea de generație următoare (NGS).

Rezultatele au arătat că șoarecii din dieta BG au câștigat în greutate și au acumulat grăsimi, stabilind rolul dietei în inducerea obezității. Încorporarea ceaiului verde, în special la concentrație de 4%, a condus la o pierdere semnificativă în greutate și la reducerea grăsimilor, în ciuda aportului crescut de alimente. Testele biochimice au evidențiat scăderea indicatorilor de obezitate și îmbunătățirea sănătății celulelor hepatice la grupele de ceai verde. În special, markerii de inflamație au fost scăzuți, iar microbiota intestinală a prezentat modificări pozitive, în special cu grupul de ceai verde de 4%.

S-a descoperit că polifenolii (TPP), Tea și Caf influențează greutatea, grăsimea, inflamația și sănătatea intestinului. Polifenolii au demonstrat cele mai substanțiale efecte asupra indicatorilor legați de obezitate și a compoziției microbiotei intestinale, promovând bacteriile benefice în timp ce le scădea pe cele dăunătoare. Studiul a identificat 32 de genuri, inclusiv Akkermansia, Saccharofermentans, Acetatifactor și Bacteroides, ca biomarkeri asociați cu dieta BG. Printre acestea, polifenolii au sporit în mod semnificativ prezența Akkermansia, crucială pentru restabilirea unei comunități bacteriene sănătoase pentru a contracara obezitatea.

În concluzie, studiul sugerează că ceaiul verde, în special atunci când este suplimentat la o concentrație de 4%, are potențialul de a atenua efectele adverse ale unei diete bogate în grăsimi asupra obezității prin modularea comunităților microbiene intestinale.

sursa: News Medical
foto: grafvision/Shutterstock.com

Data actualizare: 10-08-2023 | creare: 10-08-2023 | Vizite: 308
Bibliografie
The green tea effect: From gut microbes to weight loss, new insights emerge, link: https://www.news-medical.net/news/20230808/The-green-tea-effect-From-gut-microbes-to-weight-loss-new-insights-emerge.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Detoxifiere cu ceai verde
  • Efectele dovedite științific ale ceaiului verde
  • Ceai verde - beneficii conform studiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum