Efectele inflamației cronice pot fi anulate prin antrenarea mușchilor

©

Autor:

Efectele inflamației cronice pot fi anulate prin antrenarea mușchilor
Specialiștii în bioinginerie medicală de la Duke University au dovedit capacitatea mușchilor de a elimina efectele dăunătoare ale inflamației cronice, cu ajutorul musculaturii dezvoltate în laborator.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Science Advances.

Procesul inflamator nu este inerent bun sau rău - un răspuns inflamator scăzut poate elimina corpii străini în cazul unei răni, însă în alte cazuri răspunsul exagerat din partea sistemului imunitar poate avea efecte negative în corp (așa cum furtuna de citokine poate fi fatală în COVID-19). Pe de altă parte, există boli care produc inflamație cronică, precum artrita reumatoidă și sarcopenia.

Se știa despre capacitatea mușchilor de a ameliora efectele inflamației în general, dar nu fusese identificat încă rolul exact al celulelor musculare, sau interacțiunea cu moleculele proinflamatorii, cum este interferonul gamma. Această molecula a fost asociată în mod special cu mai multe tipuri de disfuncții musculare.

Musculatura dezvoltată în laborator se prezintă sub formă modulară, ceea ce înseamnă că cercetătorii pot combina și potrivi diferite tipuri de celule și componente tisulare. Astfel, s-a descoperit că celulele musculare sunt capabile ele însele să întreprindă acțiuni aniinflamatorii.

Mușchii de laborator au fost inundați cu interferon gamma, pentru a mima efectele inflamației cronice. Drept răspuns, mușchii s-au micșorat. Cercetătorii au aplicat gamma interferon pentru a doua oară, doar că de data aceasta musculatura a fost stimulată cu electrozi, pentru a simula exercițiile fizice. Spre surprinderea oamenilor de știință, de această dată efectele inflamației cronice au fost prevenite aproape în totalitate.

Cercetătorii speră că în cele din urmă vor descoperi, cu ajutorul mușchilor de laborator, ce nivel de exercițiu fizic este necesar pentru a combate inflamația cronică, fără a pune prea mult stres asupra celulelor.

sursa: Science Daily
foto: Duke Pratt School of Engineering

Data actualizare: 28-01-2021 | creare: 28-01-2021 | Vizite: 734
Bibliografie
Exercising muscle combats chronic inflammation on its own, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210122140624.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiul fizic crește nivelul din corp al substanțelor asemănătoare canabisului, ceea ce reduce inflamația cronică
  • O nouă abordare împotriva inflamației cronice: nanocorpii
  • Carența de vitamină D ar putea fi cauza inflamației cronice
  •