Efectele modulatoare ale fitochimicelor asupra axei intestin-creier: implicații terapeutice
©
Autor: Airinei Camelia

Un studiu recent publicat în jurnalul Current Developments in Nutrition a explorat implicațiile terapeutice ale compușilor fitochimici asupra axei intestin-creier în contextul afecțiunilor neurologice. S-au examinat diferite substanțe fitochimice, printre care curcumina, care prezintă proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii și antioxidante, dar este limitată de instabilitatea chimică și biovalabilitatea scăzută. Totuși, metabolizarea acesteia de către enzimele microbiomului poate genera compuși farmacologic mai activi. De exemplu, metaboliții curcuminei pot restaura disbioza și au efecte protectoare în modele de Alzheimer.
Alte fitochimicale studiate includ apigenina și quercetina, care prezintă proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Apigenina a îmbunătățit retenția memoriei și a redus acumularea de beta-amiloid în studii pe modele de Alzheimer, în timp ce nanoparticulele de quercetină au îmbunătățit memoria și cogniția. Resveratrolul și ginsenosida Rg1, de asemenea, au arătat beneficii în gestionarea stresului și îmbunătățirea comportamentelor legate de stres și tulburările metabolice.
Studiul subliniază potențialul terapeutic al fitochimicalelor de a modula compoziția și funcția microbiomului intestinal, influențând astfel funcția cerebrală și reducând simptomele neurologice. Cu toate acestea, răspunsurile la fitochimicale pot varia semnificativ între indivizi datorită factorilor genetici, de mediu și de stil de viață, necesitând cercetări suplimentare pentru a înțelege utilizarea optimă a acestora în condiții neurologice.
sursa: News Medical
foto: © 2024 The Authors. Published by Elsevier Inc. on behalf of American Society for Nutrition.
Data actualizare: 27-05-2024 | creare: 27-05-2024 | Vizite: 273
Bibliografie
Phytochemicals show promise in treating neurological disorders by influencing the gut-brain axis, link: https://www.news-medical.net/news/20240526/Phytochemicals-show-promise-in-treating-neurological-disorders-by-influencing-the-gut-brain-axis.aspx©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta bogată în grăsimi a fost asociată cu comportamente impulsive și modificări în creier
- Utilizarea pe termen lung a canabisului și impactul asupra structurii și funcției creierului
- Antrenamentul creierului pentru îmbunătățirea atenției și concentrării
- Cum trece creierul de la starea de„ visare cu ochii deschiși” la realitate?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni