Cercetările indică o legătură între sindromul intestinului iritabil și afectarea sănătății mintale

©

Autor:

Cercetările indică o legătură între sindromul intestinului iritabil și afectarea sănătății mintale
Un nou studiu realizat la Facultatea de Medicină a Universității Missouri din Statele Unite a stabilit o legătură între sindromul intestinului iritabil și diverse afecțiuni, precum anxietatea, depresia sau ideația suicidară. Astfel, pentru ca pacienții cu sindrom de intestin iritabil (SII) să aibă o calitate a vieții crescută este necesar ca medicii să trateze simultan comorbiditățile psihiatrice.
Simptomele cele mai frecvente în sindromul de intestin iritabil includ crampe, dureri abdominale, balonare, flatulență și diaree. Studiul de față a analizat peste 1,2 milioane de pacienți cu SII internați în spitalele din Statele Unite și s-a descoperit că peste 38% dintre aceștia au prezentat anxietate, iar peste 27% s-au confruntat cu depresia. Ambele procente sunt de două ori mai mari față de valorile întâlnite la pacienții cu anxietate sau depresie care nu suferă de sindromul intestinului iritabil.

În general, pacienții cu SII au o prevalență ridicată a patologiei psihiatrice (anxietate, depresie, tulburare bipolară, ideație/tentativă suicidară, tulburări alimentare) față de populația generală.

Ipoteza care ar putea explica această conexiune este numită axa creier-intestin, care sugerează că simptomele intestinului iritabil influențează sănătatea mintală, iar diversele patologii psihiatrice pot duce la apariția simptomelor din SII. Alături de sistemul nervos central, sistemul nervos periferic ce include plexurile nervoase ale tubului digestiv formează o rețea extrem de complexă și sensibilă la orice factor de stres psihic.

De aceea, medicii trebuie să trateze atât SII, cât și tulburările psihiatrice, ținând cont că de obicei SII se asociază cu stresul, afectarea productivității muncii, a calității vieții pacienților, iar în cazul unor afecțiuni psihiatrice adiționale impactul asupra sistemelor de sănătate va fi semnificativ mai mare.

sursa: News Medical
foto: University of Missouri School of Medicine News

Data actualizare: 27-02-2023 | creare: 27-02-2023 | Vizite: 181
Bibliografie
Research highlights a link between irritable bowel syndrome and mental health problems, link: https://www.news-medical.net/news/20230222/Research-highlights-a-link-between-irritable-bowel-syndrome-and-mental-health-problems.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Acupunctura poate reduce simptomele sindromului intestinului iritabil, fără riscul unor efecte adverse
  • Postul intermitent - potențiale beneficii în obezitate și sănătatea axei creier-intestin-microbiom
  • Rolul microbiomului în procesul de îmbătrânire și bolile asociate cu vârsta: o sinteză a studiilor disponibile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum