Postul intermitent - potențiale beneficii în obezitate și sănătatea axei creier-intestin-microbiom

©

Autor:

Postul intermitent - potențiale beneficii în obezitate și sănătatea axei creier-intestin-microbiom
Prevalența obezității este o problemă semnificativă de sănătate publică la nivel mondial, dereglările în cadrul sistemului creier-intestin-microbiom fiind o cauză fundamentală. Studiile au arătat că schimbările în semnalizarea bidirecțională în cadrul axei creier-intestin-microbiom sunt prezente la persoanele obeze, mediate de diferite mecanisme, cum ar fi sistemele endocrin, metabolic, neuronal și imunitar.
Factorii de mediu, cum ar fi disponibilitatea alimentelor ieftine și foarte procesate și consumul crescut de alimente foarte gustoase, joacă un rol semnificativ în perturbarea mecanismelor de reglementare ale axei creier-intestin-microbiom. Au fost formulate diverse strategii pe termen scurt pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății metabolice, dar eficacitatea și impactul lor pe termen lung asupra microbiomului intestinal sunt încă neconcludente.

Chirurgia bariatrică, care modifică modul în care tractul gastrointestinal superior procesează alimentele, este singura intervenție care realizează scăderea în greutate pe termen lung, dar este invazivă, costisitoare și are efecte secundare. Medicamentele împotriva obezității care vizează suprimarea apetitului au o eficacitate limitată și efecte necunoscute asupra microbiotei intestinale.

Postul intermitent
, care implică un aport zilnic de alimente pe bază de plante de 6-8 ore și o fază cetogenă de 16-18 ore, a câștigat atenția recentă. Faza cetogenă permite organismului să ardă grăsimile, producând cetone care pot rămâne active chiar și după reluarea mesei. Studiile pe modele de șoareci au arătat beneficii promițătoare pe termen lung, dar studiile clinice sunt limitate și inconsecvente.

În concluzie, interacțiunile bidirecționale complexe din cadrul axei creier-intestin-microbiom reglează comportamentul ingestiv, iar factorii de mediu și alimentați le perturbă mecanismele de reglare, ducând la obezitate. În timp ce postul intermitent combinat cu o dietă pe bază de plante oferă cele mai mari beneficii pe termen lung, sunt necesare studii suplimentare pe oameni pentru a stabili eficacitatea sa ca terapie a obezității rentabilă.

sursa: News Medical
foto: Kreminska / Shutterstock

Data actualizare: 27-03-2023 | creare: 27-03-2023 | Vizite: 348
Bibliografie
Intermittent fasting shows potential benefits for obesity treatment and brain-gut-microbiome health, link: https://www.news-medical.net/news/20230326/Intermittent-fasting-shows-potential-benefits-for-obesity-treatment-and-brain-gut-microbiome-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum te poate ajuta dieta 16:8 să pierzi în greutate?
  • Postul intermitent nu este mai eficient decât dietele obișnuite
  • Postul intermitent și o dietă hipocalorică pot fi soluția perfectă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum