Greșeli frecvente legate de medicație

©

Autor:

Greșeli frecvente legate de medicație

În fiecare săptămână, patru din cinci adulți folosesc medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, medicamente fără prescripție medicală sau suplimente alimentare și pe bază de plante. Aproape o treime din adulți iau cinci sau mai multe medicamente diferite. (1) Având în vedere volumul de medicamente luate, afecțiunile legate de medicație pot părea inevitabile; totuși, consecințele cauzate de erorile de prescriere, distribuire și administrare a medicamentelor pot fi prevenite.

Administrarea de medicamentele eliberate fără prescripție medicală, fără a citi eticheta

Când vine vorba de medicamente fără prescripție medicală, mulți oameni au o atitudine indiferentă, la gândul că nu le pot provoca niciun rău. Ei bine, lucruri stau exact invers.

Mulți oameni se confruntă cu probleme serioase de sănătate după luarea accidentală a unei doze prea mari dintr-un anumit medicament (de exemplu, un analgezic), administrarea pe o perioadă îndelungată a medicamentelor cum ar fi laxative sau blocante de acid gastric, sau luarea unor medicamente care interferează cu un alt medicament pe care deja îl folosesc. Indiferent cât de inofensiv poate părea un medicament, să citești eticheta este întotdeauna o strategie inteligentă. (5)

Administrarea de sedative dacă ai arsuri la stomac

Persoanele care au luat medicamente prescrise numite benzodiazepine (Valium, Xanax, Halcion) pentru a adormi au avut cu 50% mai multe șanse de a avea arsuri la stomac în timpul noapții decât cei care nu au făcut-o, după cum a arătat un sondaj mare. (2)

Alte cercetări au arătat că aceste medicamente anti-anxietate cu prescripție slăbesc sfincterul esofagian inferior, inelul de mușchi care previne refluxul gastric. (3)

Administrarea de antidiareice dacă ai febră

Printre recomandările medicilor se numără și faptul de a nu te trata acasă cu remedii împotriva diareei, mai ales dacă prezinți simptome de febră sau dacă ai scaun cu sânge sau mucus.

Iei zilnic aspirină, fără a consulta medicul

Unii oameni nu ar trebui să ia aspirină în fiecare zi, mai ales că poate provoca sângerări stomacale. Medicii recomandă, de obicei aspirina doar în cazul persoanelor care prezintă un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

De asemenea, femeile nu pot beneficia la fel de mult de terapia cu aspirină ca bărbații. Și unii oameni par să fie rezistenți la efectele de anticoagulare ale aspirinei.

De asemenea, sunt disponibile teste medicale pentru a verifica rezistența la aspirină, deși unii doctori pun la îndoială acuratețea acestora.

Renunță gradat la medicamentele împotriva anxietății

Dacă ai luat un medicament pentru tratarea anxietății pentru o perioadă îndelungată de timp, nu renunța brusc. Discută cu medicul despre modul în care se poate reduce gradat doza. În caz contrar, ai putea întâmpina complicații foarte grave, cum ar fi convulsiile.

Utilizarea de antibiotice vechi pentru o nouă infecție

Pentru început, dacă ai medicamente vechi, înseamnă că ai făcut o greșeală anterioară prin faptul că nu ai urmat întreaga rețetă pentru prima oară. În al doilea rând, multe antibiotice sunt specifice tipului de infecție pe care îl ai. Luarea de antibiotice în mod greșit ar putea să nu funcționeze și poate duce la formarea de bacterii rezistente la antibiotice, ceea ce face tratamentul pentru acest tip de infecție mai dificil data viitoare.

Luarea unui antipsihotic fără a întreba de ce ai nevoie de el

Nu accepta o rețetă pentru un medicament antipsihotic (dacă nu ai schizofrenie sau alte boli psihice severe, cum ar fi psihoza) fără a întreba medicul de ce ai nevoie de acest medicament.

Un studiu publicat în Jurnalul Clinic de Psihiatrie a constatat că majoritatea persoanelor care au luat aceste medicamente nu au avut schizofrenie sau alte tulburări mintale severe pentru care medicamentele sunt aprobate. (4)

În schimb, au avut afecțiuni cum ar fi depresia, anxietatea sau tulburarea de stres post-traumatic, care ar putea fi gestionată cu medicamente mai sigure și mai puțin costisitoare.

Deși unele antipsihotice sunt etichetate pentru a fi utilizate în cazul depresiei, acestea ar trebui să fie utilizate ca o ultimă soluție dacă antidepresivele tipice nu funcționează.

Iei calciu pe stomacul gol

Calciu în cele mai multe suplimente este legat de un tip de sare numit carbonat. Stomacul are nevoie de o cantitate mare de acid clorhidric pentru a descompune carbonatul de calciu, deci ai întotdeauna grijă să iei suplimentele după o masă sau o gustare. Mâncarea va declanșa secreția de acid în stomac.

Întreruperea tratamentului

Nu schimba sau întrerupe medicamentul pentru tratarea eczemelor. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că aproximativ 65% dintre părinții care au încetat să aplice unguente, pe bază de rețetă medicală, pe pielea copiilor cu eczemă, la doar 3 zile după ce au fost prescrise. Pentru a profita la maximum de tratamentul împotriva eczemelor, utilizează-l exact așa cum prescrie medicul. (5)

Diagnosticarea pe cont propriu a candidozei vaginale

Deși simptomele precum mâncărimea și secrețiile vaginale ar putea indica o infecție micotică, acest lucru nu se aplică în toate cazurile.

Într-un studiu efectuat pe 95 de femei care s-au autodiagnosticat, testele au arătat că doar o treime au avut o infecție cu candida; restul a avut diverse alte infecții vaginale. (6) Așadar, este indicat să consulți medicul înainte de a te grăbi să pui un diagnostic pe cont propriu.

Sfaturi pentru a evita greșelile legate de medicație

 • 1. Află numele medicamentelor. În acest fel vei observa dacă primești de la farmacie ceva diferit. De asemenea, de fiecare dată când cumperi din nou medicamentul, fii atent înainte de a părăsi farmacia pentru a te asigura că arată la fel ca înainte.
 • 2. Pune întrebări despre cum să utilizezi medicamentul. Cere medicului să scrie instrucțiuni sau alte informații care sunt importante de reținut despre medicamentul pe care trebuie să-l urmezi.
 • 3. Află pentru ce este medicamentul. Este important să înțelegi scopul medicamentului, deoarece este mai probabil să îl utilizezi în mod corect.
 • 4. Citește etichetele medicamentului și urmează instrucțiunile. Înainte de a utiliza orice medicament, trebuie să știi când să îl utilizezi, cât de mult să îl utilizezi și cât timp să îl utilizezi.
 • 5. Păstrează un jurnal cu informații despre medicamente și suplimentele alimentare (inclusiv vitamine și ierburi). (7)


Utilizarea sigură a medicamentelor poate fi realizată prin modificări simple. Conceptele-cheie în toate aceste strategii sunt de a simplifica și de a acorda atenție prescripției medicale și instrucțiunilor de utilizare ale medicamentului.


Data actualizare: 25-05-2019 | creare: 27-09-2018 | Vizite: 1220
Bibliografie
1. Preventing Medication Errors: Quality Chasm Series.Url: https://psnet.ahrq.gov/resources/resource/4053/preventing-medication-errors-quality-chasm-series--
2. Gastroesophageal Reflux Disease and Sleep Disorders: Evidence for a Causal Link and Therapeutic Implications. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879818/
3. Association between medications that relax the lower esophageal sphincter and risk for esophageal adenocarcinoma.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10906830
4. Reasons for illicit drug use in people with schizophrenia: Qualitative study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2999587/
5. 10 Medication Mistakes That Are Hurting Your Health. Url: https://www.rd.com/health/wellness/medication-mistakes/
6. Over-the-counter antifungal drug misuse associated with patient-diagnosed vulvovaginal candidiasis.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11864668
7. 6 Tips to Avoid Medication Mistakes. Url: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm096403.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Automedicatia raţională - când şi cum ne putem trata singuri?
 • Tratamentul într-o singură tabletă, folosind tehnologia de printare 3D
 • Tratamentele medicamentoase ar putea fi administrate într-o singură pastilă
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum