Cercetătorii au făcut reversibile efectele îmbătrânirii pe modele animale
Autor: Cristina Mustață

Animalele au suferit o mutație prin care le-a fost indusă disfuncția mitocondrială, astfel încât acestea au dezvoltat riduri și pierderi vizibile de păr, în decursul a câteva săptămâni. În momentul în care funcția mitocondrială a fost restaurată, prin activarea genei responsabile, cobaii și-au recăpătat suplețea pielii și blana densă, redevenind asemenea celorlalte animale sănătoase, de aceeași vârstă.
În fotografie, se poate vedea în centru șoarecele cu pielea încrețită și bșana rărită - simptome asociate îmbătrânirii. În dreapta este același animal, cu sănătatea pielii și părului restaurate, după refacerea funcției mitocondriale. În stânga este un animal obișnuit, de control, pentru comparație.
Mitocondriile sunt responsabile pentru 90% din energia pe care celulele o folosesc pentru a supraviețui. La oameni, odată cu înaintarea în vârstă apare declinul funcției mitocondriale, iar acest proces stă la baza apariției bolilor vârstei a treia. Depleția ADN-ului din mitocondrii este, de asemenea, implicată în numeroase afecțiuni: boli mitocondriale, cardiovasculare, diabet, tulburări neurologice asociate înaintării în vârstă, cancer.
Potrivit autorilor, modelele animale realizate de aceștia oferă o oportunitate fără precedent de a dezvolta noi strategii de tratament pentru afecțiunile pielii și părului legate de înainterea în vârstă, dar și pentru alte tipuri de boli în care disfuncția mitocondrială are un rol important.
Sursa: MedicalXpress
Foto: University of Alabama at Birmingham
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ten foarte imbatranit la 22 ani
- Am 17 ani si ten ca la 40
- Piele imbatranita prematur
- Toxidermie?
- Ajutor ! Riduri la 24 ani