Enzima FBP1: o supapă de siguranță pentru prevenirea hipersensibilității la insulină și a bolilor metabolice

©

Autor:

Enzima FBP1: o supapă de siguranță pentru prevenirea hipersensibilității la insulină și a bolilor metabolice
Insulina este un hormon esențial pentru organismul uman, dar, în cantități prea mari, poate fi mortală. Într-un nou studiu, publicat în revista Cell Metabolism, o echipă de cercetători de la Universitatea din California și de la alte instituții descriu o enzimă metabolică cheie în mecanismul de apărare care protejează organismul uman împotriva excesului de insulină.
Enzima metabolică identificată de către cercetători, fructoză-1, 6-bisfosfat fosfatază sau FBP1, controlează gluconeogeneza, procesul prin care ficatul produce glucoză și o secretă în sânge pentru a menține nivelul constant de glucoză în organism. FBP1 acționează ca o supapă de siguranță care reduce riscul de șoc insulinic. Cercetătorii au descoperit că FBP1 are o funcție non-enzimatică, dar critică: inhibă protein kinaza AKT, care este conducta principală a activității insulinei. Astfel, FBP1 protejează împotriva hipersensibilității la insulină, șocului hipoglicemic și bolii hepatice grase acute.

În studiu, cercetătorii au creat un model de șoarece cu deficiență hepatică specifică FBP1, care a mimat cu exactitate condiția umană. Șoarecii au părut normali și sănătoși până la post, când au dezvoltat rapid hipoglicemie severă și anomalii hepatice și hiperlipidemie. Deși medicamentele antidiabetice, cum ar fi metformina, inhibă gluconeogeneza, fără efect negative aparente, o deficiență de FBP1 poate duce la hipoglicemie severă în cazul în care organismul este înfometat de glucoză sau carbohidrați.

Studiul actual ar putea ajuta la dezvoltarea de noi terapii pentru pacienții cu diabet zaharat și alte afecțiuni legate de metabolismul glucozei. Deși mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin funcțiile FBP1, descoperirile actuale sunt importante pentru a înțelege modul în care organismul uman reglează nivelul de insulină și glucoză și pentru a dezvolta noi strategii terapeutice pentru afecțiunile metabolice.

sursa: Science Daily
foto: Agamatrix

Data actualizare: 25-04-2023 | creare: 25-04-2023 | Vizite: 233
Bibliografie
Too much insulin can be as dangerous as too little, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230421195027.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este primul: rezistența la insulină sau nivelurile ridicate de insulină?
  • Un singur subtip de celule adipoase poate influența sensibilitatea la insulină
  • Timpul petrecut în picioare poate influența funcția normală a insulinei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum