Un nou studiu dezvăluie legătura între somnul profund și controlul glicemiei

©

Autor:

Un nou studiu dezvăluie legătura între somnul profund și controlul glicemiei
Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley au făcut progrese semnificative în înțelegerea legăturii dintre calitatea somnului și riscul de diabet. Ei au descoperit un mecanism potențial la oameni care explică modul în care undele cerebrale de somn profund reglează sensibilitatea organismului la insulină, îmbunătățind în cele din urmă controlul zahărului din sânge în ziua următoare. Această descoperire are implicații interesante, deoarece somnul ar putea fi acum folosit ca tratament terapeutic și nedureros pentru persoanele cu glicemie crescută sau diabet de tip 2.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că undele cerebrale de somn profund pot servi ca un marker sensibil pentru prezicerea nivelului de zahăr din sânge în ziua următoare, depășind valorile tradiționale ale somnului. Această descoperire sugerează un instrument non-invaziv pentru cartografierea și estimarea controlului zahărului din sânge. Studiul, publicat în Cell Reports Medicine, se bazează pe cercetări anterioare care arată că undele cerebrale de somn profund îmbunătățesc învățarea și memoria.

Echipa a analizat inițial datele despre somn de la 600 de persoane și a descoperit că cuplarea undelor cerebrale de somn profund a prezis controlul glicemiei în ziua următoare, independent de factori precum vârsta, sexul și durata sau calitatea somnului. Ulterior, ei au explorat legătura dintre aceste unde cerebrale și reglarea zahărului din sânge, descoperind o serie de pași. Cuplarea mai puternică și mai frecventă a undelor cerebrale de somn profund a prezis o schimbare la sistemul nervos parasimpatic, ducând la niveluri reduse de stres, așa cum este indicat de variabilitatea ritmului cardiac. Mai mult, această trecere la ramura calmantă a sistemului nervos a crescut sensibilitatea organismului la insulină, ajutând absorbția glucozei și prevenind vârfurile de zahăr din sânge.

Descoperirile au fost replicate într-un alt grup de 1.900 de participanți, crescând încrederea cercetătorilor în rezultate. Semnificația clinică potențială a acestei cercetări este promițătoare, deoarece oferă o abordare non-invazivă pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge prin somn. Deși doar somnul nu va rezolva problema, descoperirea noilor tehnologii de modificare a undelor cerebrale în timpul somnului profund poate ajuta oamenii să își gestioneze mai bine nivelul zahărului din sânge și să ofere speranță pentru un management mai eficient al diabetului în viitor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-07-2023 | creare: 11-07-2023 | Vizite: 193
Bibliografie
Research uncovers mechanism linking deep sleep to blood sugar control, link: https://www.news-medical.net/news/20230707/Research-uncovers-mechanism-linking-deep-sleep-to-blood-sugar-control.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fă sport după-amiaza pentru a-ți controla mai bine glicemia
  • Cum stimulează tirzepatida secreția de insulină?
  • Dieta care reduce fluctuațiile glicemiei
  •