Episodul artritic

©

Autor:

Episodul artritic

Artrita este o afecțiune inflamatorie comună care implică articulațiile corpului, ce determină dureri locale, inflamația articulațiilor și limitarea mișcărilor. Episodul artritic se referă la o perioadă de inflamație sau exacerbare a artritei, în care simptomele devin mai severe, cauzând un disconfort semnificativ. Episoadele artritice pot varia în durată și intensitate de la o persoană la alta și pot afecta diverse articulații ale corpului. Deoarece pot limita capacitatea de mișcare, episoadele artritice reprezintă o provocare pentru persoanele care suferă de artrită. (1, 2)

Ce este artrita?

Artrita este o afecțiune cronică caracterizată prin inflamația, deteriorarea cartilajului, durere și limitarea mobilității articulațiilor. Articulațiile, esențiale pentru mobilitate și funcția normală a corpului, sunt zonele în care două oase se întâlnesc și interacționează. Inflamația articulațiilor duce la durere, rigiditate și pierderea mobilității. Există mai mult de 100 de tipuri diferite de artrită, dar cele mai comune sunt osteoartrita și artrita reumatoidă. (1, 2)

Osteoartrita

Osteoartrita este cea mai des întâlnită formă de artrită și apare atunci când cartilajul protector care acoperă extremitățile oaselor se deteriorează treptat. Odată ce cartilajul se subțiază, oasele pot intra în contact direct unul cu celălalt, ceea ce duce la durere, inflamație și limitarea mișcărilor. Osteoartrita poate afecta orice articulație, dar în general afectează articulațiile mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. (2, 3)

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină inflamația articulațiilor, caracterizată prin deteriorarea cartilajului și a oaselor. Artrita reumatoidă poate afecta articulații multiple, de obicei în mod simetric (adică aceleași articulații de pe ambele părți ale corpului sunt afectate). Inflamația persistentă poate duce la daune semnificative asupra articulațiilor. (2, 4)

Guta

Guta este o formă de artrită inflamatorie care apare atunci când nivelul crescut de acid uric în sânge duce la formarea de cristale de acid uric în articulații. Cristalele formate pot declanșa inflamații intense și dureroase în jurul articulațiilor, în special la nivelul degetelor de la picioare și la nivelul articulației mari de la picior, cunoscută sub numele de articulația metatarsiană. Guta poate provoca episoade recurente de durere acută, umflături și roșeață în zona afectată. (2, 5)

Simptomele episodului artritic

Intensificarea durerii la nivelul articulațiilor constituie unul dintre principalele manifestări ale unui episod artritic. De asemenea, în timpul episoadelor artritice articulațiile pot deveni mai umflate și mai roșii din cauza inflamației crescute, mișcările articulare devin mai dificile din cauza rigidității accentuate, iar mobilitatea este redusă drastic. În timpul unui episod artritic, majoritatea pacienților experimentează o pierdere temporară a mobilității în articulațiile afectate. (1, 2)

Ce cauzează episoadele artritice?

Există mai mulți factori care pot cauza episoadele artritice, care pot varia în funcție de tipul de artrită pe care o persoană îl are și de stadiul afecțiunii. Câteva dintre cauzele posibile ale episoadelor artritice includ:

Inflamația

Inflamația este un factor central în artrită. În timpul unui episod artritic, inflamația poate crește semnificativ, ceea ce duce la exacerbarea simptomelor. Inflamația poate fi declanșată de reacțiile autoimune (în cazul artritei reumatoide) sau de deteriorarea cartilajului (în cazul osteoartritei).

Suprasolicitarea articulațiilor

Suprasolicitarea articulațiilor poate provoca episoade artritice, mai ales în cazul osteoartritei. Activitățile fizice intense, pozițiile greșite sau mișcările repetate pot pune presiune suplimentară pe articulații, ceea ce amplifică durerea și inflamația.

Infecții

În unele cazuri, infecțiile pot declanșa episoade artritice. Un astfel de fenomen, cunoscut sub numele de „artrita infecțioasă”, poate să apară atunci când organismul reacționează împotriva unui agent patogen. Artrita infecțioasă poate afecta o singură articulație sau mai multe și de obicei se manifestă în urma infecțiilor bacteriene, cum ar fi cele cauzate de streptococi sau stafilococi, sau infecții virale, precum virusul hepatitei sau virusul HIV.

Traumatisme

Traumatismele și accidentele care afectează articulațiile pot cauza episoade artritice, deoarece provoacă daune la nivelul cartilajului și osului, care declanșează inflamații și simptome mai severe. Traumatismele pot duce la ruperea sau fisurarea cartilajului, fracturi ale oaselor sau dislocări articulare, leziuni care declanșează un răspuns inflamator în organism.

Factori de mediu

În plus pe lângă cauzele deja menționate, anumiți factori de mediu, precum temperatura, umiditatea sau schimbările de presiune atmosferică pot influența episoadele artritice. Multe persoane cu artrită observă că simptomele lor devin mai severe în anumite condiții de mediu. O astfel de sensibilitate la factorii de mediu poate fi mai pronunțată în cazul persoanelor cu artrită reumatoidă sau osteoartrită. (1, 2, 3, 5)

Tratamentul episoadelor artritice

Tratamentul unui episod artritic poate varia în funcție de tipul de artrită și de severitatea simptomelor. Cu toate acestea, există anumite abordări comune pentru controlul simptomelor resimțite în timpul acestor episoade:

 • administrarea de antiinflamatoare non-steroidiene (pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii, fiind adesea utilizate pentru a ameliora simptomele unui episod artritic);
 • administrarea de medicamente analgezice (pot fi prescrise pentru a controla durerea în timpul unui episod artritic);
 • ședințe de terapie fizică (pot ajuta la îmbunătățirea mobilității și a funcției articulațiilor);
 • utilizarea unor dispozitive de protecție, precum atele sau orteze (poate ajuta la menținerea stabilității articulațiilor);
 • evitarea suprasolicitării articulațiilor;
 • gestionarea stresului;
 • schimbarea stilului de viață. (1, 2)

Tratamente complementare

Unele persoane cu artrită aleg să încerce tratamente complementare, cum ar fi acupunctura sau suplimentele alimentare. Astfel de metode pot să nu fie eficiente pentru toate persoanele cu artrită, ba chiar pot fi contraindicate în anumite situații. Din acest motiv, este întotdeauna necesar ca orice tratament să fie început doar cu acordul medicului specialist.

Recomandări pentru profilaxia episoadelor artritice

Prevenirea episoadelor artritice poate fi dificilă, dar există câteva măsuri pe care pacienții le pot lua pentru a reduce riscul de a experimenta episoade severe:

 • urmarea tratamentului prescris de către medic pentru artrită (pentru a menține boala sub control și pentru a reduce riscul de exacerbări);
 • menținerea unui stil de viață sănătos (o alimentație echilibrată, exercițiile regulate și evitarea fumatului pot contribui la menținerea sănătățiarticulațiilor);
 • gestionarea eficientă a stresului (poate ajuta la reducerea riscului de exacerbări ale artritei);
 • monitorizarea cu regularitate a stării de sănătate, prin controale la medic. (1, 2, 6)

Data actualizare: 14-11-2023 | creare: 14-11-2023 | Vizite: 128
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Compusul din alge marine ce ar putea trata artrita
 • Secretul pentru ameliorarea durerilor artritice s-ar putea afla în micul dejun
 • Hidrogelul care ar putea elibera controlat medicament pentru episoadele artritice
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum