Este coaja fructelor toxică? Ce fructe ar trebui decojite

©

Autor:

Este coaja fructelor toxică? Ce fructe ar trebui decojite

Unele fructe conțin mai multe substanțe nutritive în coajă. Mărul cu coajă are cu 332% mai multă vitamina K, 142% mai multă vitamina A, 115% mai multă vitamina C, 20% mai mult calciu și 19% mai mult potasiu decât mărul curățat. Există chiar studii care spun că fructul cu coajă are de 328 de ori mai mulți antioxidanți decât cele fără coajă (1, 2, 3, 4, 5)

Cu toate acestea, unele fructe sunt tratate cu pesticide (pentru a le păstra culoarea uniformă sau pentru a prevenire stricarea fructelor pe durata transportului). De multe ori tratamentul chimic rămâne la suprafața fructului, pe coajă. Deși spălatul fructelor te poate scăpa de pesticide este bine să cureți de coajă fructele mai ales cele luate din import. Studiile au arătat că 41% dintre pesticide sunt îndepărtate prin spălare sub jet de apă, în timp ce îndepărtarea cojii a dus la o reducere dublă a conținutului de pesticide. Pe de altă parte, studiile care au descoperit aceste rezultate sunt realizate în Statele Unite ale Americii, o țară care importă majoritate fructelor, deci folosirea pesticidelor este de așteptat pentru a avea fructe rezistente. (6, 7, 8, 9)

Pe de altă parte, tot studiile americane au descoperit că nivelul permis al pesticidelor folosite pe fructe depășea limita permisă în doar 4% din cazuri, iar atunci când o depășea nu au apărut efecte adverse în cazul oamenilor. (10, 11, 12)

Uneori, pesticidele sunt folosite pentru a preveni deshidratarea. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul lămâilor și a citricelor. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Babeș-Bolyai, coaja unor citrice și banane cumpărate dintr-un magazin de produse bio conțin de 13 ori mai mult tiabendazol decât limitele admise (valoarea maxim admisă este de 6 mg la 1 kg). Substanța este reglementată la nivel european (în unele țări chiar a fost interzisă), iar consumul poate duce la greață, vărsături, dureri de cap și diaree. (13, 14)

Ce fructe trebuie decojite?

Unele fructe pot fi consumate fără probleme cu tot cu coajă (cu condiția să le speli bine înainte), în timp ce altele nu. Mai jos este o listă cu fructele care trebuie decojite și o listă cu fructele care pot fi consumate cu coajă.

Pe lista fructelor care trebuie decojite intră:

  • avocado
  • portocale
  • lămâi
  • lime
  • mandarine
  • grepfrut
  • ananas
  • papaya
  • banana
  • lychee
  • physalis
  • pepene roșu
  • pepene galben


Pe lista fructelor care pot fi consumate cu tot cu coajă intră:

  • mărul
  • piersica
  • caisa
  • fructele de pădure (zmeură, mure, afine, coacăze, căpșuni, merișoare)
  • fructe de soc
  • agrișe
  • cireșe
  • kiwi
  • pere
  • prune
  • struguri


Consumul de fructe este benefic sănătății prin conținutul de vitamine, minerale și antioxidanți. Spală-le cu atenție înainte de consum, sau mergi pe varianta fructelor de sezon luate de la piață.


Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 113
Bibliografie
1. Apples raw without skin. https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1810/2
2. Apples raw with skin.
3. Database and quick methods of assessing typical dietary fiber intakes using data for 228 commonly consumed foods. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9336561/
4. Effect of Peeling and Cooking on Nutrients in Vegetables. https://www.researchgate.net/publication/26563314_Effect_of_Peeling_and_Cooking_on_Nutrients_in_Vegetables
5. Antioxidant activities of peel, pulp and seed fractions of common fruits as determined by FRAP assay. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531703001842
6. Effect of handling and processing on pesticide residues in food- a review . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3907644/
7. Effects of food processing on pesticide residues in fruits and vegetables: a meta-analysis approach. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19879312
8. Impact of Different Decontamination Processes on the Reduction of Pesticide Residues in Fruits and Vegetables. https://www.ijcmas.com/7-5-2018/Anita2,%20et%20al.pdf
9. Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25005864
10. Organic Foods. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1750-3841.2006.00196.x
11. Health risk for children and adults consuming apples with pesticide residue. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25260164
12. Pesticide tolerances and their relevance as safety standards. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1626065
13. Detection of thiabendazole applied on citrus fruits and bananas using surface enhanced Raman scattering. http://europepmc.org/abstract/med/24128550
14. Preservative Treatments for Fresh-Cut Fruits and Vegetable. https://ucanr.edu/sites/zann_test/files/28711.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.