Coaja de lămâie - pericol pentru sănătate?

©

Autor:

Coaja de lămâie - pericol pentru sănătate?

Lămâia este un fruct ce are multiple beneficii asupra sănătății, atât prin suc, cât și prin coajă. (1)

Consumul sucului de lămâie se recomandă datorită faptului că:

  • Este extrem de bogat în vitamina C, crescând imunitatea organismului
  • Combate radicalii liberi
  • Efect alcalin asupra organismului, ajutând astfel la reechilibrarea pH-ului
  • Poate fi utilizat prin proprietățile lui în curele de detoxifiere (2, 3)


Studiile făcute de-a lungul timpului arată că existe multe beneficii și în urma consumului cojii de lămâie, după cum urmează:

  • Valori nutriționale mari
  • Favorizează sănătatea orală
  • Bogată în antioxidanți
  • Bogată în fibre
  • Bogată în potasiu
  • Se consideră că ar avea proprietăți benefice antifungice și antimicrobiene
  • Crește imunitatea organismului
  • Poate proteja organismul de cancer datorită vitaminei C care stimulează producția de celule albe
  • Poate ajuta în tratarea calculilor biliari
  • Poate preveni afecțiunile cardiovasculare (1, 2)


1. Valori nutriționale mari

Deși coaja de lămâie nu poate fi consumată în cantități foarte mari, spre deosebire de sucul acesteia, este totuși foarte bogată în nutrienți, după cum urmează:

  • Carbohidrați: 1 gram
  • Fibre: 1 gram
  • Proteine: 0 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Vitamina C: 9% din valoarea zilnică (1)


Prin consumul unei singure lingurițe - aproximativ 6 grame, puteți beneficia de acest valori nutriționale. Este foarte bine cunoscut faptul că lămâia, dar și coaja de lămâie sunt foarte bogate în vitamina C și este bine să știți de ce acest compus este atât de căutat pentru sănătate.

Vitamina C are multiple beneficii pentru organismul nostru, după cum urmează:

  • Ajută la sinteza colagenului
  • Rol în sinteza carnitinei ce asigură transportul acizilor grași către mitocondrii, eliberând energie, fiind utilizată pentru diverse procese metabolice, precum arderea grăsimilor
  • Rol antioxidant
  • Booster pentru imunitate (2, 4)


Deficiența de vitamina C poate reprezenta o problemă pentru sănătate și poartă numele de scorbut. (4)

2. Favorizează sănătatea orală

Este dovedit faptul că printre proprietățile cojii de lămâie se numără și conținutul de substanțe antibacteriene, care au rol în inhibarea creșterii unor microorganisme ce trăiesc, de obicei, la nivelul cavității bucale. (1, 2)

Acest lucru a fost dovedit prin studii, care atestă faptul că aceasta poate inhiba multiplicarea unei bacterii specifice, precum Streptococcus mutans, ce poate fi responsabilă de cariile dentare și infecțiile gingivale. (1)

3. Bogată în antioxidanți

Printre antioxidanți se numără flavonoizii, precum D-limonenul, care sunt benefici datorită rolului lor de a combate radicalii liberi. Coaja de lămâie are proprietatea de a reduce stresul oxidativ, ce est asociat cu îmbătrânirea precoce, alături de deteriorarea țesuturilor. (1)

Un studiu realizat pe eprubete a observat faptul că coaja de lămâie are un rol antioxidant mult mai puternic, spre deosebire de coaja de grapefruit sau de mandarine. (1)

4. Coaja de lămâie este bogată în fibre

Precum toate cojile de citrice, și coaja de lămâie se laudă printr-un conținut de 10, 6 g fibre la 100 g pe porție. Fibrele oferă multe beneficii pentru sănătate, precum:

  • normalizarea mișcărilor intestinale
  • scăderea colesterolului
  • îmbunătățirea glicemiei
  • scăderea riscului de cancer colorectal: marea pare a agenților cauzatori de cancer de colon apar din cauza unei diete defectuoase
  • poate proteja organismul împotriva afecțiunilor cronice (1, 4)


5. Bogată în potasiu

Coaja de lămâie conține aproximativ 160 mg de potasiu, la 100 g de coajă. Potasiu are multiple roluri, precum:

  • Inițierea contracției musculare
  • Menținerea funcției inimii
  • Buna funcționare digestivă (4)


Pentru a beneficia de aceste efecte, necesită un consum mai mare de coajă de lămâie. (4)

6. Are proprietăți benefice antifungice și antimicrobiene

S-a demonstrat cu ajutorul studiilor faptul că coaja de lămâie poate influența într-o oarecare măsură capacitatea de multiplicare a bacteriilor, în special a celor rezistente la antibiotice. Această proprietate de inhibare a multiplicării a fost valabilă și pentru fungi (ciuperci). (1)

7. Crește imunitatea organismului

Este foarte bine cunoscut rolul sucului de lămâie, dar și a cojii de lămâie asupra imunității, datorită conținutului crescut de flavonoide și vitamina C. (1, 2)

În urma unei analize asupra a 82 de studii, s-a observat faptul că o cantitate de 1-2 grame de vitamina C este asociată cu o reducere a răcelii:

  • cu aproximativ 8% la adulți
  • cu aproximativ 14% la copii (1)


Având în vedere cele enumerate, în apropierea sezonului rece puteți adăuga coaja de lămâie în ceaiuri, între mese, pentru a scădea riscul de îmbolnăvire. (1, 2)

8. Poate proteja organismul de cancer

Deși încă necesită studii suplimentare, la momentul de față se cunoaște faptul că aportul de flavonoide existent în coaja de lămâie, poate reduce anumite tipuri de cancer. Acest lucru se datorează și vitaminei C existente ce stimulează producția leucocitelor (celule albe) în organism. (1, 2)

Un studiu de la Universitatea Arizona a observat faptul că prin consumul de ceai negru asociat cu coaja de lămâie, au scăzut șansele apariției cancerului cu aproximativ 70%. (1, 2)

Deși aceste remedii pot fi utile, dacă suferiți de anumite boli, este recomandat să apelați la un specialist, deoarece aceste informații sunt în scop educativ și informativ și nu înlocuiesc vizita la doctor.

9. Poate ajuta în tratarea calculilor biliari

Calculii biliari se dezvoltă în vezica biliară, iar datele de la momentul actual susțin faptul că D-limonenul poate avea rol în tratarea acestora. (1)

Un studiu realizat pe un lot de aproximativ 200 de subiecți diagnosticați cu calculi biliari, a observat că prin injectarea unui solvent ce conține D-limonen, în cazul a 48% dintre participanți calculi biliari s-au redus. (1)

10. Poate preveni afecțiunile cardiovasculare

Principalele cauze la nivel mondial de deces sunt reprezentate de:


Coaja de lămâie fiind bogată în flavonoide, vitamina C și pectină, se consideră că poate influența riscul apariției acestor afecțiuni de natură cardiovasculară. (1, 2)

Printr-o revizuire a 14 studii realizate pe un lot de 344.488 de participanți, s-a observat că prin consumul a 10mg pe zi de flavonoide, riscul bolilor de inimă s-ar putea reduce cu 5%. (1)

Coaja de lămâie - pericol pentru sănătate?


Este raportat de către Food and Drug Administration (FDA) faptul că nu se cunosc la momentul de față efecte secundare din cauza consumului cojii de lămâie. (1)

 

Însă, deși lămâia are atât de multe beneficii, singura problemă privind consumul acestora este reprezentat de reziduurile de pesticide ce se pot afla pe coajă. (5)

 

Există studii care au prelevat probe din diverse citrice de la nivelul Europei și au observat un nivel de pesticide de aproximativ 95% pe coaja lor. Același procent a fost observat și într-un alt studiu realizat pe diverse fructe din Sicilia. (5)

 

Este necesar să acordați importanță etichetelor de unde cumpărați lămâia, deoarece vă poate da informații privind pesticidele cu care a fost tratată, mai ales dacă sunt importate din alte țări, precum Spania. (6)

 

Cele mai frecvente pesticide utilizate sunt:

  • Imazalil: poate avea efect cancerigen și neurotoxic
  • Pirimetanil
  • Procloraz (6)

 

Alte date susțin faptul că în coaja de lămâie ar exista și compuși precum thiabendazol, fiind un antihelmintic ce poate avea:

  • efecte cancerigene în doze mari
  • poate afecta funcția tiroidiană (6)

 

Dacă totuși doriți să consumați coaja de lămâie, este esențial să o spălați foarte bine înainte de consum, fie doar cu apă caldă, fie și cu puțin bicarbonat de sodiu.

 

Se recomandă, pentru siguranță, consumul fructelor ecologice, bio, care nu sunt stropite cu substanțe cu caracter toxic. Acestea pot fi puțin mai scumpe, dar cu siguranță merită pentru sănătate. (6)

 

În urma acestor date nu se încurajează neconsumarea cojii de lămâie sau a altor citrice, ci doar atrage atenția asupra importanței de a spăla extrem de bine orice legumă sau fruct înainte de consum. (1)


Cum se poate consuma coaja de lămâie?

Există mai multe modalități de consum, după cum preferați:

  • Se poate consuma coaja de lămâie rasă sau sub formă de condiment
  • Ulei de măsline infuzat cu coajă de lămâie
  • Adăugați coaja în ceaiuri sau în băuturi alcoolice, precum mojitos
  • Folosiți coaja în produse de patiserie, salate, iaurt sau grătar
  • Coaceți o prăjitură cu lămâie
  • Introduceți-l în unt: acest lucru este indicat în special adepților dietei ketogenice (1, 2)


Recomandări

Atât lămâia, cât și coaja de lămâie, sunt extrem de benefice pentru buna funcționare a organismului și acest lucru vă dă posibilitatea de a alege felul în care doriți să le consumați.

După cele enumerate mai sus, puteți observa faptul că nu aveți niciun motiv de îngrijorare în privința consumului cojii de lămâie. Astfel, este încurajat consumul acesteia în diverse rețete de prăjituri, băuturi, după cum vă place.

Dacă totuși suferiți de o anumită boală, este important să știți faptul că lămâia nu înlocuiește un tratament, motiv pentru care se recomandă mersul la medic atunci când chiar este nevoie.


Data actualizare: 24-08-2022 | creare: 24-08-2022 | Vizite: 5333
Bibliografie
1. 9 beneficii și utilizări ale cojii de lămâie, link: https://www.healthline.com/nutrition/lemon-peel
2. Te vei gândi de două ori înainte de a arunca cojile de lămâie odată ce ai citit asta, link: https://www.healthshots.com/healthy-eating/superfoods/health-benefits-of-lemon-peels-or-zest-and-how-to-store-it/
3. Alimente detox: detoxificarea este o parte esențială a sănătății optime, link: https://www.narayanahealth.org/blog/detox-foods-detoxification-is-an-essential-part-of-optimal-health/
4. Beneficiile nutriționale ale cojilor de lămâie, link: https://www.livestrong.com/article/476501-nutritional-benefits-of-lemon-peels/
5. Înainte de a pune felia aceea de lămâie în ceai sau apă cu gheață, citiți asta, link: https://www.forbes.com/sites/daviddisalvo/2019/07/09/before-you-put-that-lemon-wedge-in-your-iced-tea-or-water-read-this/?sh=65a23c8519ba
6. Coaja de lămâie este toxică! Avertisment de la Protecția Consumatorilor, link: https://www.csid.ro/stiri-sanatate-frumusete-dieta/coaja-de-lamaie-este-toxica-avertisment-protectia-consumatorilor-13727549/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: