Estrogenul, efecte terapeutice împotriva bolii Parkinson

©

Autor:

Estrogenul, efecte terapeutice împotriva bolii Parkinson
Tratamentul selectiv cu estrogen îmbunătățește simptomele bolii Parkinson la șoarecii de sex masculin, potrivit unor cercetări efectuate de către oamenii de știință de la Harvard Medical School și publicată în Journal of Neuroscience.
Diferențele evidente de incidența a bolii, în funcție de sex, ar putea fi explicate de aceste noi cercetări. Din rapoartele actuale reiese faptul că riscul de apariție a bolii Parkinson este mult mai mare la bărbați, fără o exista o cauză evidentă a acestui fenomen. Specialiștii au sugerat însă că terapia cu hormoni feminini ar putea modifica acest risc crescut, procesul neuropatologic care stă la baza simptomelor bolii, fiind declanșat la femei înainte de menopauză.

Boala Parkinson, caracterizată prin distrugerea lentă și progresivă a neuronilor care sunt implicați în mișcare, ar putea fi cauzată de mutații genice ale proteinei α-sinucleină. Forma scurtă și mutată a proteinei contribuie la moartea rapidă a neuronilor, în timp ce forma lungă poate rezista mult mai ușor. Estrogenul, utilizat în cadrul studiului pentru ameliorarea simptomelor, are capacitatea de protejare a neuronilor, fără a se cunoaște însă mecanismul care îi oferă hormonului această funcție. Deoarece menopauza și andropauza sunt considerați factori de risc pentru boala Parkinson, tratamentul cu estrogen ar putea reprezenta o modalitate eficientă de a amâna și de a reduce simptomele.

Modelele de șoareci mutați cu Parkinson și-au îmbunătățit performanțele motorii după tratarea cu estrogen selectiv. În cazul șoarecilor de sex feminin, simptomele au fost mai puțin severe ulterior, la o vârstă înaintată, în timp ce, în rândul șoarecilor de sex feminin, tratamentul cu estrogen a redus acumularea și descompunerea proteinei α-sinucleină, contribuind la îmbunătățirea evidentă a simptomelor severe. Acest lucru sugerează că estrogenul poate să fie o opțiune de tratament împotriva bolii Parkinson la persoanele cu nivel scăzut de estrogen.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-08-2019 | creare: 16-08-2019 | Vizite: 564
Bibliografie
Estrogen improves Parkinson's disease symptoms, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190812130859.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum