Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
Autor: Mancaș Mălina

Ideea are la bază o tehnică numită analiza fractală. Fractalii sunt structuri geometrice autosimilare, ce pot fi fragmentate și pot fi observate în natură în fulgii de zăpadă, rețelele de râuri, crengile copacilor, fulgere. Din acest motiv, sunt considerate „amprenta naturii”, dar cercetătorii consideră că pot indica semne ale bolilor neurodegenerative, de asemenea.
Cercetătorii au analizat în total 2.092 picturi ale unor artiști faimoși, printre care Salvador Dali și Norval Morrisseau, ce au suferit de boala Parkinson, James Brooks și Willem de Kooning ce au suferit de boala Alzheimer și Marc Chagall, Pablo Picasso și Claude Monet care au îmbătrânit fără prezența unor afecțiuni mintale.
În urma analizei modificărilor fractalilor din picturi pe durata carierei fiecărui artist, s-a observat o traiectorie clar diferită în cazul celor care au suferit de anumite afecțiuni mintale comparativ cu cei sănătoși.
Procesul oferă informații privind detectarea unor posibile boli neurologice, oferind posibilitatea diagnosticării lor în stadii incipiente pentru facilitatea și eficientizarea tratamentului.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Neuropsychology.
Sursa: New Atlas
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Somnul din timpul zilei are o bază genetică, fiind reglat parțial de genomul uman
- Obezitatea este în creștere, dar nu și motivația de a scădea în greutate
- Stai treaz noaptea și dormi ziua? Află cum afectează acest obicei proteinele din sânge
- Înțelegerea medicinii tradiționale chineze ar putea ajuta la protejarea speciilor
- Grup de suport pt bolnavi de Parkinson si familiile lor
- Sotul se simte "ca dupa ce bei"... ce sa fie?
- Parkinson
- Alzheimer sau nu?
- Dementa de tip alzheimer
- Anestezice dentare pentru un pacient cu parkinson si diabet
- Parkinson
- Boala Parkinson
- Tratament Boala Parkinson