Experimentarea JOMO poate amplifica anxietatea socială

©

Autor:

Experimentarea JOMO poate amplifica anxietatea socială
Majoritatea oamenilor care au o atitudine pozitivă față de conceptul JOMO, ce presupune renunțarea pentru un anumit timp la activitățile sociale, au în general niveluri ridicate de anxietate socială, deși experiențele lor sunt unele pozitive, potrivit unui studiu recent. JOMO, opusul FOMO „fear of missing out”, este un acronim pentru „joy of missing out” și se referă la plăcerea de a lipsi din experiențe sau evenimente sociale și de a petrece timp singuri sau cu activități mai puțin sociale.
Deși popularitatea conceptului JOMO crește, cercetătorii au analizat această tendință și au găsit dovezi că există o oarecare anxietate în spatele bucuriei. Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Washington, a utilizat două eșantioane de aproximativ 500 de participanți fiecare, recrutați prin intermediul platformei de crowdsourcing a Amazon MTurk.

Pentru a măsura JOMO, cercetătorii au pus o serie de întrebări despre bucuria de a petrece timp singuri, cum ar fi dacă participanților le-a plăcut să petreacă timpul pentru a reflecta și dacă sunt fericiți să vadă prietenii distrându-se, chiar dacă nu erau cu ei. Sondajul a inclus, de asemenea, întrebări menite să evalueze singurătatea, utilizarea rețelelor sociale, anxietatea socială, trăsăturile de personalitate și satisfacția cu viața.

Rezultatele au arătat că majoritatea participanților au experimentat sentimente pozitive legate de JOMO. Cu toate acestea, participanții care au raportat o atitudine mai pozitivă au avut și niveluri mai ridicate de anxietate socială. De asemenea, s-a constatat că cei care au raportat un nivel mai mare de anxietate socială au fost și mai predispuși să utilizeze rețelele sociale.

Studiu actual aduce în discuție impactul JOMO asupra sănătății mentale și demonstrează că există o relație complexă între JOMO, anxietatea socială și utilizarea rețelelor sociale. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege mai bine această relație și pentru a găsi modalități de a face față anxietății sociale fără a compromite plăcerea de a petrece timp singur.

sursa: Science Daily
foto: WSU Image by kieferpix on iStock

Data actualizare: 29-03-2023 | creare: 29-03-2023 | Vizite: 240
Bibliografie
Few people seem to find real joy in JOMO, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230320102038.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cel mai amplu studiu despre fericire și menținerea sănătății. Ce ne face fericiți?
  • Adulţii găsesc fericirea în grupuri sociale restrânse
  • Singurătatea și anxietatea socială: două condiții similare determinate de stări diferite ale creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum