Singurătatea și anxietatea socială: două condiții similare determinate de stări diferite ale creierului

©

Autor:

Singurătatea și anxietatea socială: două condiții similare determinate de stări diferite ale creierului
Singurătatea și anxietatea socială, deși se manifestă relativ similar, sunt determinate de diferite stări ale creierului, potrivit unei noi cercetări publicate în jurnalul JNeurosci. Ambele condiții pot avea consecințe dăunătoare asupra sănătății fizice și mentale, însă, cu toate acestea, în prezent există puține intervenții comportamentale pentru singurătate.
În studiul actual, cercetătorii au explorat baza celor două condiții, comparând modul în care oamenii cu anxietate socială și singurătate ridicată ori scăzută s-au comportat în timpul unei sarcini ce implica un joc de noroc virtual. Participanții au jucat un joc pe computer în care puteau face un pariu sigur și câștiga o sumă mai mică de bani sau puteau face un pariu mai riscant, pentru o sumă mai mare. Dacă au optat pentru a face un pariu mai riscant, participanții au vizionat un videoclip cu un om virtual care arăta aprobarea sau dezaprobarea.

Persoanele cu anxietate socială au optat mai des pe miza sigură, pentru a evita feedbackul social din videoclipuri. În schimb, oamenii cu o singurătate ridicată nu au manifestat o astfel de evitare socială. Cercetătorii au folosit testări RMN pentru a măsura activitatea cerebrală a participanților în timpul jocurilor.

În urma testelor, cercetătorii au descoperit faptul că persoanele cu anxietate socială au afișat o activitate crescută a amigdalei în timpul fazei de decizie (un semn de anxietate crescută) și o activitate redusă a nucleului accumbens în timpul fazei de feedback (un semn al recompensei sociale reduse). Niciun model de activitate nu a apărut la persoanele cu singurătate ridicată, ceea ce indică faptul că singurătatea este o condiție unică care necesită propriile intervenții.

sursa: News Medical

Data actualizare: 18-02-2022 | creare: 18-02-2022 | Vizite: 442
Bibliografie
Loneliness and social anxiety are driven by different brain states, research shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220214/Loneliness-and-social-anxiety-are-driven-by-different-brain-states-research-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Singurătatea ne poate îmbolnăvi
  • Singurătatea poate crește riscul de boli cardiovasculare
  • Singurătatea ar putea crește riscul de tulburări mentale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum