Experimente efectuate pe șoareci sugerează o modalitate nouă de îmbunătățire a rezultatelor post-operatorii la pacienții cu cancer colorectal

©

Autor:

Experimente efectuate pe șoareci sugerează o modalitate nouă de îmbunătățire a rezultatelor post-operatorii la pacienții cu cancer colorectal
Modificarea florei intestinale înaintea unei intervenții chirurgicale poate reduce complicațiile postoperatorii la pacienții cu cancer colorectal, potrivit unui studiu recent. Descoperirile ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care medicii abordează îngrijirea pacienților înainte de intervenția chirurgicală.
Publicat în revista Gut, studiul a identificat două tulpini bacteriene care influențează riscul de apariție a scurgerilor anastomotice (numite și scurgeri intestinale), o importantă complicație care poate crește riscul de infecții și chiar de recidivă a cancerului. „Știm deja faptul că unele bacterii din organism au o contribuție importantă la apariția cancerului colorectal, deoarece produc toxine care dăunează celulelor colonului sau promovează inflamațiile intestinale. În studiul actual, două tulpini bacteriene identificate în scaunele pacienților cu cancer colorectal ai avut efecte opuse asupra recuperării.”, a declarat autorul studiului, profesorul Manuela Santos.

Modificarea florei intestinale a pacienților, prin administrarea de probiotice și prebiotice, cu doar câteva zile înainte ca aceștia să fie supuși unei intervenții chirurgicale, ar putea, în consecință, să influențeze în mod direct rezultatele lor post-operatorii. În plus, continuarea tratamentului post-operator poate grăbi revenirea pacienților la o microbiotă intestinală sănătoasă, poate mări șansele lor de supraviețuire și într-un final le poate îmbunătății calitatea vieții.

Până în prezent, modificarea florei intestinale nu a fost considerată un factor important în pregătirea pacienților pentru intervențiile chirurgicale majore. Cu toate acestea, studiul actual arată că o astfel de abordare ar putea fi un instrument valoros pentru a reduce riscul de complicații postoperatorii și a îmbunătăți recuperarea pacienților. Există încă multe întrebări în legătură cu modul în care probioticele ar putea fi utilizate în practica medicală pentru a reduce complicațiile postoperatorii.

sursa: News Medical
foto: Getty

Data actualizare: 03-03-2023 | creare: 03-03-2023 | Vizite: 284
Bibliografie
Modifying gut flora before surgery could reduce postoperative complications in colorectal cancer patients, link: https://www.news-medical.net/news/20230301/Modifying-gut-flora-before-surgery-could-reduce-postoperative-complications-in-colorectal-cancer-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Factori de risc pentru cancerul colorectal
  • Ce trebuie să știi despre screening-ul cancerului colorectal?
  •