Ce trebuie să știi despre screening-ul cancerului colorectal?

©

Autor:

Ce trebuie să știi despre screening-ul cancerului colorectal?

Un test de screening este utilizat pentru identificarea precoce a unei boli pentru care pacientul nu acuză simptome. Dacă pacientul prezintă deja simptomatologie, testul efectuat va fi unul diagnostic, iar cancerul este posibil să își fi început răspândirea în întregul organism. (1, 2)

Cancerul colorectal se dezvoltă aproape întotdeauna pornind de la polipi precanceroși, niște excrescențe anormale, localizate la nivelul colonului sau rectului, care pot fi asimptomatice o lungă perioadă de timp. (1)

Testele de screening au rolul de a identifica acești polipi precanceroși, în vederea îndepărtării lor înainte de a se transforma în leziuni maligne sau de a identifica cancerul colorectal într-o fază incipientă, când tratamentul va avea o rată de succes mai mare. (1)

Importanţa problemei

Cancerul colorectal este o cauză majoră de morbiditate și mortalitate la nivel mondial. (3)
El reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femei și al treilea cel mai frecvent cancer la bărbați la nivel mondial și a patra cea mai comună cauză de deces. (4)

Incidenţa în creștere în țările dezvoltate arată o creștere a prevalenței factorilor de risc pentru cancerul colorectal, cum ar fi dieta nesănătoasă, obezitatea și fumatul. (5, 6)
Pe de altă parte, în unele țări au fost observate scăderi ale incidenței cancerelor colorectale, ca urmare a detectării și eliminării precoce a leziunilor precanceroase, în urma implementării programelor de screening. (5, 6)

Într-un număr mare de țări însă, mortalitatea prin cancer colorectal a scăzut, datorită depistării precoce şi îmbunătăţirii eficicacității tratamentului. Cu toate acestea, în unele ţări cu resurse limitate, printre care și România se întâlneşte o creştere a ratei mortalităţii. (5, 6)

Ghidurile recomandă începerea testelor de screening pentru cancerul colorectal imediat după împlinirea vârstei de 50 de ani, cu repetarea ulterioară a acestora la intervale regulate. Desigur, nu toată populația se încadrează în această recomandare, ci puteți avea nevoie de testări mai devreme de împlinirea acestei vârste și mai frecvent în următoarele situații: (1)

  • Dumneavoastră sau o rudă apropiată aveți istoric de polipi sau cancer colorectal
  • Aveți o boală inflamatorie intestinală precum boala Crohn sau colita ultcerativă
  • Aveți un sindrom genetic, precum Polipoza adenomatoasă familială sau sindromul Lynch (cancer colorectal ereditar non-polipozic) (1)


Care sunt testele de screening pentru cancerul colorectal?

Testul hemoragiilor oculte în scaun este o metodă de detectare a prezenței sângelui în materiile fecale.
Atât polipii, cât și cancerele colorectale pot sângera în cantități foarte mici, ce nu pot fi vizualizate cu ochiul liber. Acest test are tocmai rolul de a evidenția aceste sângerări, dar, în caz de pozitivitate, nu semnifică neapărat existența unui polip/cancer, având în vedere faptul că numeroase afecțiuni, cum sunt de exemplu hemoroizii, pot sângera la rândul lor. (7)
Acest lucru înseamnă că testul are o specificitate nu foarte înaltă. (8)
Testul se recomandă a fi efectuat anual. (7)

Sigmoidoscopia flexibilă evaluează rectul și colonul sigmoid, utilizând un sigmoidoscop, un tub flexibil care este introdus prin anus în rect și colonul sigmoid. În timpul acestei investigaţii, formaţiuni anormale ale rectului și colonului sigmoid pot fi eliminate şi prelevate ca probe pentru biopsie. Colonul terminal trebuie eliberat de materii facele înainte de sigmoidoscopie, dar pregatirea este mai puțin extensivă decât pentru colonoscopie. Pacientul, de regulă nu este sedat în timpul acestei investigații. (7, 9)
Experții recomandă în general sigmoidoscopia la fiecare 5 ani.
Studiile au arătat că persoanele care efectuează screening regulat cu ajutorul sigmoidoscopiei după vârsta de 50 de ani au un risc de 60 până la 70% mai mic de deces din cauza cancerului de rect și a colonului terminal decât cei care nu sunt evaluați prin screening. Un studiu clinic randomizat, controlat, a constatat că numai o singură evaluare de screening prin sigmoidoscopie între vârsta de 55 și 64 de ani poate reduce substanțial incidența și mortalitatea cancerului colorectal. (7)

Colonoscopia este o metodă endoscopică de screening ce permite vizualizarea întregului colon.
Este asemănătoare rectosigmoidoscopiei, doar că în acest caz se folosește un tub mai lung. În timpul acestui test, medicul poate vizualiza și poate îndepărta polipii sau unele cancere. Este, de asemenea o metodă de urmărire folosită dacă s-au descoperit anormalități la alte examinări screening. În cazul colonoscopiei este necesară o golire completă a întregului colon și în cele mai multe cazuri pacientul este sedat. (7, 9)
Este recomandată a se efectua la fiecare 10 ani. (10)
Studiile sugerează că investigaţia colonoscopică reduce numărul deceselor cauzate de cancerul colorectal cu aproximativ 60 până la 70%. (7)

Colonoscopia virtuală (colono-CT) este o metodă de screening ce folosește radiațiile X pentru a produce o serie de imagini ale colonului și rectului, care sunt ulterior asamblate de către computer într-o reprezentare 3D. Este o metodă mai puțin invazivă decât colonoscopia. (7)
Dezavantajele acesteia ar fi faptul că este o metodă iradiantă, iar în cazul depistării unei formațiuni, trebuie intervenit tot endoscopic pentru rezolvarea acesteia. (7, 9, 10)
Recomandare: la fiecare 5 ani. (10)

Rolul tușeului rectal în screening-ul cancerului colorectal
Deși acest test este inclus frecvent într-o examinare clinică de rutină, el nu poate fi considerat, de unul singur, metodă de screenig pentru cancerului colorectal, întrucât sunt examinate doar canalul anal și ultima porțiune a rectului. Cercetările au arătat că examinarea digitală rectală „ratează” mai mult de 90 % din afecțiunile colonice, incluzând și majoritatea cancerelor. (10)

De unde știu ce test screening pentru cancer colorectal este mai bun pentru mine?

Nu există un singur test universal valabil pentru toți pacienții, ci fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Alegerea se va face împreună cu medicul dumneavoastră în funcție de:

  • Preferințele dumneavoastră
  • Starea dumneavoastră de sănătate
  • Posibilitatea de a efectua testul respectiv
  • Resursele disponibile pentru testare și urmărire (9)


De reținut! (2)

  • Screeningul înseamnă căutarea bolii înaintea apariţiei simptomelor.
  • Acest lucru ajută la o eventuală depistare într-un stadiu precoce, când tratamentul va fi mai eficient.
  • Dacă medicul va recomanda astfel de testări nu înseamnă neapărat că bănuiește că ați avea cancer!
  • Testele de screening se efectuează când nu aveți simptome și se vor repeta la intervale regulate.
  • Alegerea unui test screening se va face în funcţie de particularitatea cazului dumneavoastră.
  • Dacă o investigație de screening va fi anormală, pot fi necesare mai multe teste diagnostice.
  • Întrucât leziunile premaligne şi cancerul colorectal pot fi mult timp asimtomatice, depistarea lor prin screening este foarte importantă, cu o reducere semnificativă a curabilităţii şi a mortalităţii!

Data actualizare: 31-01-2018 | creare: 31-01-2018 | Vizite: 2305
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Factori de risc pentru cancerul colorectal
  • Legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum