Întreruperea somnului, la fel de dăunatoare ca lipsa lui

©

Autor:

Întreruperea somnului, la fel de dăunatoare ca lipsa lui
Un nou studiu de la Johns Hopkin Medicine sugerează că întreruperea somnului este la fel de dăunătoare precum un somn insuficient.

Cu scopul de a studia influența somnului asupra corpului uman, echipa de cercetători a reunit un eșantion de 62 de persoane sănătoase, bărbați și femei. Voluntarii au fost împărțiți în mai multe grupuri și monitorizați timp de 3 nopți. În funcție de grup, unii au avut un somn neîntrerupt, alții au fost treziți din somn, iar alții au trebuit să se culce la ore târzii. Începând cu a doua noapte, participanții care au fost forțați să se trezească din somn aveau o stare mai proastă de dispoziție decât cei care au adormit târziu.

În momentul în care somnul este întrerupt pe timpul nopții, întregul ciclu de somn cu toate etapele sale nu mai este parcurs. Prin urmare, persoana nu mai ajunge la somnul cu unde lente, important pentru starea de refacere a organismului. Voluntarii care au fost forțați să se trezească de 8 ori în timpul nopții au raportat o deprimare a stării de spirit cu 31%.

Cercetările ar putea deschide calea pentru noi tratamente împotriva insomniei pe termen lung, asociată cu starea de depresie. Persoanele frecvent supuse unui somn întrerupt pe durata nopții sunt proaspeții părinți și personalul medical de gardă. Totuși, efectele biologice asupra organismului nu sunt bine cunoscute.

În încercarea de a cunoaște mai multe despre efectele somnului asupra bunăstării psihice, cercetătorii au utilizat teste polisomnografice. Urmărind undele cerebrale, nivelurile de oxigen, frecvența cardiacă, respirația și mișcările membrelor, ei au monitorizat activitatea creierului și funcțiile organismului pe durata somnului.

Studiul a arătat că persoanele care au experimentat un somn fragmentat aveau perioade mai scurte de somn adânc cu unde lente. Mai mult, la acești subiecți s-a descoperit o diminuare a nivelului de energie și o modificare a sentimentelor de înțelegere și atitudinii prietenoase.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific Sleep.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 17-11-2015 | creare: 17-11-2015 | Vizite: 1898
Bibliografie
Why sleep interruptions could be worse for you than a lack of sleep, link: https://www.sciencealert.com/why-sleep-interruptions-could-be-worse-for-you-than-a-lack-of-sleep
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •