Expunerea la formaldehidă, asociată cu o mai mare frecvență a tulburărilor cognitive

©

Autor:

Expunerea la formaldehidă, asociată cu o mai mare frecvență a tulburărilor cognitive
O varietate de locuri de muncă expun oamenii la formaldehidă, un gaz cu miros puternic folosit la fabricarea lemnului și a produselor chimice, a materialelor plastice și în alte aplicații. Un nou studiu sugerează că expunerea pe termen lung la formaldehidă în timpul muncii poate fi asociată mai târziu cu tulburări cognitive.
În cadrul studiului au fost analizate datele de la peste 75.000 de persoane din Franța, cu o vârstă medie de 58 de ani. Dintre aceștia, 8% au fost expuși la formaldehidă în timpul vieții lor profesionale. Persoanele expuse la formaldehidă lucrau erau asistente medicale, îngrijitori, tehnicieni medicali, lucrători din industria textilă, chimie și metal și dulgheri.

Expunerea la formaldehidă a fost calculată cu un instrument utilizat pentru a estima expunerea unei persoane la potențiale pericole pentru sănătate în diferite ocupații. Oamenii au fost împărțiți în trei grupuri egale în funcție de anii lor de expunere la formaldehidă. De asemenea, participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de expunerea lor cumulativă, care este cantitatea totală de formaldehidă la care o persoană este expusă de-a lungul vieții, în funcție de probabilitatea, intensitatea și frecvența expunerii.

Funcția cognitivă a fost măsurată folosind șapte teste comune de reamintire a cuvintelor, memorie, atenție, raționament și alte abilități de gândire, pentru a evalua fiecare domeniu și pentru a obține un scor cognitiv global. După ajustarea în funcție de vârstă, sex, educație și alți factori, cercetătorii au descoperit că persoanele care au fost expuse la formaldehidă la locul de muncă au avut, în medie, un risc cu 17% mai mare de a avea probleme de gândire și memorie, comparativ cu cei care nu au fost expuși. Acest lucru a fost valabil pentru fiecare tip de funcție cognitivă testată de cercetători.

Lucrătorii care au fost expuși la formaldehidă timp de 22 de ani sau mai mult au avut un risc cu 21% mai mare de tulburări cognitive globale, comparativ cu cei care nu au fost niciodată expuși. Lucrătorii cu cea mai mare expunere cumulativă la formaldehidă au avut un risc cu 19% mai mare, în medie, de a avea tulburări cognitive, comparativ cu cei care nu au fost expuși.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-12-2021 | creare: 29-12-2021 | Vizite: 412
Bibliografie
Exposure to formaldehyde at work linked to cognitive problems later, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211222185426.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura dintre sănătatea inimii și a creierului?
  • Luteina din verdețuri protejează funcțiile cognitive
  • Femeile sunt mai deștepte decât bărbații în țările cu o societate bazată pe egalitatea de gen
  •