Beneficiile afinelor pentru starea de spirit, vigilența și funcția cognitivă sunt supraestimate

©

Autor:

Beneficiile afinelor pentru starea de spirit, vigilența și funcția cognitivă sunt supraestimate
Studiile au arătat că afinele îmbunătățesc sănătatea cardiometabolică la persoanele cu sindrom metabolic și au fost raportate îmbunătățiri în funcția executivă și memorie odată cu consumul de afine, dar datele privind funcția cognitivă și starea de spirit după intervenții cronice sau postprandiale la persoanele cu sindrom metabolic sunt limitate.
Într-un studiu recent publicat în American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au evaluat efectul consumului de afine timp de șase luni asupra stării de spirit, vigilenței și funcției cognitive la adulții cu sindrom metabolic. Aceste persoane sunt predispuse riscului de boli cardiovasculare, diabet și boală Alzheimer.

Participanții la studiu, adulți supraponderali/obezi cu vârste între 50 și 75 de ani, îndeplineau cel puțin trei componente ale sindromului metabolic. Aceștia au fost randomizați în trei grupuri și au primit zilnic, timp de șase luni, plicuri conținând afine liofilizate (echivalentul unei cești de afine), un placebo izocaloric sau un hibrid din ambele (echivalentul a jumătate de ceașcă de afine).

Rezultatele studiului pe termen de șase luni nu au arătat diferențe semnificative în niciun domeniu al funcției cognitive, dar consumul de afine a îmbunătățit cu 4,2% acuratețea recunoașterii imaginilor. De asemenea, scorurile auto-evaluate ale vigilenței și stării de spirit nu au diferit în funcție de intervenție. În sub-studiul postprandial, nu s-au observat beneficii asupra vigilenței, calității somnului și funcției cognitive, cu excepția calmului auto-evaluat, care a fost semnificativ mai mare cu consumul de afine decât cu placebo.

Analiza exploratorie a relevat asocieri între schimbările metaboliților și indicii favorabili de cogniție, vigilență, stare de spirit și calitatea somnului după consumul de afine timp de șase luni și postprandial. Metaboliții microbieni ai antocianinelor și acidului clorogenic și catechina au fost asociați cu memorie favorabilă, calm și funcție executivă îmbunătățită.

În concluzie, studiul a arătat că consumul cronic de afine (o ceașcă sau jumătate de ceașcă pe zi) nu a avut beneficii asupra funcției cognitive, vigilenței și stării de spirit la adulții cu sindrom metabolic. Consumul unei cești de afine împreună cu o masă bogată în grăsimi și zahăr nu a ameliorat semnificativ scăderile postprandiale anticipate în cogniție, stare de spirit și vigilență, cu excepția calmului auto-evaluat. Datele întăresc ideea că beneficiul afinelor este mai probabil printre persoanele cu sarcini cognitive mai mari, cum ar fi cei care lucrează sub stres sau care efectuează sarcini ce necesită cerințe cognitive crescute, persoanele în vârstă și cele cu disfuncții cognitive. Intervenția cu afine nu a fost eficientă în îmbunătățirea cogniției la subiecții cu sindrom metabolic fără disfuncție cognitivă.

sursa: News Medical
foto: matin / Shutterstock

Data actualizare: 13-02-2024 | creare: 13-02-2024 | Vizite: 227
Bibliografie
Blueberries boost calmness but not cognition in metabolic syndrome study, link: https://www.news-medical.net/news/20240212/Blueberries-boost-calmness-but-not-cognition-in-metabolic-syndrome-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ar putea afinele să îmbunătățească memoria și să prevină demența
  • Efectele benefice ale afinelor asupra pielii
  • Ce calitate au afinele din magazin? (studiu)
  •