Expunerea timpurie la polen și risc crescut de astm în copilărie (studiu prospectiv de cohortă)

©

Autor:

Expunerea timpurie la polen și risc crescut de astm în copilărie (studiu prospectiv de cohortă)
Studiul prospectiv de cohortă realizat în Ontario explorează legătura dintre expunerea timpurie la polen și riscurile de astm în copilărie. Cercetarea evidențiază că, în timp ce vegetația urbană poate avea beneficii generale pentru sănătatea respiratorie a copiilor prin reducerea poluării și încurajarea activității fizice, expunerea simultană la polen poate crește riscul de astm. Astfel, studiul a investigat impactul specific al expunerii la diverse tipuri de polen în primele stadii de viață, inclusiv perioada prenatală, pe dezvoltarea astmului la copii.
Analiza a inclus copii născuți între 2006 și 2014 în Toronto, utilizând date legate de coduri poștale și evaluări ale expunerii la verdeață și polen. A fost folosită o abordare metodologică complexă care include modele de hazard proporționale Cox pentru a evalua incidența astmului la copii până la vârsta de 6 ani, luând în considerare multiple variabile de ajustare, cum ar fi expunerea la poluare, statusul socioeconomic și condițiile maternale.

Rezultatele studiului indică că, deși expunerea la zonele verzi (măsurată prin satelit) ar putea avea efecte protectoare, aceste beneficii sunt modificate de expunerea la polen. În special, polenul de buruieni a arătat o asociere pozitivă cu dezvoltarea astmului. Interesant este că efectul protector al zonelor verzi dispare sau este chiar inversat în contextul expunerilor ridicate la polenul de buruieni.

Aceste descoperiri subliniază importanța unui management atent al expunerii la aeroalergeni în planificarea urbană și programele de sănătate publică, având în vedere că expunerea la polen în anumite ferestre timpurii de dezvoltare poate crește riscul de astm la copii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-06-2024 | creare: 11-06-2024 | Vizite: 144
Bibliografie
Children exposed to tree and weed pollen at increased risk of respiratory health problems, link: https://www.news-medical.net/news/20240610/Children-exposed-to-tree-and-weed-pollen-at-increased-risk-of-respiratory-health-problems.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezinfectanții utilizați de către femei în perioada sarcinii cresc riscul copilului de a dezvolta afecțiuni alergice
  • Durata mai lungă a alăptării exclusive la sân are efect protector asupra astmului din copilărie
  • Expunerea timpurie la antibiotice poate provoca astm bronșic și alergii permanente
  •