Fasceita necrozanta

©

Autor: [+ revizuiri*]

Fasceita necrozanta
Fasciita necrozanta mai este denumita si gangrena streptococica si poate fi produsa de streptococul de grup A, de Clostridium perfringens sau de o mixtura de bacterii aerobe si anaerobe.

Diagnosticul in fazele incipiente este dificil, deoarece singurele simptome aparute sunt durerea si febra inexplicabila. Ulterior apare edemul si durerea musculara. Pielea este indurata si rosie putand prezenta bule cu un continut seros sau sanguinolent. Apoi, datorita trombozei plexului vascula dermic, tegumentul devine friabil si cianotic (se albastreste). Infectia se poate extinde pana la nivelul fasciei musculare profunde determinand in stadiile finale, o stare toxica severa urmata de  insificienta multipla de organ si soc toxico-septic.

Fasciita necrozanta poate fi cauzata de bacteriile aerobe si anaerobe provenite de la nivelul tractului urinar sau digestiv. Diabetul zaharat, neoplaziile, interventiile chirurgicale pe abdomen favorizeaza aparitia infectiei. In ultimii 30 de ani a crescut incidenta infectiilor determinate de S.pyogenes. Bacteria poate fi inoculata printr-un traumatism minor, putand ajunge chiar pana la nivelul fasciei profunde. Toxicitatea determinata de streptocooc este severa si afecteaza functia renala inainte de instalarea socului septic.

Explorarea chirurgicala a plagilor este de importanta vitala, isotita de indepartarea tuturor teusturilor devitalizate si realizarea de culturi din materialul excizat, pentru identificarea agentului cauzal.


Fasciita necrozanta sau gangrena streptococica hemolitica reprezinta o infectie ce afecteaza fasciile superficiale sau profunde ale muschilor scheletali. Patogenul, provenit de la suprafata tegumentului, poate fi inoculat in profunzime in urma unui traumatism penetrant. De asemenea, microbul poate proveni din flora intestinala, fiind inoculat in timpul unor interventii chirurgicale abdominale. Oricare ar fi poarta si mecanismul de contaminare, locul de inoculare poate fi inaparent, uneori aflat la distanta de topografia leziunilor actuale. Exemplu: traumatismele minore de la nivelul mainilor se pot asocia cu infectia tesuturilor de la nivelul umarului sau toracelui. Daca boala este provocata de flora intestinala, de cele mai multe ori, infectia se dovedeste a fi polimicrobiana – o asociere de bacterii anaerobe si microorganisme facultative. Cazurile care nu au legatura cu contaminarea intestinala, sunt cel mai frecvent produse de streptococii de grup A, singuri sau in asociere cu alti patogeni – cel mai frecvent S. aureus. Mai mult de jumatate dintre cazurile de fasciita necrozanta sunt provocate de infectia cu streptococi de grup A.

Simptome

Simptomatologia are in mod uzual, un debut brusc. Pacientul acuza:
 • durere severa locala
 • indispozitie
 • febra ridicata
 • frison
 • un aspect toxic caracteristic.

La examenul clinic constatam aparitia unui discret eritem al pielii supraiacente. Durerea si sensibilitatea locala sunt accentuate. In celulita superficiala, durerea si sensibilitatea sunt moderate iar pielea are un aspect mult mai afectat.

In cateva ore de la debutul bolii, simptomatologia se agraveaza – semn ca infectia progreseaza rapid. Modificarile tegumentare devin mult mai evidente, apare un eritem marmorat de nuanta inchisa, isotit de edemul regiunii respective. Deoarece infectia produce distructia nervilor din regiunea respectiva, sensibilitatea regionala poate evolua catre anestezie (absenta sensibilitatii).

Diagnostic

Se recomanda explorarea chirurgicala de urgenta a regiunii afectate, in vederea stabilirii diagnosticului sau in scop terapeutic. Interventia chirurgicala releva prezenta necrozei si a lichidului inflamator ce respecta planurile fasciale, fara afectarea muschilor subiacenti. Daca procesul inflamator este extins, se va interveni pentru debridari largi in plaga operatorie. Drenajul chirurgical si debridarea extensiva sunt de importanta maxima in tratamentul fasciitei necrozante. Tratamentul medicamentos (antibiotice) joaca un rol adjuvant (ajutator).

Miozita streptococica

Exista posibilitatea ca streptococii de grup A sa determine abcese la nivelul muschilor scheletali - miozita streptococica, cu sau fara afectarea fasciilor si tegumentelor supraiacente. Acest sindrom este in mod frecvent o cauza a infectiei cu S. aureus, dar poate fi determinat si de infectia cu streptococi de grup A. Au fost descrise in literatura medicala numeroase cazuri de miozita streptococica cu evolutie fulminanta, care s-au asociat cu toxicitate sistemica severa, bacteriemie si o incidenta crescuta a mortalitatii. Forma fulminanta de boala, urmeaza acelasi tipar patogenic ca in fasciita necrozanta, insa fara respectarea limitarii planurilor fasciale. Tratamentul miozitei se realizeaza prin drenaj chirurgical corect si rapid – procedura deschisa – debridarea extinsa a tesuturilor afectate si administrarea de penicilina in doze mari.

Data actualizare: 20-01-2014 | creare: 25-02-2009 | Vizite: 24640
Bibliografie
Harisson, Principiile medicine interne, Ed. 14, pag. 976-983.
E. Miftode, Boli Infectioase, Editura Junimea 2008.
V. Rusu, Dictionar Medical, Ed. Medicala, 2001.
©

Articol revizuit de către: Dr. Necula Adrian: „Fasceita necrozanta sau gangrena streptococica hemolitica reprezinta o infectie” pana la capatul articolului

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Legumele cu frunze verzi - secretul unui sistem muscular puternic și eficient
 • Deficitul unei enzime constituie potențiala cauză a degenerării musculare, o problemă comună în rândul vârstnicilor
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum