Femeile care au relații sociale de calitate la 40-50 de ani au un risc mai scăzut de afecțiuni cronice

©

Autor:

Femeile care au relații sociale de calitate la 40-50 de ani au un risc mai scăzut de afecțiuni cronice
Un studiu realizat de Universitatea din Queensland și publicat în General Psychiatry(februarie 2023) a descoperit că femeile care au relații sociale de calitate în vârsta de 40-50 de ani au un risc mai scăzut de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice la bătrânețe.
Dr. Xiaolin Xu, autorul principal al studiului, a constatat că relațiile sociale nesatisfăcătoare pot fi la fel de periculoase pentru sănătate precum obezitatea, inactivitatea fizică sau consumul de alcool. Deși există o legătură cunoscută între relațiile sociale deficitare și sănătatea precară, cercetarea s-a concentrat până acum pe boli individuale sau factori precum starea civilă sau dimensiunea rețelei sociale a unei persoane.
Studiul a urmărit dacă satisfacția relațiilor face diferența în sănătatea pe termen lung a femeilor și în riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni de sănătate.

Cercetătorii au utilizat date de la 7.694 de participante în Studiul Longitudinal Australian privind Sănătatea Femeilor (ALSWH) care aveau între 45-50 de ani în 1996, cu starea lor de sănătate și bunăstare monitorizată prin intermediul chestionarelor la fiecare trei ani până în 2016. Participantele au fost rugate să indice nivelul lor de satisfacție în relațiile lor, inclusiv cu partenerii, familia, prietenii și colegii. De asemenea, femeile au fost monitorizate pentru cele 11 condiții identificate ca fiind probleme de sănătate prioritare în Australia: diabetul, hipertensiunea, boala de inimă, accidentul vascular cerebral, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul, osteoporoza, artrita, cancerul, depresia și anxietatea.

În perioada de 20 de ani, 58% dintre femeile care nu aveau afecțiuni cronice la începutul studiului au dezvoltat mai multe patologii cronice.

Studiul a concluzionat că femeile de vârstă mijlocie cu cel mai scăzut nivel de satisfacție a relațiilor sunt de peste două ori mai predispuse să dezvolte mai multe afecțiuni cronice decât cele care sunt foarte satisfăcute de relațiile lor.
Cercetarea arată că calitatea relațiilor sociale ar trebui să fie luată în considerare la dezvoltarea strategiilor de prevenire a bolilor.

Data actualizare: 23-02-2023 | creare: 23-02-2023 | Vizite: 198
Bibliografie
Xu, X., et al. (2023)
Social relationship satisfaction and accumulation of chronic conditions and multimorbidity: a national cohort of Australian women.
General Psychiatry.
https://gpsych.bmj.com/content/36/1/e100925
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Organele noastre îmbătrânesc diferit - ce înseamnă asta pentru riscul de boală?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum