Organele noastre îmbătrânesc diferit - ce înseamnă asta pentru riscul de boală?

©

Autor:

Organele noastre îmbătrânesc diferit - ce înseamnă asta pentru riscul de boală?
Un studiu recent, condus de cercetători de la Stanford Medicine și publicat în Nature, a arătat că organele umane îmbătrânesc cu rate diferite. Cercetarea a implicat 5.678 de persoane și a descoperit că aproximativ 1 din 5 adulți sănătoși, cu vârsta de peste 50 de ani, are cel puțin un organ care îmbătrânește la o rată accelerată. Rezultă creșterea riscului de boli asociate acelui organ, precum și de mortalitate.
Studiul a mers mai departe decât studiile anterioare care au determinat un singur număr pentru vârsta biologică, oferind valori distincte pentru 11 organe și sisteme de organe: inimă, grăsime, plămâni, sistem imunitar, rinichi, ficat, mușchi, pancreas, creier, sistem vascular și intestin. S-a folosit un algoritm pentru a evalua nivelurile a aproape 5.000 de proteine din sânge, identificând aproape 900 de proteine specifice organului.

Pentru fiecare organ, cercetătorii au calculat diferența dintre vârsta reală a organului și vârsta estimată pe baza algoritmului. S-a constatat că diferențele de vârstă identificate pentru 10 dintre cele 11 organe analizate erau semnificativ asociate cu un risc crescut de deces din toate cauzele pe parcursul a 15 ani de urmărire.

Un organ cu îmbătrânire accelerată ducea la un risc de mortalitate mai mare cu 15% până la 50% în următorii 15 ani, în funcție de organul afectat. De exemplu, persoanele cu inimi îmbătrânite accelerat aveau un risc de 2,5 ori mai mare de insuficiență cardiacă, iar cele cu creiere „mai vechi” aveau un risc de 1,8 ori mai mare de declin cognitiv pe parcursul a cinci ani. Îmbătrânirea accelerată a creierului sau a sistemului vascular prevedea riscul de progresie a bolii Alzheimer, la fel de bine ca cele mai bune biomarkere clinice actuale.

Cercetarea sugerează că un test de sânge simplu ar putea determina care organe din corpul unei persoane îmbătrânesc rapid, ghidând intervențiile terapeutice înainte ca simptomele clinice să se manifeste. Identificarea proteinelor specifice organului care indică cel mai bine îmbătrânirea excesivă a organului și, prin urmare, un risc crescut de boală, ar putea conduce, de asemenea, la noi ținte pentru medicamente.

sursa: Science Daily
foto: illustratoren.de/TobiasWuestefeld

Data actualizare: 08-12-2023 | creare: 08-12-2023 | Vizite: 667
Bibliografie
Predicting which of our organs will fail first, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231206115923.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii sexuali modulează sistemul imunitar, influențând riscul de boli în mod diferit
  •