Monitorizarea expunerii la soare cu ajutorul unui senzor pe suport de hârtie

©

Autor:

Monitorizarea expunerii la soare cu ajutorul unui senzor pe suport de hârtie
Expunerea prelungită la soare este principala cauză a dezvoltării cancerului de piele. Pentru că timpul permis de expunere depinde de numeroși factori, o echipă de cercetători australieni a dezvoltat un senzor pe suport de hârtie care monitorizează expunerea la soare și previne astfel riscul de apariție a arsurilor.

Senzorii împotriva razelor UV dezvoltați până la ora actulă necesită o serie de gadgeturi pentru operare, cum ar fi smartphone-uri sau dispozitive electronice. Sunt disponibili și senzori de unică folosință adezivi, însă de cele mai multe ori conțin substanțe dăunătoate atât pentru organism, cât și pentru mediul înconjurător, iar alți senzori de acest tip sunt destinați unei categorii specifice de piele.

De aceea, echipa de cercetători a dezvoltat un senzor pentru monitorizarea expunerii la soare adeziv, ieftin, sigur pentru organism și pentru mediu, ce poate fi ușor calibrat  în funcție de tonul pielii pe care este aplicat și în funcție de factorul de protecție solară al cremei.

Senzorul a fost creat prin imprimarea cu jet a dioxidului de titan, un compus ieftin și netoxic și a unui aditiv alimentar -polivinilpirolidona - pe un substrat de hârtie. Expus la radiații UV pentru un timp suficient, dioxidul de titan acționează ca un fotocatalizator, degradând culoarea aditivului, ceea ce reprezintă o atenționare pentru purtător că expunerea la soare a crescut și este recomandată aplicarea loțiunii de protecție.

Pentru a ajusta senzorul pentru diferite tonuri de piele și valori ale factorului de protecție, au fost adăugate filtre UV de densități neutre care pot încetini sau accelera timpul de decolorare al senzorului.

Cercetările au fost realizate în cadrul Universității din New South Wales iar rezultatele cercetării au fost publcate în jurnalul ACS Sensors.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-11-2023 | creare: 26-05-2016 | Vizite: 1428
Bibliografie
Monitoring sun exposure with a portable paper sensor, link:
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160525121133.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Razele ultraviolete afectează pielea şi după expunerea la soare
  • MIT: Un bronz pregătitor înainte de vacanță te protejează de arsurile solare
  • Proteza bionică ce redă complet simțul tactil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum