Fiziopatologia specifică creierelor SuperAger

©

Autor:

Fiziopatologia specifică creierelor SuperAger

Experții de la The Northwestern University Feinberg School of Medicine Mesulam Center for Cognitive Neurology and Alzheimer’s Disease fac cercetări pentru a înțelege mai bine procesele neurologice legate de îmbătrânire. Datele adunate din programul „SuperAging Research Program” de până acum au dezvăluit noi și fascinante perspective despre creierele acestor persoane cu un creier „SuperAger” și cele ale adulților sănătoși, precum și cu cele ale celor care au fost diagnosticați cu boala Alzheimer.
Potrivit cercetătorilor de la Northwestern University, termenul „SuperAger” se referă la persoanele de peste 80 de ani care posedă o capacitate de memorie superioară, comparabilă cu cea a adulților de vârstă mijlocie.
Atunci când o persoană considerată superager decedează, creierul său este donat programului SuperAging.


Până în prezent, creierele SuperAgerilor decedați au dezvăluit cortexuri relativ groase care se micșorează într-un ritm mult mai lent în comparație cu indivizii de 50 și 60 de ani. Cortexul este responsabil pentru procesele de luare a deciziilor, gândirea critică, reținerea și amintirile.
Neuronii mai mari și mai sănătoși, ar putea fi motivul pentru micșorarea întârziată a creierului SuperAgerilor, potrivit cercetătorilor de la Northwestern.


Creierele SuperAger par să aibă mult mai puține încurcături neurofibrilare, iar acest lucru poate datora cortexului mai robust, care este capabil să supraviețuiască la daunele cauzate de infiltrarea proteinei tau (favorizează boala Alzheimer).


Neuronii von Economo (VEN), care sunt neuroni bipolari alungite, unici la oameni, maimuțe, elefanți, balene, delfini și păsări cântătoare, se găsesc în cortexul fronto-insular (FI) și în regiunea limbică anterioară (LA) a creierului. Numărul acestor celule nervoase din cortexul cingular anterior sugerează că VEN sunt probabil vitale pentru controlul emoțiilor și al atenției, chiar dacă consecințele funcționale ale VEN sunt încă necunoscute.


Majoritatea SuperAgerilor par să fie încă destul de activi în fiecare zi. Acești oameni fac exerciții fizice des, dar își folosesc, de asemenea, în mod regulat creierul, fie că este vorba de a citi, de a învăța ceva nou sau de a munci până la 80 de ani.

sursa: News Medical
foto: pikselstock / Shutterstock.com


Data actualizare: 15-12-2022 | creare: 15-12-2022 | Vizite: 256
Bibliografie
The distinct pathophysiology of ‘SuperAger’ brains, link: https://www.news-medical.net/news/20221127/The-distinct-pathophysiology-of-e28098SuperAgere28099-brains.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost identificate genele asociate deteriorării creierului odată cu vârsta
  • Microbii pot inversa îmbătrânirea creierului
  • Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit
  •