Acceptarea bolii psihice
Problema a fost la inceputul ei cand doctorii nu imi spuneau ca boala e cronica si ca trebuie sa iau tratament pe viata. Eu intrerupeam tratamentul cand ma simteam bine si am facut recaderi.
Nu zice nimanui ca ai o boala psihica si zi-le si parintilor tai sa nu zica nimanui.
Oamenii nu accepta aceste lucruri si judeca. Fii discret!
Ti-am scris din experienta de 32 de ani de tab.
Ai grija de tine!
Fa-ti pensie de invaliditate si indemnizatie de handicap daca nu poti lucra!
Nu mai vad rostul in a rumina mereu legat de boala.
Nu am spus decat la foarte putini oameni ca am boala psihica.Trece neobservata, datorita tratamentului pe care-l iau.
Discuția de mai sus atinge ceva real: modul în care fiecare se raportează la un diagnostic psihiatric serios este profund personal și nu există un singur răspuns corect. Câteva informații care pot fi utile celor care trec prin situații similare:
Acceptare, ignorare, negare — ce înseamnă în practică
Psihologia clinică distinge câteva tipare frecvente:
- Negarea — refuzul de a recunoaște boala, care duce de obicei la întreruperea tratamentului și la recăderi.
- Ignorarea activă — ești conștient de boală și urmezi tratamentul, dar nu te gândești constant la ea. Este o strategie funcțională, dacă nu implică și evitarea îngrijirii medicale.
- Acceptarea — recunoașterea bolii ca parte a propriei experiențe, fără a te defini exclusiv prin ea.
Ce arată cercetările
Terapia de Acceptare și Angajament (ACT), utilizată frecvent în bolile psihice cronice, arată că acceptarea clinică nu înseamnă resemnare, ci capacitatea de a trăi o viață normală cu boala prezentă — fără a lupta permanent împotriva gândurilor legate de ea. Persoanele care reușesc să mențină tratamentul și să continue activitățile cotidiene, indiferent de strategia lor de coping, au în general evoluții mai bune pe termen lung.
Despre a spune sau a nu spune altora
A nu dezvălui diagnosticul este o decizie complet legitimă — stigmatizarea rămâne o realitate. Totuși, a avea cel puțin o persoană apropiată care știe (un prieten de încredere, un membru al familiei) poate fi un factor de siguranță important în perioadele dificile sau la schimbări de tratament.
Ce rămâne esențial
Oricare ar fi strategia personală de coping, continuitatea tratamentului este fundamentală în schizofrenie și în bolile din spectru. Faptul că simptomele trec neobservate de cei din jur — cum menționați — este tocmai dovada că tratamentul funcționează, nu că boala a dispărut.
Distinția pe care o faceți este exact ceea ce psihologia clinică descrie drept dezvăluire selectivă — una dintre strategiile cele mai eficiente de gestionare a stigmei asociate diagnosticelor psihiatrice.
Acceptarea diagnosticului nu este același lucru cu dezvăluirea lui
Acceptarea internă înseamnă să recunoașteți că aveți nevoie de tratament și să-l continuați — un act practic și pragmatic care permite stabilizarea. Dezvăluirea publică, în schimb, este o alegere personală, cu implicații sociale reale, care nu este nici necesară, nici obligatorie.
Cui, când și cât se dezvăluie un diagnostic psihiatric
- Partenerul de viață sau rudele apropiate — dezvăluirea poate fi utilă pentru a primi sprijin concret în perioadele dificile sau pentru a reduce neînțelegerile legate de simptome
- Angajatorul sau colegii — nu există obligație legală de a informa; există protecție împotriva discriminării, dar reacțiile pot varia în funcție de mediu
- Cercul social larg — de cele mai multe ori nu este necesar și poate atrage stigmatizare fără niciun beneficiu concret
Ce contează cu adevărat
Prioritatea este menținerea continuității tratamentului și a accesului la îngrijire medicală — indiferent cât de mic este cercul celor care știu despre diagnostic. Mulți oameni trăiesc ani întregi cu o boală psihiatrică bine controlată, fără ca mediul social să fie la curent. Nu înseamnă negare — înseamnă gestionarea responsabilă a unei informații personale sensibile.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
- 6Schizofrenie. Un alt delir - un nou episod psihotic?
- 2Caut psiholog cu experiență pe Looksmaxxing / cultura incel
- 2Terapii noi(tms/tme/hipnoza)?
- 10Vorbesc rad si scot diferite sunete ciudate de unul singur
- 11Tipuri de activități pentru petrecerea timpului liber?
- 8Evaluare medicală forțată/Încredere
- 2Pentru cei diagnosticati cu o boala psihica
- 11Schimbare medic psihiatru
- 7Anxietate/depresie
- 6Suspiciuni medicamente psihiatrice