Terapii noi(tms/tme/hipnoza)?

28
Bristena
Nu este medic/terapeut
Bristena
Fac tratament cu Efectin 150 mg, 1cp/zi si Coaxil 12, 3 mg, 2cp/zi, dar îmi da somnolenta si ameteala, .-am ingrasat(10 ani) 30 kg(102 kg).
Acest fapt îmi îngreunează activitatea zilnica.
Am ajuns sa stau mai mult in pat, pot depune munca intelectual, dar fizic, nu.
Nu-mi doresc decât sa dorm, dar statul îmi pat, respectiv lipsa activității, îmi face mai rău.
Am cautat pe Net, clinici si alte metode de tratament, dar informatiile obtinute, nu sunt îmbucurătoare.
Nu mai știu ce sa fac, intrucat somnolenta/toropeala si dormitul nu sunt o soluție.
Aceasta se mentine chiar daca beau suc de gref(la 2h dupa luarea medicatiei) sau hot chocolate.
Medicul meu a încercat sa-mi schimbe tratamentul, dar a epuizat toate variantele, cea mai adecvata fiind cea prezenta.
Psihoterapia psihanalitica nu m-a ajutat.
Am cautat si citit carti care mi-au fost utile pt.depresie, schimbandu-mi stilul de gândire si pana la un punct, invatandu-ma sa lupt cu boala.
Va rog din suflet daca ma puteti ajuta.
Va multumesc.
2 comentarii
0
28-06-2026, ora 09:37
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Sertralina ati incercat?

Suc de gref sa nu mai beti cand luati psihiatrice ca interactioneaza. E interzis.
0
03-07-2026, ora 23:22
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI
Preocuparea legată de efectele adverse ale tratamentului actual — somnolență, amețeală, creștere în greutate semnificativă după 10 ani de tratament — este perfect legitimă și merită discutată deschis cu medicul psihiatru curant. Câteva informații despre alternativele menționate:

Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS/rTMS)

TMS este o metodă neinvazivă aprobată pentru depresia rezistentă la tratament — adică atunci când cel puțin 2-3 antidepresive nu au dat rezultatele dorite sau au produs efecte adverse inacceptabile. Nu implică anestezie, nu provoacă convulsii și nu afectează memoria. Se efectuează în ședințe zilnice (20-30 de minute) pe parcursul a 4-6 săptămâni. În România există centre care practică TMS, mai ales în orașele mari — medicul psihiatru curant poate îndruma spre un astfel de centru dacă este considerată o opțiune potrivită pentru cazul dvs.

Hipnoza clinică

Hipnoza terapeutică poate fi un adjuvant util pentru anxietate, depresie și tulburări somatoforme, în mâinile unui psihoterapeut calificat (psiholog sau psihiatru cu formare specifică). Nu înlocuiește tratamentul medicamentos, dar poate completa psihoterapia și reduce necesarul de medicament pe termen lung.

Psihoterapia cognitivă comportamentală (CBT)

Eficiența CBT în anxietate și depresie este bine documentată și poate fi combinată cu orice tratament medicamentos. Progresul este mai lent decât al medicamentelor, dar efectele sunt mai durabile.

Privind tratamentul actual

Creșterea în greutate și somnolența sunt efecte adverse cunoscute ale Venlafaxinei (Efectin) și Tianeptinei (Coaxil), mai ales pe termen lung. O discuție cu psihiatrul despre ajustarea dozelor sau schimbarea moleculei poate fi valoroasă — există antidepresive cu profil mai neutru din punct de vedere ponderal. Notă utilă menționată mai sus în fir: sucul de grapefruit inhibă enzima CYP3A4 și poate crește concentrația plasmatică a multor medicamente psihiatrice, amplificând efectele adverse — este recomandat să îl evitați pe durata oricărui astfel de tratament.
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul