Alcoolism, codependenta

07-11-2020
neuro
Nu este medic/terapeut
neuro
Buna ziua,
As dori sa stiu ce se ascunde in spatele interesului unui codependent, fata de imaginea publica a partenerului sau, dependent de alcool.
Am gasit mentionat intr-un articol de specialitate, ca personalitatea dependenta este mult mai interesata de imaginea partenerului in ochii cunoscutilor, decat cum este acesta in realitate.
Si am recunoscut o caracteristica a mamei mele, care mi-a adus multa suferinta de-a lungul anilor.
Nu numai ca ne-a obligat sa ascundem ca tatal nostru este alcoolic si nu aveam voie sa ne plangem de comportamentul sau violent (timp de 40 ani), dar si dupa ce a decedat, imi reproseaza ca nu vorbesc laudativ la adresa lui, asa cum fac toti oamenii cu parintii lor decedati, in fata altora.
Si motiveaza ca eu ma fac de ras singura, fiindca nu stiu (sau nu vreau) sa fac asta. Iar in cazul in care as spune adevarul, m-as alege cu o eticheta negativa.
Daca amintesc ce facea rau, fiind numai noi doua, reactioneaza cu mult mai rau. Imi spune ca i se face rau de la inima, fiindca ii aduc aminte cum s-a chinuit din cauza lui si ca trebuie sa ne amintim numai ce a facut bun.
Sau nu ma lasa sa spun niciun cuvant, daca este intr-o perioada in care ii este dor de el si si-l aminteste ca atunci cand era indragostita de el, la 25 ani (asa presupun eu, dupa reactii).
Va rog, daca se poate, sa ma ajutati sa inteleg de ce se intampla asta, pentru a-mi fi mai suportabila situatia.
Am senzatia, ca de ce trece timpul, eu am sa accept din ce in ce mai putin, ca fiind "normal" ceea ce am avut de suportat, iar mama va fabula din ce in ce mai mult, ce "extraordinara" viata am avut.
O alta diferenta vine din faptul ca ea nu a luat niciodata in serios amenintarile lui, ca se spinzura, ca da foc la casa, ca o omoara din bataie, pe cand pe mine m-au terorizat foarte tare. Si chiar a avut o tentativa de a turna benzina pe ea si sa-i dea foc, cand am fost eu plecata in strainatate, deci nu au fost doar simple temeri/interpretari negative din partea mea.
Va multumesc.
2 comentarii
2
07-11-2020, ora 15:06
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Dependenta se construieste pe exact acest mecanism, de ”disociere”. Persoana, dependentul sau codependentul, depart realitatea, intr-o parte placuta si una neplacuta, intr-o parte acceptabila si una ce trebuie negata. Aceasta disociere face posibila dependenta in sine, negarea realitatii.
Alcoolicul stie cumva ca alcoolul ii face rau, dar el nu de accea il bea, ci pentru starea pe care i-o da (placere, relaxare, uitare, etc.). La cealalta parte nu se uita, o neaga, o ascunde.

Eu am o vorba:
-”e baiat bun cand nu bea”
- Si, când...nu bea?.
- Păi bea cam tot timpul.
0
07-11-2020, ora 16:21
neuro
Nu este medic/terapeut
neuro
Multumesc din suflet ptr mesaj.
Deci le ascunde si fata de altii si fata de ea insasi. Neavand cunostintele necesare, aici ma invarteam in cerc, in confuzie.
De-asta ii face rau, cand ating partea pe care nu vrea sa o stie. Si ar trebui sa analizez, daca si eu fac asta in anumite privinte.
Multumesc inca o data. Toate cele bune.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: