am nevoie de un sfat, sunt intr-un mare impas

16-06-2016
doareueu
Nu este medic/terapeut
doareueu
salut!termin acum primul an la universitatea ion mincu, facultatea de arhitectura si trec printr-o perioada foarte dificila(din punct de vedere psihic).
sa va povestesc.Eu am fost la unul din cele mai bune licee din bucuresti, am fost aproape in fiecare an premianta, cu olimpiade la diferite materii(in clasa a 10-a, de exemplu, am ajuns la faza pe bucuresti la matematica la olimpiada), am luat bacul cu 9.20(printre care 10 curat la matematica M1), am intrat la arhitectura din prima
.Asadar, m-as putea numi o persoana care a avut rezultate foarte bune din punct de vedere al carierei.
Bine, cu arhitectura am avut o gramada de tras, inca de cand m-am apucat de pregatirea pentru examenul de admitere, la inceputul clasei a 11-a.din cauza profesorilor de meditatii(care ma agresau de-a dreptul psihic, daca va spun cu ce, imi veti spune ca nu poate fi adevarat.In orice caz, nu cu probleme care tineau de partea profesionala a mea, ci de toate prostiile-intelegeti voi, iar eu sunt o fire sensibila si m-au afectat toate acestea), din aceasta cauza am ajuns sa schimb 3 profesori intr-un an jumate...abia cu al 4-lea m-am inteles(la care am mers in clasa a 12-a in aprilie, deci destul de tarziu), datorita caruia, practic, am si intrat.in rest, nu doar nebuni, ci si rai ca oameni, innebuniti dupa bani, ceea ce e groaznic...in fine, nu intru in detalii legat de aceste aspecte
acei 2 ani m-au obosit groaznic, nu nivelul urias de munca, ci presiunile psihice care se faceau asupra mea...totul a culminat cu faptul ca e o adevarata nebunie cu acea admitere, care trebuia sa fie in perioada 20-30 iulie si au mutat-o in septembrie(mai mult ca sigur tot din cauza coruptiei cu tot ce se intampla, in general, in tara asta)...de ce m-a afectat?!va spun eu, intrasem pe ultima suta de metri, maream volumul de munca, emotiile cresteau, iar la data de 1 mai am fost anuntati ca se va schimba data admiterii(1 septembrie fiind noua data, ceea ce va dati seama cat de greu era de combatut)
in fine, a trecut si admiterea, am intrat la facultate, cu 3 saptamani de vacanta dupa admitere(ceea ce era infim fata de ce eforturi am depus eu inainte de acea admitere si cat de tavalita am fost de toti idoti...si ce emotii am avut pentru examen), nu am inteles nimic din acea pauza.In fine, a inceput facultatea, colegi super tari, imi placea la nebunie ceea ce faceam, eram un om fericit, simteam ca trec prin cea mai buna perioada a vietii mele, incat oboseala acumulata usor-usor se ducea
incepusem cu note foarte bune, 9.20 la primul meu proiect(datorita faptului ca am fost in echipa cu cineva plin de pile, ca asa se face arhitectura, deh-va povestesc mai jos in detalii), vorbeam cu mama, imi spunea ca e atat de fericita pentru mine, ca ma vede alt om, dar dupa acel proiect, usor-usor au inceput sa vina belelele.In primul rand, bunica din partea mamei a murit in prima parte a lunii noiembrie, total neasteptat(pur si simplu a murit intr-o seara stand la televizor, nu avea probleme de santate grave), m-a afectat moartea ei, dar mai mult faptul ca mama intrase in depresie.

apoi...a venit predarea pentru proiectul numarul 2, cel mai greu proiect al anului...am luat 6.50 :(
pe profesor nu l-a intelesat ca, cu putin timp in urma, pierdusem o persoana draga mie(bunica mea)...si nici faptul ca cel cu, care facusem eu proiectul si-a pierdut tatal cu o saptamana inainte de predare...trist, dar adevarat...ajunsesem sa stau 3 sau 4 nopti sa dorm 2 h, doar ca sa termin acel proiect de echipa, si sa fie totul bine, deoarece colegului meu de echipa nu ii puteam cere sa faca nimic, intrucat era in depresie.asa mi s-a parut cel mai normal, moral vorbind, nu?
cand am prezentat, profesorii au urlat la mine, desi ma stiau ca sunt fata serioasa, dar m-au ars la nota.
asta a fost..
dupa acest episod au urmat niste sarbatori de cosmar...cu scandaluri in familie, violente(din cauza tatalui meu violent-care o batea pe mama, ceva groaznic :((()-2 luni doar asa am dus-o...cu injurii, batai, scandaluri, lucruri la cate asitam si in trecut, dar acum si mai si...ceva groaznic, nu va pot spune!!!
fapt ce m-a amarat destul, am fost la cativa milimetri de o depresie, plangeam zilnic cand imi aminteam de situatia de acasa, nu ma puteam concentra, aveam stari de anxietate...insomnii...nu va imaginati...
nu radeam niciun randament la facultate, iar nimeni in afara de mama mea nu ma intelegea, mi se spunea ca trebuie sa nu imi pese...
nu va imaginati ce a fost...

urmatorul proiect, 7.70.desi, dupa parerea mea, meritam mult mai mult de atat...facusem un proiect bun, cu toate problemele mele...asta a fost...si mi-a dat un motiv super idiot pentru ca mi-a dat atat(asta fara sa il intreb eu)
am terminat sesiunea...integralista...cu chiu, cu vai
a urmat vacanta...o saptamana...timp in care tatal meu a plecat de la noi de acasa
mi-am revenit relativ bine...un nou semestru...a fost totul iarasi bine(nu ca inceputul de an, dar destul de bine)...asta o luna jumate...pana la urmatoarea predare...cand am facut un proiect superb(opinia unui profesor universitar din universitate) si am luat doar 7.90...chiar ma straduisem...ulterior mi-a sugerat sa fac meditatii cu el, ca mai am de recuperat...oribil!!am cazut din nou psihic
de ce toate astea?m-a vazut mai bine imbracata, poate, fata de altii...dar nu se gandeste acel om ca mama mea face eforturi enorme sa imi asigure tot ceea ce imi trebuie, fapt pentru care am beneficiat de afectiunea ei destul de moderat????
la ultimul proiect unde am avut predare zilele trecute...scumpul meu profesor nu prea a venit la atelier(asadar, nu am avut nici coordonare. din partea cui trebuie)..
si am dat-o in bara...7.10...
toate acestea in conditiile in care sunt un om super hotarat sa faca treaba si caruia ii place ceea ce face, eu chiar iubesc arhitectura, cu toate problemele pe care le-am avut de-a lungul timpului :((
dar sunt extrem de lipsita de incredere...si cred ca am un ghinion cu aceasta meserie pe care am ales-o...nu se mai termina ghinioanele...ce sa ma fac?in primul rand ca sa fie din aceasta stare proasta...si in al doilea rand.sunt si extrem de obosita.si.totusi.mai am vreo 7 examene de dat...ce sa fac...nu vreau sa o iau razna, in primul rand!!!
de ce noi, romanii, nu stim sa ii apreciam pe cei seriosi(poate nu sunt eu cea mai desteapta si talentata, dar chiar iubesc ceea ce fac si vreau sa progresez)
o sa ma mut la anul din acea grupa, dar daca dau tot de vreun prof spagar si nesimtit o ia de la capat :(
si mama nu prea ma poate ajuta...imi incerc norocul aici!!!

cum toate ca eram foarte buna la scoala, aci nu imi gasesc ritmul...de ceeeeee???
4 comentarii
0
16-06-2016, ora 20:18
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Iti dau exemplul surorii mele, care, la fel ca si tine, era una dintre cele mai bune eleve ale liceului economic din Targoviste.Probabil nu pot compara liceul economic din Targoviste cu cel la care ai fost tu in Bucuresti (probabil Lazar?), dar totusi fac aceasta comparatie, pt a-ti face o idee...Ca si tine, si ea a avut singurul 10 curat la matematica la BAC, din liceul ei, insa M2 ce-i drept.Dupa liceu, a urmat facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, iar acolo nu mai era chiar printre primii, ci era mai pe la mijloc, ca si tine.De ce s-a intamplat asta?! Fiindca intr-o facultate cum e cea de matematica, si cum probabil e si cea de arhitectura, materia se cam complica.Cel putin, sora mea facea o matematica abstracta pe care o intelegeau doar cei olimpici national si international, asta in primii doi ani pare-mi-se, ca in anul trei si-a ales specializarea matematica aplicata.Ideea e ca a fost integralista in toti anii si a reusit sa ia si licenta din prima.

Moral of the story? Important este sa invatam, sa ne dam silinta, dar sa ne cunoastem si sa ne acceptam limitele.Nu are rost sa vanam note inutil, compromitandu-ne sanatatea psihica pt asta...Nu e nicio tragedie ca nu suntem printre primii in grupa, in an, si nu este nicio tragedie nici daca se intampla sa avem vreo restanta.
0
16-06-2016, ora 21:55
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Poate ca sunteti "prea" hotarata sa va faceti treaba, si dupa cum mai binele este dusmanul binelui...Nu comentez aici "minunatii" profesori pe care i-ati intalnit la arhitectura, de care am mai auzit...
Trebuie sa existe o limita in toate, altfel se poate ajunge in situatii nesanatoase. Este probabil ca v-ati atins limitele, si daca veti continua asa, doar o "boala" va va putea opri...
0
17-06-2016, ora 01:13
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Am facut 2 facultati, liceu de varf, scoala de protocol, note aproape exclusiv de 10 dar nimeni nu m-a intrebat vreodata in viata ce note am avut. Am 38 de ani.

Parerea mea e sa va relaxati. Nu sunteti la olimpiada. Nu mai lucrati pentru note.

Omega 3 Omega 6 vegetal ca sa hraneasca creierul si sa va mai energizeze un pic.

In rest invatati cu profesorii pe care ii aveti. Nu va puneti contra valului. Urmati regulile lor bizare daca nu doriti sa aveti dureri de cap.
1
27-06-2016, ora 21:57
Psiholog Camelia Stavarache
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Camelia Stavarache
Nu situatiile ne streseaza ci felul in care le intrepretam. Aveti o rezistenta scazuta la frustrare si de aceea, la fiecare hop sau proiect notat incorect veti suferi din ce in ce mai mult. Lumea are culoarea ochelarilor nostrii. Schimbati-va ochelarii, ADICA URMATI UN PROGRAM DE PSIHOTERAPIE care sa va dezvolte inteligenta emotionala
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul