Amenoree secundara

04-05-2025
mely-28
Nu este medic/terapeut
mely-28
Buna seara ! In urma cu 7 ani am fost diagnosticata cu insuficienta ovariana prematura.Aveam 27 de ani atunci medicii nu îmi dădeau vro șansă să am un copil biologic.Am suferit de 1 an și 2 luni de amenoree ulterior la recomandarea ginecologului am luat Duphaston, a revenit menstruația și am rămas din prima incercare însărcinată cu un Amh de 0, 001, FSH 130, LH- 86, esteadiol- 73.După naștere am avut menstruatie la 6 luni, la 1 an, 1, 6 luni, 2, ani și 7 luni, 3 ani, , 3 ani și 2 luni și de 3 luni numai am menstruatie neindusa de tratament nu am luat absolut nimic.Poate fi o greșeală undeva? Deși în 7 ani am căutat un răspuns.
3 comentarii
0
05-05-2025, ora 15:30
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua! Cazul dumneavoastră este într-adevăr remarcabil și iese din tiparele clasice ale insuficienței ovariene premature (IOP). Faptul că ați rămas însărcinată spontan cu un AMH de 0, 001 ng/mL și FSH peste 100 este, din punct de vedere medical, excepțional, dar nu imposibil. Voi detalia mai jos ce se poate înțelege din ceea ce descrieți și care sunt explicațiile posibile.

Ce este insuficiența ovariană prematură?
Insuficiența ovariană prematură (IOP), cunoscută și ca menopauză precoce, este o afecțiune caracterizată prin:
- amenoree secundară (lipsa menstruației >4-6 luni),
- FSH crescut semnificativ (>25 mUI/mL în 2 teste la distanță de 4-6 săptămâni),
- estradiol scăzut și
- rezervă ovariană aproape inexistentă (AMH <0, 1 în majoritatea cazurilor).

Se consideră că afectează aproximativ 1% dintre femeile sub 40 de ani.

Ce este cu adevărat neobișnuit în cazul dvs
- AMH de 0, 001 sugerează o rezervă ovariană extrem de scăzută, practic absentă.
- FSH de 130 mUI/mL și LH de 86 mUI/mL sunt valori tipice pentru o menopauză instalată.
- Cu toate acestea, după administrarea de Duphaston (progesteron sintetic), ați avut menstruație și a apărut o sarcină spontană – ceea ce în contextul acestor analize este considerat un eveniment rar și greu de anticipat medical.

Posibile explicații științifice
1. Funcție ovariană intermitentă (fluctuantă)
În IOP, ovarele nu sunt complet inactive. Aproximativ 5-10% dintre femeile cu IOP pot ovula spontan, iar uneori ovulația duce la o sarcină. Activitatea ovariană poate reveni temporar și imprevizibil, chiar și în prezența unui AMH nedetectabil.

2. Rezultate parțial discordante
Este rar, dar posibil, ca o singură foliculogeneză spontană să apară într-un ovare aparent "inactiv". În contextul unui stimul hormonal foarte ridicat (FSH, LH), uneori un folicul rezidual poate răspunde.

3. Menstruații intermitente post-partum
Revenirea ciclului menstrual la intervale mari (6 luni – 1 an – 2 ani etc.) este consistență cu IOP, unde ovarele pot „funcționa” ocazional. Nu este o greșeală – ci un comportament deja descris clinic.

De ce nu mai apare menstruația acum?
- Este probabil că ovarul nu mai răspunde deloc la stimularea endogenă (FSH/LH), iar funcția hormonală este, din nou, în suprimare.
- Dacă nu ați avut sângerări de întrerupere (de ex. după administrare de Duphaston sau estrogen+progesteron combinat), se poate confirma starea hipoestrogenică severă.
- Un consult endocrinologic poate exclude și alte cauze adiacente (ex. hipofizare sau tiroidiene), dar IOP rămâne cea mai probabilă cauză.

Este posibil să fi fost o greșeală?
Este foarte puțin probabil să fie o greșeală de diagnostic. Valoarea AMH și a gonadotropinelor este clar sugestivă pentru IOP. Totuși:
- diagnosticul de IOP nu exclude complet fertilitatea, ci doar o face improbabilă.
- medicina nu poate prezice 100% funcția ovariană la nivel individual – există cazuri rare (ca al dvs) care contrazic statisticile.

Ce ați putea face acum?
1. Ecografie transvaginală + dozări hormonale actuale (FSH, LH, estradiol, AMH, progesteron, prolactină)
2. Evaluare endocrinologică completă, inclusiv ax hipotalamo-hipofizar
3. Eventual, o biopsie endometrială dacă persistă amenoreea și sângerările nu se induc nici hormonal

În concluzie:
Cazul dvs este un exemplu rar, dar documentat în literatura de specialitate. Nu este o greșeală – ci o excepție fiziologică, compatibilă cu IOP cu activitate ovariană intermitentă. Medicina are limite în predicția funcției ovariene la nivel individual, iar corpul uman reușește uneori ceea ce analizele nu pot anticipa.
0
06-05-2025, ora 15:41
mely-28
Nu este medic/terapeut
mely-28
Nici nu am mai incercat cei drept sa iau absolut nici un hormon
0
06-05-2025, ora 15:51
mely-28
Nu este medic/terapeut
mely-28
Mulțumesc frumos pt răspuns!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Disfuncția ovariană
  •