Scor ROMA

11-09-2025
Alina456
Nu este medic/terapeut
Alina456
Acum 3 luni am facut scorul roma fiind valoarea de 10.79 am repetat iar dupa aceaste 3 luni valoarea fiind 12.13 he 4 valoare 63.7 iar ca 125 8.3 am fost la ginecolog mia zis ca totul este in regula neavand chisturi nimic nu stiu unde poate fii problema de ce a iesit marita...multumesc
2 comentarii
0
15-09-2025, ora 14:55
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
ÎÎți răspund cât mai clar și structurat:

1. Despre scorul ROMA

Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) se calculează pe baza valorilor HE4 și CA125, împreună cu statutul de premenopauză sau postmenopauză. Un scor crescut sugerează risc mai mare de cancer ovarian, însă nu reprezintă un diagnostic.

2. Interpretarea valorilor tale

CA125 = 8.3 este o valoare mică, normală (de obicei <35 U/ml este considerat normal).
HE4 = 63.7 în funcție de vârstă și status hormonal, poate fi în limite sau ușor crescut.
ROMA = 10.79 și apoi 12.13 la femei premenopauză, pragul este de ~11%; la postmenopauză, pragul este de ~29%.
- Dacă ești premenopauză, scorul de 12, 13% poate fi interpretat ca ușor peste limita de risc, dar nu automat patologic.
- Dacă ești postmenopauză, scorul este în limite normale.

3. De ce poate fi crescut HE4 sau scorul ROMA chiar dacă ecografia e normală

HE4 poate crește și în alte situații non-oncologice:
- insuficiență renală (funcția rinichilor mai scăzută);
- boli pulmonare cronice;
- inflamații sau alte condiții benigne.

La unele persoane poate exista o variabilitate individuală a valorilor.

4. Ce este important de făcut

Faptul că ecografia ginecologică este normală este foarte liniștitor.

Recomandări:
- reevaluare periodică (analize și ecografie transvaginală);
- verificarea funcției renale (creatinină, uree) – pentru a exclude o cauză benignă a HE4 mai mare;
- corelarea cu simptome clinice și istoricul personal/familial.

Concluzia: nu este obligatoriu ca scorul ROMA ușor crescut să însemne cancer ovarian, mai ales când ecografia este normală și CA125 este mic. Interpretarea trebuie făcută în context (vârsta, menopauză, funcție renală, alte boli).
0
15-09-2025, ora 15:05
Alina456
Nu este medic/terapeut
Alina456
Sunt la premenopauza si am 32 de ani sunt fumatoare si am inteles ca he 4 creste si daca iei tratament cu biotina eu de 1 luna iau pentru par 3 pe zii.va multumesc dar ma nelinistit limita fiind de 11.4 dar la ecograf ma duk la 3 luni si imi spune ca e totul in regula
Adaugă un comentariu / răspuns

Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: