Aplatizate afectivă și anhedonie

05-01-2021
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Buna ziua, În august 2019 am facut un episod psihotic in urma caruia am fost diagnosticata cu tulburare psihotica fara elemente de schizofrenie.De atunci și până în prezent iau rispen de 3 mg.Mi am revenit complet însă de cand iau tratament s a instalat aplatizare afectivă, pur și simplu nu mai simt nimic, nu mai am nici o trăire, nici un sentiment și nici o plăcere in a face nimic.Doamna doctor mi a zis ca ar fi din cauza tratamentului și asa tind sa cred și eu deoarece și atunci când eram bolnavă și eram in episod aveam sentimente, trăiri etc.Am incercat sa iau antidepresive respectiv serodeps și anafranil, am luat magneziu iar acum de doctor mi a introdus și 0.5 abilify pentru ca asta ar fi cică un antipsihotic antidepresiv.Toate fara nici un efect.Puteti sa mi spuneti daca mai e cineva care a pățit ca mine in urma tratamentului, daca este un efect al tratamentului sau al bolii si daca am vreun leac pentru asa.S a vindecat cineva de problemele astea ? Multumesc
6 comentarii
1
08-01-2021, ora 14:08
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua

Aplatizarea afectiva si ahedonia sunt un efect secundar al tratamentului, dar si simptome ale unor tulburari psihice.
Avand in vedere ca a trecut deja vreun an de zile ar fi bine sa mergeti la o reevaluare si sa vedeti daca, in afara de tratament nu puteti face si psihoterapie pentru a afla cauzele episodului psihotic.
1
08-01-2021, ora 16:20
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Multumesc pentru raspuns.Am facut și psihoterapie..nu am aflat cauzele episodului dar presupun ca asta mi-a fost predispoziția.
1
09-01-2021, ora 09:34
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Asa s-a simtit si fiica mea dupa rispen si mi se tot plangea de asta. Dar a trebuit oricum schimbat din motive hormonale. Stiu ca ai mai ridicat problema asta prin vara si ti s-a sugerat sa vorbesti cu medicul sa-ti schimbe antipsihoticul. Abilify e foarte bun, in afara de ochi umflati si umezi dimineata - ea il lua seara - nu avea nicio alta plangere la doza pe care a primit-o dupa un an de tratament, cum esti si tu. Sau olanzapina -dar asta ingrasa, insa si rispenul ingrasa. Daca am inteles bine, ai avut si tu (doar) idei delirante ca fiica mea, asa ca ar trebui sa mearga la fel, in afara de rispen, olanzapina (asta i-a dat-o la inceput cand inca se mai pastra din vechile idei delirante, chiar daca din ce in ce mai palide) si abilify, cand deja ideile delirante n-o mai preocupau, ramasesera cumva in urma si altele noi nu mai producea. Cel mai tare impotriva ideilor delirante mi s-a parut si mie rispenul, apoi olanzapina asta din urma parca si-a facut efectul cumva mai lent, comparativ cu rispenul, insa era usor de suportat. Cum de trebuie sa iei 5 ani antipsihotic? Cum a aratat recaderea la incercarea de schimbare a tratamentului pe quetiapina -ti-au revenit ideile delirante sau a fost doar o schimbare de dispozitie, o usoara dezechilibrare?
1
09-01-2021, ora 10:07
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Cand am facut recăderea eram cam la o luna de la începerea tratamentului și nu mi trecuseră ideile delirante.. la mine a durat cam 2 luni sa mi treaca de tot.Nu a fost o recadere puternică dar a fost..cu tot cu idei delirante.Trebuie să iau 5 ani tratament asa mi a zis si doctorita.Nu n am avut halucinații dar am avut deliruri și senzatii bizare.In sfarsit a trecut perioada acuta dar m am pricopsit cu alte probleme.
1
09-01-2021, ora 18:28
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Ca sa se poata numi recadere, trebuie ca in prealabil sa-ti fi disparut ideile delirante, ori tu singura spui ca nu-ti trecusera. A fost probabil o agravare a simptomelor clinice, in contextul schimbarii antipsihoticului.

Presupun ca ai rugat-o pe doctorita sa-ti schimbe rispenul cu altceva. Nu-i totuna ca s-a incercat nereusit schimbarea antipsihoticului cat inca mai aveai idei delirante si acum, cand de un an de zile spui ca ti-au disparut.
Nu stiu daca e buna quetiapina pt idei delirante, la senzatii bizare nu stiu nici atat. Cand mai vorbesti cu ea, intreab-o de abilify luat singur sau macar de olanzapina, daca nu vrea abilify.
1
09-01-2021, ora 19:01
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Am inteles..ma gândeam și eu la olanzapina.Am sa vorbesc cu ea.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Psihoterapia modifică circuitele din creier
  • Absența plăcerii în timpul actului sexual
  • Alertă: ce faci dacă copilul e apatic, somnolent și răspunde greu la stimuli
  • Apatia, cel mai întâlnit simptom al demenței
  • Demența ar putea fi prezisă cu mult înainte de apariția primelor simptome
  • O nouă formă de terapie și-a dovedit eficiența în depresie
  • Plan de intervenție pentru scoaterea studenților din starea de apatie (studiu)
  •