Biserica poate ajuta bolnavii cu afectiuni psihice ?

10-03-2015
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
- Din punctul dvs. de vedere, Biserica poate fi un ajutor pentru bolnavii cu afectiuni psihice ?

Sigur, credinta este utila, dar n-as spune ca Biserica poate fi o alternativa absoluta la tratamentul psihiatric medicamentos. Si in spitalul nostru exista o biserica, unde in fiecare duminica si de sarbatorile sfinte se tin slujbe, bolnavii se roaga, sunt spovediti si li se face Sfantul Maslu.

Credinta si rugaciunea reprezinta stimuli utili pentru psihologia individului bolnav, dar fara un tratament psihiatric adecvat nu sunt suficiente.

Va spun sincer ca in intreaga mea experienta psihiatrica nu am intalnit vindecari miraculoase in randul bolnavilor.

Stiu insa ca pacientii care au facut temeinic tratamentul medicamentos si au frecventat si biserica in acelasi timp, rugandu-se pentru sanatate si iertarea pacatelor, au avut rezultate extraordinare. De fapt, aceasta aplecare catre credinta se conjuga foarte bine cu scaderea expresivitatii emotionale a grupului de ingrijire al pacientului. Daca el merge impreuna cu familia la biserica si se descarca de tensiunile interioare prin rugaciune, e clar ca efectul va fi pozitiv in cazul unei situatii de conflict, incordare, criticism, agresare verbala.

De asemenea, invataturile crestine ii vor infrana bolnavului tendinta de suicid sau fapte antisociale.

D-l dr. Adrian Ionescu
Spitalul de Psihiatrie 'Nifon' - com. Magura, jud. Buzau

* peste 50 de ani de experienta in domeniul Psihiatriei
14 comentarii
0
11-03-2015, ora 14:48
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Dr. Adrian Ionescu a fost vreme de zeci de ani medicul sef al Spitalului Nifon din Buzau, este doctor in stiinte medicale, si a tratat mii de pacienti din tara si strainate vreme de zeci de ani.

Este considerat unul dintre cei mai mari medici psihiatri de la noi din tara.
0
16-03-2015, ora 23:29
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Clara_p, patria iti va fi recunoscatoare.Keep up the good work! :))
p.s. Psihiatrii americani ar trebui sa vina sa invete de la ai nostri cum sa-si trateze corect celebritatile, sa nu se mai 'suicideze'.:))
2
28-04-2017, ora 14:22
grab
Nu este medic/terapeut
grab
Ionescu Adrian o enciclopedie de om, si in acelasi timp posesor de mare HAR medical !
Si la 84 de ani era guru in spitalul ala si avea coada de zeci de masini la poarta, oameni veniti de prin toata tara sa aiba ocazia acelor catorva minute de anamneza speciala :)
1
05-05-2017, ora 18:18
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@grab, puteti detalia cam in ce consta anamneza aceea speciala?

Multumesc

@Clara_p Si eu cred ca Biserica poate ajuta dar IMPREUNA CU tratamentul, pt ca Dumnezeu iti ajuta dar nu-ti baga in traista, plus ca dpdv spiritual sa nu iei tratament psihiatric cand ai nevoie inseamna sa-l ispitesti pe Dumnezeu si asta e pacat..
1
10-05-2017, ora 14:31
grab
Nu este medic/terapeut
grab
salut,
o anamneza profesionala de obicei vezi prin dr House la televizor. chiar si acolo nu se detaliaza tot dpdv limitari de scenariu.
In cazul dlui doctor Adrian Ionescu este vorba de harul pe care experienta si dragostea de meserie i le-au cladit in zeci de ani de practica. Si modul cum se impune din toate punctele de vedere vizual si nu numai. L-as asemana cu Stefan cel Mare! :)

Cand intri in biroul dlui doctor de 30mp, plin de carti/reviste/tablouri/traditii, dintr-o privire si 4-5 intrebari de la "ce va suparaa?" pana la "cum ati urmat medicatia de la medicul dvs?" isi alcatuieste un bigpicture ultra HD sa zic asa de la care pornind isi alege rapid o schema de start/imbunatatire a tratamentului.

Are scoasa si o brosura cu metodele de anamneza spicuite, pentru curiosi.

Apoi, pe internare fiind beneficiai de atentia si administrarea directa a tratamentului din partea dlui doctor cand, iarasi, iei contact vizual sub distanta de confort cu ochiul format si oferi involuntar cel mai pretios feedback pe care il discutati impreuna in cabinet in cateva ore sau zile daca dumnealui considera ca trebuiesc modificari in schema initiala.

Nu lipseste nici activitatea fizica obligatorie in grup, fiecare cum poate, cu matura, cu roaba cu tractiuni la bara, alergari de voie, etc...

Langa stabiliment e o biserica veche unde pacientii pot merge la Sf. Liturghie, sa aprinda o lumanare pentru ce gand are fiecare.

Mai e si linistea extrema, mancarea foarte buna, aerul de munte foarte curat/ozonat, lipsa drogatilor sau a multor aparitii desuchete ale apartinatorilor care prin marile "ferme de psihiatrie" genereaza disconfort si iritare pacientilor.

De obicei la Nifon se ajunge din doua directii:

1. O grija matura si a-priori foarte mare a individului sau a familiei pentru interactiunea suferindului cu medicina psihiatrica si nu se vrea a se strecura nicio eroare umana sau diagnostic gresit care mai tarziu sa lase sechele sau inscrisuri extrem de greu de facut sa dispara. cam 20% din internari. Marea majoritate nu mai revin decat pentru control de rutina, alte internari mai spre deloc.

2. O disperare a familiilor care au crezut ca Olanzapina si Depakine sunt ca Parasinusu, il iei, iti trece si il abandonezi, sau au mers 100% pe notorietatea sau proximitatea unui spital random care de fapt adaposteste doar 2-3 medici competenti, restul...timpul trece leafa merge, nebunii sa doarma!... Cumva se lasa inselati de culoarea alba a halatului unui amator, si pixul atarnat in piept, dintr-un spital de oras constatand ca dupa multiple internari si medicamente administrate dupa scheme standard cu anamneza incompetenta, au ajuns la multiple incercari de suicid si doctorii dau vina pe mediul de acasa sau musamalizeaza esecul. In cel mai fericit caz se obtine doar o legumizare si ingrasare a celui care inghite pumni de pastile decontate, se stie... Din astia multi raman in continuare neajutorati si abonati cronic la internari a la long. Din astia ii gasim pe cei care se trezesc la timp sa iasa din spitalele alea "celebre" si alcatuiesc restul de 80% din internarile de la Nifon.

Parerea mea. Tot ce am spus aici se aplica prin anii 2008-2012 si dl doctor nu mai lucreaza acolo de ani buni. Nu stiu cine i-a ramas in loc, nu stiu daca mai are colaborari cu Nifon sau lucreaza numai in cabinetul din orasul Buzau banuiesc ca impreuna cu fiul dumnealui.
Cine are noutati e liber sa ma completeze sau contrazica!

O viata sanatoasa sa aveti cu totii!
0
17-05-2017, ora 15:36
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Nu contest harul, carisma, dedicatia sau tratamentele complementare aplicate dar se pare ca tratamentul este aproape unilateral : leponex la toata lumea plus inca ceva specfic fiecarei afectiuni / simptom ! :)
0
18-05-2017, ora 12:08
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@steve

Nu toata lumea ia leponex. La unii merge si cu tratamente mai usoare, depinde de organism.
0
18-05-2017, ora 16:06
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Nu toata lumea ci aproape toata lumea , adica 7-8 din 10 pacienti ai doctorului Ionescu au fost si mai sunt pe Leponex, un medicament ocolit de marea majoritate a psihiatilor pt ca da leucopenie ! Cei care i-au fost pacienti pot sa confirme sau sa infirme !
0
24-07-2017, ora 10:14
Arnold7
Nu este medic/terapeut
Arnold7
Problema nu era ca Dl. DR. Adrian Stefan Ionescu dadea clozapina(leponex) ci ca dadea si la cei care nu erau agresivi. Insa daca stau bine sa ma gandesc nici nu prea erau alternative prin anii 2002-2004 nu stiu daca aparuse quetiapina cu eliberare prelungita (Seroquel) (acum exista si quetiapina cu eliberare prelungita si de la TEVA sau SANDOZ) ; insa quetiapina singura nu e suficienta pentru tratamentul schizofreniei, poate numai a celei schizo-afective. In perioada aceea abia aparuse olanzapina insa ce mai alternativa la leponex era zyprexa(olanzapina) !!!! Bineinteles nici olanzapina nu era o alternativa viabila ca da multe simtome adverse printre care ingrasare excesiva, caderea parului fotosensibilitate s.a.m.d. In acei ani nu prea erau alternative !! Eu stiu de olanzapina si clozapina ca le-am luat pe amandoua in perioade diferite si niciunul dintre ele nu mi-a facut bine.

Nu trebuie sa ne ascundem ci sa vorbim ce ne doare si ce e real. In afara de efectele adverse care poate sa le produca la sange, ma refer la agranulocitoza si pentru care trebuie sa-ti iei sange lunar sa verifici, clozapina in timp da probleme cu dintii. Dintii incep sa se macine sau sa cada. Cred ca si cu oasele va avea probleme cineva care ia clozapina foarte mult timp. Nu mai spun ca te face o leguma, vrei nu vrei trebuie sa dormi dupa ce iei 100 mg de leponex si nici cafeaua nu e prea indicata. Cata cafea sa bagi in tine???

Nu vreau sa-l critic pe dl. DR. Ionescu Adrian pentru ca se vor gasi multi pe forum care sa ii ia apararea insa ce vreau sa spun e ca acest domn doctor nu accepta contrazicerea si nu prea te puteai intelege cu el. Daca apucai sa-i fii pacient erai condamnat sa-i ramai pacient pentru totdeauna (ma refer la cei care erau tratati cu leponex). (!)

In rest domnul DR. Ionescu era un medic cinstit, corect si cu o metodologie terapeutica cred unica in tara la noi. Ii punea pe toti pacientii sa iasa la activitati fizice usoare in curtea spitalului de munte Nifon. Ii punea sa faca miscare in fiecare zi s.a.m.d. Stiu ca in 2014 s-a pensionat, in prezent nu mai stiu cu ce se ocupa. Insa pe mine acest domn doctor m-a dezamagit dar ce era sa fac, nu erau alternative la clozapina... Acum e altfel.
0
29-07-2017, ora 19:23
utilizator_100470
Nu este medic/terapeut
utilizator_100470
Si totusi vreun medicament pentru frica care sa nu te faca leguma exista? sau care sa nu dea dureri groaznice in zona lombara?
Cum este posibil ca un creier sa elibereze tone de adrenalina in continuu dar sa nu fie capabil sa elibereze serotonina si dopamina?
Cat despre epuizarea psihica, stie cineva ceva? Ma gandesc ca dk medicatia psihiatrica nu vindeca boala ci doar o mascheaza, atunci boala se poate intinde in tot corpul sau isi va alege un loc sensibil unde va provoca durere. Sau poate toate astea sunt de la medicatie...
0
29-07-2017, ora 20:15
Arnold7
Nu este medic/terapeut
Arnold7
Exista Morris multe tratamente pentru frica cu care sa nu fii leguma.Cred ca e pregabalinul, nu-l cunosc ca n-am luat. Insa iti recomand cu caldura Neuro Optimizer de la Secom.E putin mai scump, dar...merita daca esti dispus sa-l cumperi. Eu, de exemplu am stat 5 zile fara Rivotril luand Neuro Optimizer de 2 ori pe zi. Cred ca puteam scapa de rivotril daca in ziua respectiva n-as fi plecat in alta localitate. Fiind insa plecat si disperat sa nu mi se faca rau si sa pierd controlul am reluat Rivotrilul. Nu voi sti niciodata cum ar fi fost... :)
0
29-07-2017, ora 22:01
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Rog postati pe subiect. Multumesc pentru intelegere!
0
29-07-2017, ora 23:12
utilizator_100470
Nu este medic/terapeut
utilizator_100470
clozapin,

Multumesc mult pentru raspuns, la Neuro Optimizer m-am gandit si eu de multe ori insa cred ca pretul m-a oprit.
Rivotril n-am luat pana acum pentru ca am crezut ca e pentru epilepsie, deci n-am stiut ca Rivotril ajuta la anxietate insa voi face ceva cercetari. Pe langa Rivotril mai iei si altceva sau doar acesta? Putem vorbi si in privat dk ai placerea.

clara,
deci referitor la subiectul tau voi fi dur insa acest raspuns nu reprezinta decat opinia personala nu si cea reala.
Biserica poate ajuta bolnavii cu afectiuni psihice ?
raspunsul meu: Nu
Exista miracole pe pamant? raspunsul meu: Nu, exista fenomene si intamplari ciudate, la unele se poate da un raspuns stiintific la altele nu.
Se implica Dumnezeu in viata speciei umane spre a o ajuta? raspunsul meu: Nu
Are credinta rol de vindecare? un anumit procent mai mare sau mai mic, trebuiesc insa evitate autosugestia, efectul placebo, manipularea si fanatismul.
Tratamentul psihiatric este bun? raspunsul meu: Nu, dar in starile grave si de agitatie reprezinta momentan singurul lucru care ajuta pe moment si in urmatorii ani de tratament, in schimb medicatia psihiatrica trebuie privita ca o perioada de amanare a unor stari negative care iti provocau suferinta, timp in care ti se mai ofera o sansa sa-ti revii. Din pacate, capcana medicatiei psihiatrice este reprezentata de dorinta de a dormi (inactivitate), de a manca necontrolat (boala), de a te simti demotivat (moartea sperantei), de a te izola (singuratate), toate aceste capcane pot contribui mai tarziu la o boala reala si mult mai grava decat momentul in care pacientul s-a prezentat la medic.
Medicatia psihiatrica nu trebuie luata toata viata, o doza mare sau maxima nu reprezinta o eficienta sporita a niciunui medicament.
Pe toata perioada tratamentului pacientul are nevoie de sustinere, intelegere dar este necesara si o responsabilitate personala, pentru binele propriu, nicidecum pentru binele altora. Aceasta responsabilizare consta in munca sau sport, alimentatie si hidratare corecte, socializare alaturi de persoane pozitive si ocolirea celor negative, muzica, meditatie, schimbarea modului de gandire fata de gandirea veche. Vor trebui evitate stressul, filmele horror, persoanele agresive verbal, cofeina, alcoolul.
In cazul baietilor, o noua iubire in viata lor, ar putea face minuni mai mari decat biserica.

Acum sper ca am fost pe subiect :-)
1
30-07-2017, ora 00:12
Arnold7
Nu este medic/terapeut
Arnold7
Cred ca subiectul ar fi trebuit denumit "Credinta poate ajuta bolnavii cu afectiuni psihice?"
Dupa parerea mea credinta si nu Biserica ajuta orice om dezorientat nu numai pe cel cu probleme psihice. Biserica si calugarii cinstiti in fata carora iti deschizi inima sunt "unelte" de a ajunge la Dumnezeu.
Eu unul nu ma simt bine in Biserica si nu inteleg slujbele noastre crestinesti tinute de preoti. Trebuie sa stai atat timp in picioare sa te umilesti cand ar fi fost mai simplu sa se faca niste banci pe randuri ca la catolici.
Eu acu mai multi ani cand i-am spus la Domnul dr. Ionescu Stefan Adrian ca intentionez sa cumpar o Biblie foarte groasa mi-a zis ca el e om de stiinta si ca e treaba mea daca o cumpar sau nu. Nu-mi mai aduc aminte restul conversatiei insa am ramas cu impresia ca dansul nu incuraja credinta in Dumnezeu decat daca era privita rational si prin filtrul stiintei. Cred ca stia dumnealui ce stia ca sunt multi bolnavi cu delir mistic care delireaza toata viata si nu pot scapa de delirul mistic oricat ai face tratament psihiatric cu ei plus psihoterapie.
Poporul roman a rezistat sute de ani in fata atator cotropitori tocmai datorita crestinismului si a credintei.
Pe de alta parte Biserica ajuta orice om normal sau bolnav pentru ca e pusa in drum si parca te invita sa-i tregi pragul. Practicarea posturilor bisericesti este exceptional de buna pentru ca asa poti duce o viata lunga lipsita de boli neimbuibandu-te ca un apucat.
Deci da, Biserica poate ajuta oamenii aflati in nevoie. Pe cei nevoiasi prin cantina sociala a saracilor iar pe cei mai cu inteligenta prin oferirea unei alternative de gandire la stiinta desacralizata.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semnale de alarmă ale unei posibile tulburări psihice
  • Monitorizarea activității creierului poate ajuta pacienții cu boli psihice
  • Metoda curentă de diagnosticare a bolilor psihice ar putea fi imprecisă
  • Spiritualitatea poate crește calitatea vieții pacienților cu insuficiență cardiacă
  •