Camine pt persoane cu schizofrenie

19-09-2011
macsrom
Nu este medic/terapeut
macsrom
Fratele meu, 48 de ani, este diagnosticat cu schizofrenie paranoida de 9 ani. Din cauza bolii, casatoria lui s-a destramat acum 4 ani, in Dec - la 6 luni dupa ce a murit tata -- s-a casatorit cu menajera angajata de mine pt avea grija de el si de parintii mei.. evident, nu cu scopuri nobile si evident ca nu au nimica de a face unul cu celelalt desi ramin casatoriti. Din Feb, de 3 ori a fost dus cu forta de catre politie la spitalul Obregia. Ultimul eveniment s-a intimplat simbata noapte cind vecinii au sunat politia pt ca devenise iar violent, urla etc etc. Nu am reusit nici cum sa il putem convinge sa se tina de medicatie, sa accepte pe cineva sa aiba grija de el. Nu accepta boala si sintem intr-un ciclu de internari pe termen de o luna la furiosi, dat drumul acasa unde isi tratamentul poate o saptamina, dupa care inceteaza, dupa care paranoia ajunge la maxim...si ajungem iar la politie si internari.
Am cautat peste tot un camin privat care sa accepte pacienti cu aceasta boala si nu reusesc sa gasesc nicicum. Stiu ca la aceste camine de stat, nu numai ca sint infernale in conditiile oferite - poate nu toate -- dar nu sint locuri !. Si deci ramine partea privata, unde pina acuma nu am gasit nimic. Daca fratele meu si-ar lua medicatia, nu ar fi probleme cu el DAR nu si-o ia, dupa cum am explicat!.

Daca cineva are aceste informatii, asi fi f recunoscatoare sa primsec sugestiile. Este inutil sa spun ce cosmar este viata mea din acest motiv, cita grija si cit stress...plus ca am si eu 3 copii, servici etc etc iar ca famile, nu mai am pe nimeni sa ma ajute.

Astept raspuns
27 comentarii
1
20-09-2011, ora 10:50
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Exista asemenea camine in reteaua de asistenta sociala, se numesc de recuperare neuro=psihica, dar nu va sfatuiesc sa-l internati acolo, in nici un caz.Recomand mai bine tratament injectabil cu neurolepticul ales de medic, sunt multe asemenea medicamente, si unele se fac la doua saptamani, nu mai e nevoie sa-l convingeti sa mai ia medicatie, dar imediat ce simptomele psihotice se remit cat de cat, facetui cu el psihoterapie, poate va constientiza cate ceva despre boala lui si va fi mai compliant.Clopixol de exemplu, dau un exemplu, atata...
1
20-09-2011, ora 10:53
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
In fine, s-ar putea sa fie chiar medicamentul de care are nevoie, sui dupa o crestere progresiva a dozelor in spital, sa-i puteti face injectia odata la 2-4 saptamani...(http://www.pcfarm.ro/prospect.php?id=1032).Renuntati la ideea cu caminul, nu e o solutie si nici nu exista ceva specific, poate va mai contracta si alta boala pe acolo, venerica sau TBC sau cine stie mai ce...
1
20-09-2011, ora 20:07
macsrom
Nu este medic/terapeut
macsrom
Buna ziua si multumesc de sugestii insa am pierdut orice speranta ca pot face ceva cu el de co un accord deoarece odata iesit din spital, in termen de 7 zile, se baricadeaza in casa, distruge totul, nu accepta nici un ajutor si nici o vizita de la nimeni - deci nici vorba de mers odata la 2 saptamini la o policlinic, sau sa accepte vizite acasa. Nu, mai mentionez ca devine agresiv... Sint persoane cu aceasta boala cu care nu se mai poate colabora sub nici o forma iar fratele meu a ajuns in aceasta categorie.

Rgds
1
20-09-2011, ora 20:17
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
macsrom

V-am dat un mesaj privat, click pe numele dumneavoastra in stanga mesajului si apoi sectiunea 'Mesaje'.
1
21-09-2011, ora 08:13
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Trebuie sa ca spun ca in cazul medicamentelor depot, care se elibereaza treptat in organism, si sunt in forma injectabila, semnele si simptomele acestea pot disparea.Ati inteles?Si daca dispar, puteti profita de moment pentru a suplimenta oral medicatia.Asta e ce vroiam sa spun.
2
21-09-2011, ora 12:19
macsrom
Nu este medic/terapeut
macsrom
Rica - merci de links, f interesante!.

Este stiut ca multe genii au avut acest gen the probleme psihice; este de asemenea stiut ca medicina nu a gasit inca o explicatie unica si irefutabila in ce priveste cauza acestei boli. De ce conteaza insa acest lucru? Nici cauza cancerulu nu a fost gasita dar asta nu inseamna ca nu este a o boala, adesea incurabila fara tratament.

Nu ma intereseaza ca fratele meu are halucinatii sau vede "dragoni" (cum explica Dnul din linkul trimis de tine) -- sint de acord cu el ca nu am dreptul sa judec pe cineva care nu gindeste ca mine sau ca tine etc. Dar, dupa cum spune si el, am dreptul, si societatea are dreptul sa judece si sa ia masuri cind avem de-a face cu actiuni de automutilare, de agresiune fizica, de distrugere totala a bunurilor personale si publice, etc. Deci asta este o boala fara doar si poate si nu este numai o "eticheta" pusa de un grup de medici. o boala care distruge din motivele enumerate mai sus in cazul meu, nu numai pe cel bolnav dar pe toti din jur.

Numai bine
1
21-09-2011, ora 12:43
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Cu placere. Nu uitati ca el nu se afla in pozitia de a-si intelege propriile trairi si mai inteles de a afla lucruri noi. Cum ar fi niste mici amanunte pe care le-am mentionat in mesajul de aici.

-----------*

Degeaba este interesant articolul sau filmul nu stiu care, daca nu se concretizeaza intr-un ajutor concret pentru cel incapabil de a se ajuta singur.

(*modificat de admin)
1
21-09-2011, ora 15:45
macsrom
Nu este medic/terapeut
macsrom
Da, stiu perfect ca nu intelege ca este bolnav -- de aceea si refuza orice forma de ajutor de la oferte de menaj, gatit etc etc. De aceea de asemenea nu mai este casatorit pt ca fiecare persoana are o limita a dedicarii de sine pt altcineva -- sint situatii cind nu mai poti face nimic fara sa te pui pe tine in pericol.

Este o idee f nobila ca cineva sa isi sacrifice viata, sanatatea, familia, siguranta pt binele -relativ-- unui membru al familiei.
Din pacate realitatea este ca singurele persoane care considera ca asta este ceva normal sint in predominanta cele care sufera de aceste boli - de exemplu fratele meu si altii ca el.

Este inutil ca cineva sa se declare ca el trebuie sa fie liber si independent cind este clar ca nu poate. Este inutil sa filozofezi pe tema libertatii personale si a gindirii cind tu ca persoana, pui in pericol pe altii, incepind cu parintii amindoi, sora, sotia samdp. La ce moment in parerea ta personala, trebuie sa dea precedenta la parerea specialistilor si a societatii?
Aceste momente, fie ca tu sau eu le acceptam sau nu, exista -- de aceea exista procese legale si medicale care sint puse in loc pt aceste circumstante. Sint persoane care trebuiesc inchise - acest lucru nu este un "prejudiciu" la adresa omului bolnav cind acel om bolnav este un pericol pt altii, este din pacate o acceptare a inevitabilului si a realitatii urite.

Sanatate
1
22-09-2011, ora 10:14
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Nu Dumneavoastra hotarati cand si in ce conditii se interneaza un om si pe ce perioada, asta o face medicul, mai multi medici, sunt proceduri care trebuie respectate.Nu se justifica, in conditiile existentei unor medicamente cu eliberare prelungita administrate im, internarea pe viata intr-un camin cum am vazut prin tara, v-am spus si dezavantajele, care sunt reale, nu sunt inventate de mine.Cunosc oameni cu astfel de afectiune, care beneficiaza de suportul asistentei sociale, prin pensia de handicap si suplimentul la pensie.Sunt multe de facut, de rescris, de regandit...Omul nu trebuie pus in situatia de a nu mai avea acces la propria viata, trebuie reabilitat, asta se face cu multe drumuri, cu bani, cu abnegatie.V-am zis, exista o larga paleta de a-l readuce la un minimum pe linia de plutire.
Nu se poate fara familie, fara societate.Asta e situatia deocamdata, de ce nu vorbiti cu un medic priceput sa incercati un tratament cu substante neuroleptice depot, injectabile?
1
22-09-2011, ora 10:18
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Caci dragostea nu paraseste/indelung rabdatoare/dragostea-i un bland evantai de incuietori/pe infumurarea paunului/in piosenia bratelor la ceas de odihna.
Tratati-l ca pe un om!
Nu ocoliti internarea, daca sunt semne mari de violenta in familie, sau asupra propriei lui persoane..
1
22-09-2011, ora 11:26
macsrom
Nu este medic/terapeut
macsrom
aveti dreptate in ceea ce spuneti insa nu stiti datele problemei si nu trebuie eu sa conving pe nimeni de nimic -- procesul este inceput de mult, exista expertiza medicala, exista internari multiple - la ora aceasta, este internat din nou, a 3 -a oara din Feb 2011, dupa ce a distrus din nou toata lucrurile din casa lui care au fost cumparate de mine, care il ajut financiar lunar de 10 ani; vecinii au chemat politia din nou, violenta impotriva tuturor, automutilari etc etc. Deci nu mai intru in detalii caci nu am de ce sa ma justific -- este insa f usor pt cineva bolnav -- sa se gindeasca numai la pacientul respectiv si la problemele si drepturile lui fara a tine cont de ceea ce face impotriva altor persoane !.

Nimeni nu sta cu cineva care este asa de violent si de neprevizibil -- din cauza acestei boli nenorocite pt ca el nu a fost violent niciodata dar degeaba..daca nu i se da medicatia fortat, el in curind se va sinucide, mie imi este clar!.

Va doresc sanatate caci cred ca aveti nevoie, ori pt Dvs ori pt cineva drag
1
22-09-2011, ora 12:04
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Da, dar de ce nu aveti nimic de spus despre tratamentul medicamentos parenteral(prin injectii), ca mi-e clar si mie ca ori se va sinucide, ori Doamne Fereste va ucide pe cineva!
1
22-09-2011, ora 12:17
macsrom
Nu este medic/terapeut
macsrom
De ce trebuie sa spun eu orice despre medicamentatia prescrisa de Dr ?. sint eu vreun specialist? Este in spital acuma, deci anu acesta a stat mai mult in spital decit acasa -- si deci urmeaza ce tratament ii da Dr si nu ce asi sugera eu sau Dvs - nu am expertiza necesara si nu am de gind sa o dobindesc acuma, in special de pe un forum de suport.

Data trecuta cind a iesti din spital - in Iulie-- spunea ca este multumit cu tratamentul nou pt ca nu il "blegeste" spunea el si ca il va urma de data aceasta pt ca a promis dnei Dr. L-a tinut maximum 10 zile !.

Am vorbit acum 2 zile cu dr la care a ajuns acuma cind a fost dus la spital si stiu ca l-a pus pe ceva injectabil -- insa sint convinsa ca nu pt alte proprietati decit ca este asa de rau si asa de delirant incit dr a decis pe varianta injectabila cu efecte mai rapide si mai puternice.

Il poate tine max o luna dupa care, revenim de unde am plecat daca nu reusesc sa gasesc un camin privat care sa il accepte.
0
22-09-2011, ora 12:43
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Recunosc iar un alt caz de malpraxis. De mult timp s-a recunoscut eficacitatea Naltrexonului (un inhibitor de opioizi) in combaterea episoadelor de automutilare, cu alte cuvinte sunt cauzate de un exces de opioizi.

Pe de alta parte daca aveti rabdare sa cititi topicul cu dieta din profilul meu, puteti afla ca excesul de opioizi intretinut de aportul de cereale si lactate, poate provoca MANIFESTARI CLINICE IMPORTANTE intr-o serie de afectiuni cum sunt de pilda schizofrenia, depresia, tulburarea bipolara sau autismul.

daca veti citi "Originile agriculturii" acolo scrie foarte clar:
******
Deşi efectele unei mese tipice sunt cantitativ mai puţine decît cele ale dozelor de droguri, cei mai mulţi oameni moderni, experimentează aceste efecte de cîteva ori pe zi, în fiecare zi a vieţii lor de adult.
******
Mai pe scurt relatia cu fratele dvs a devenit o comedie foarte interesanta: pretindeti ca vreti sa il ajutati, dar din nefericire sunteti un orb indus in eroare de catre alti orbi. Si uite-asa va puneti unul pe celalalt la zid animati de dorinta de mai bine.
2
22-09-2011, ora 14:27
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
L-a pus asa, ca sa-l controleze pe timp indelungat, nu pentru altceva, pentru asta se face forma injectabila, cand pacientul nu e compliant, o sa vedeti ca va fi din ce in ce mai bine, inca o data, nu exista nici un camin pentru suferinzii de schizofrenie, dar se prefera internarile mai lungi.Stiu ce-i un bolnav cu schizofrenie, nici o grija, si va inteleg prin ce treceti.Asteptati sa vedeti cum e cu varianta injectabila, care se poate face si acasa
si mai ales nu va suparati pe mine, am vazutmulte la viata mea!
1
22-09-2011, ora 14:29
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Inca ceva, in timp ce este constient, va poate desemna drept responsabil cu deciziile in ceea ce-l priveste, si puteti intreba orice despretratament si prognostic, e un dreptrecunoscut de lege...
1
22-09-2011, ora 16:26
macsrom
Nu este medic/terapeut
macsrom
Merci pulberedestele

De ce m-asi supara pe tine cind nu ai fost decit politicos, intelegator si doritor sa ajute pe cineva cu probleme?

Citind printe rinduri, intuiesc ca ori suferi de ceva asemanator cu fratele meu ori cineva drag tie are aceasta boala nenorocita -dar marea diferenta pare sa fie ca tu constientizezi ce inseamna aceasta afectiune si ca atare, iei masuri: si cu medicina traditionala dar si cu metode alternative -- desi eu una, sicer, nu am deloc incredere in metodele alternative pt asemenea afectiuni - nici o dieta si nici o homeopatia nu o vindeca deloc ci sint amagiri temporare si aberatii/fixisme -- cum are fratele meu din belsug dealtfel.

Da, vom vedea ce va mai fi; partea legala se aproprie de sfirsit, exista expertisa medicala de rigoare si se pare ca exista camine private pt asa ceva -- unul ar fi la Socola dar nu singurul!.

sanatate
0
22-09-2011, ora 17:40
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
macsrom a scris:
***
De ce m-asi supara pe tine cind nu ai fost decit politicos, intelegator si doritor sa ajute pe cineva cu probleme?
***
Eventual puteti sa-i construiti si o statuie (de urmarit si topicul cu acelasi subiect din profilul meu).
Trebuie tinut cont ca pentru a putea rezolva o problema trebuie sa incerci toate posibilitatile, tinand cont de faptul ca cei care ti le-ar putea sugera sunt niste oameni imperfecti (deci cu defecte si calitati). Eu de pilda sunt mereu intr-o stare de inflamare cvasipermanenta, familia a aruncat asupra mea stigmatul pielonefritei.

Insa citatul asta ne justifica pe toti.
******
Suntem cu toţii într-o stare de hipnoză şi dintre toate stările de conştiinţă posibile, noi gîndim doar în una singură. Aceasta este linia pe care o considerăm normală şi prin care ne simţim bine, dacă nu ne abatem de la ea. Dacă din întîmplare, deviem un pas într-o altă direcţie, intrăm în panică şi-i înfricoşăm pe cei din jur. Pentru că în momentul abandonarii acestei realităţi, în acord cu restul lumii se declanşează forţe colosale.

- András Feldmár -
*****
1
22-09-2011, ora 18:33
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Germoante, daca iti mai citeste cineva topicul cu statuia lui Dabija-Voda o sa isi dea seama clar ca esti plecat pe campii si nu te mai ia nimeni in serios vreodata!! :))))
1
22-09-2011, ora 18:48
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Suntem cu toţii într-o stare de hipnoză şi dintre toate stările de conştiinţă posibile, noi gîndim doar în una singură. Aceasta este linia pe care o considerăm normală şi prin care ne simţim bine, dacă nu ne abatem de la ea. Dacă din întîmplare, deviem un pas într-o altă direcţie, intrăm în panică şi-i înfricoşăm pe cei din jur. Pentru că în momentul abandonarii acestei realităţi, în acord cu restul lumii se declanşează forţe colosale.

- dintre toate stările de conştiinţă posibile, noi gîndim doar în una singură.- nu stiu prea multe despre starile posibile de constiinta ( la ce va referiti ? ) ;

astazi a iesit fum din creierii nostri la serviciu; am avut alta sedinta ; se intrevede un an de exceptie. Nu in senss pozitiv; de aceea chair daca as vrea nu am cm sa ma documentez asupra subiectului despre constiinta ;

cred ca Andras Feldmar are dreptate... in felul lui ;
grija de voi !
0
22-09-2011, ora 19:06
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
the eye a scris:
************
Germoante, daca iti mai citeste cineva topicul cu statuia lui Dabija-Voda o sa isi dea seama clar ca esti plecat pe campii si nu te mai ia nimeni in serios vreodata!! :))))
**************
Nu conteaza ce reiese la prima vedere din ce am scris acolo. Cauta pe net si "Sinele scindat", vezi ce scrie R.D. Laing. Abia dupa aia dai cu parerea.
Daca din 3000 de oameni cati citesc blogul sau mesajele mele pe forum intr-un an, 5 lasa o apreciere si o modalitate de contact, sunt multumit ca mi-am atins scopul: am reusit sa transmit UN MIC MARE ADEVAR, cuiva care era pregatit sa-l primeasca.

bleuciel a scris:
*****
nu stiu prea multe despre starile posibile de constiinta ( la ce va referiti ? ) ;
******
Adica din cauza excesului de opioizi, fiecare merge pe o singura linie: "eu sunt normal, tu nu esti normal. Mai mult, trebuie sa iei tratament toata viata sau sa fii inchis la balamuc."
Si da-i inainte cu ardoare, iei "tratament" ca si cum ai merge la plaja sa faci bai de soare. Fara sa intelegi ce forta te dirijeaza sa ai delir paranoiac sau halucinatii daca nu iei pastila minune.

Insa tocmai asta e farmecul JOCULUI, sa te prinzi de figura abia dupa ce mult timp te-ai razboit cu cei din jur ca iti vor raul (ce are lumea asta cu mine ?) sau la randul tau ai persecutat pe altii ca nu sunt asa cum ar trebui !!!

Dragos Bucurenci a scris un articol excelent pe tema asta : Triunghiul dramei
1
22-09-2011, ora 19:36
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
sa te prinzi de figura abia dupa ce mult timp te-ai razboit cu cei din jur ca iti vor raul -- pot chiar exista sunt persoane care sa ne vrea raul - fie cu voia sau fara voia lor, uneori; e f adevarat. dar probabil va referiti la situatiile in care cineva"" s-a razboit" fara motive ( sau din motrive patologice );

da, e un lucru bun daca realizezi eroarea proprie la un memnt dat : din acel punct, daca ai sansa sa pasesti, chiar si cu pasi f mici in directia valului, ai putea la un moment dat sa capeti teren. Nu ? Sa ne sprijine El ! asta e sensul de inaintare al fiecaruia...Adeseori cei care sunt pe val totata viata pot ajunge sa cada in final...dar si invers se poate intampla.
pace multa
1
17-12-2012, ora 16:22
hmijulian
Nu este medic/terapeut
hmijulian
caut clinica particulara pentru bolnavi de schizofrenie, am gasit doar una singura, care are aceste servicii(3000/luna) dar depaseste posibilitatile noastre respectiv 1500/luna daca cineva cunoaste un astfel de spital sau centru va rog postati pe forum -. Multumesc
1
17-12-2012, ora 17:20
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cati ani are persoana ?
1
31-05-2013, ora 00:13
teub
Nu este medic/terapeut
teub
Un astfel de comportament nu trebuie neaparat sa fie al unui bolnav de schizofrenie.
Daca refuza sistematic tratamentul, ar fi bine sa vorbiti cu el si sa incercati sa intelegeti cauza care provoaca acest comportament.
Acest gen de comportament poate fi indus de indivizi necunoscuti, care prin metode necunoscute inca il fac sa auda voci in urechi, diverse sunete in jur, in afara si in casa.
Am mai auzit de astfel de cazuri si va rog sa fiti atenti daca se potriveste ceva cu ceea ce am scris.
De obicei se fac astfel de lucruri pentru neutralizarea anumitor persoane, vendete personale sau in scopuri de jaf.
1
30-07-2022, ora 21:59
Ccmada22
Nu este medic/terapeut
Ccmada22
După atâta timp, oare a găsit cineva vreun camin pentru persoane bolnave psihic in România? Sunt in aceiași situație, disperata chiar.
Persoana in cauza este mama, care a distrus o garsoniera la propriu (pereți sparti, toata mobila aruncata, inundații la vecini care s-au lăsat cu amenzi de zeci de milioane). Politia se spala pe maini ca nu are ce sa faca iar la spital nu o internează ca nu isi da acordul.
Am reușit sa o ducem la un cămin de batrani de stat, fara sa spunem evident cât de gravă este situația dar vor sa o dea afara din cauza ca nu vrea sa isi ia tratamentul si are si grave probleme cu inima iar comportamentul ei din cauza bolii care nu o tratează nu este acceptat acolo pentru ca deranjează pe ceilalți.
Eu in garsoniera nu o mai pot lasa din cauza problemelor care pe produce si oricum nici ea nu vrea acolo.
Nu este conștientă de cat de grava e situația si ca va ajunge in strada..
Este cineva care a reușit sa găsească ceva?
1
31-07-2022, ora 00:04
Anonim077
Nu este medic/terapeut
Anonim077
Bună seara!
Căminele la stat sunt în restructurare, sunt pline și am auzit că îi trimit in comunitate pe bolnavi.Incercati la cămine private, sunt sigură că sunt dar scumpe.Trebuie sa își ieie medicația, neapărat. Și în afara am auzit că e jale la centre.Conditii inumane.Astfel de bolnavi sunt tratați f rău.
La căminele de stat la fel, dacă va uitați la reportaje pe internet, e groaznic.
Sper să găsiți ceva! Succes!
Ar trebui sa se mai facă astfel de centre mai bune căci trebuie și cu condiții mai bune..nu că bolnavii să doarmă pe bănci afara.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
  • Vitaminele din complexul B luate împreună cu tratamentul reduc simptomele schizofreniei
  • Primul test fiziologic pentru depresie și schizofrenie
  •