carcinom scuamos cheratinizant moderat doferentiat G2

15-05-2012
elia30
Nu este medic/terapeut
elia30
Buna ziua,
Mama mea in varsta de 57 de ani, a fost operata recent la Cluj. Internare pt operatie de hemoroizi si fisuri anale, ajungandu-se la colonoscopie (deoarece nu retinea apa pt clisma). In urma colonoscopiei si a unor ecografii, s-a gasit o fost tumora de 4 cm pe rect. A fost operata, anus contra naturii si amputare de rect. Zilele trecute am primit raportul de examinare histopatologica cu diagnistoc trimitere: Tumora canal anal. Piesa: Amputatie de rect. Concluzii: Carcinom scuamos cheratinizant moderat diferentiat (G2), stadiul II, - pT2NOMx L1V1R1.
Imi poate spune cineva cat este de grav acest diagnostic? Va multumesc!
26 comentarii
0
17-05-2012, ora 00:36
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
diagnosticul este de cancer de anus (diferit de cancerul de colon si rect); tumora a fost relativ mica, dar operatia a fost din pacate ineficient facuta. este greu de spus daca acest lucru este din cauze tehnice, imposibilitate chirurgicala, extensie a tumorii, infiltratie locala, etc. asta nu poate sa va spuna decat chirurgul. ce v-a spus chirurgul, dupa operatie ?
in orice caz, se impune un consult oncologic si neaparat o programare pentru iradiere, pentru ca operatia, mai ales dati fiind factorii de risc (L1 V1 R1 = invazie limfatica, invazie vasculara, rest tumoral microscopic dupa operatie), sansele ca boala sa recidiveze sunt extrem de mari !
poate ca o varianta ramane si reevaluare chirurgicala, pentru ca chirurgul sa-si dea cu parerea daca mai poate opera odata sau trebuie trecut la iradiere/tratament oncologic.
0
17-05-2012, ora 09:28
elia30
Nu este medic/terapeut
elia30
Multumesc pentru promtitudinea raspunsului. Sincer m-ati cam speriat, dat fiind faptul ca ea incepe sa se simta mai bine in ultimul timp, tinand cont ca are 3 operatii facute odata: taietura de la rect, taietura de la burta (cu 16 copci) si anusul contra naturii. Iar ea a fost operata pe 19 aprilie. Doctorul care a operat-o a spus ca trebuie o perioada sa se refaca organismul dupa aceste 3 operatii ( 2 luni ), in acelasi timp asteptam o analiza de la Victor Babes, apoi vom merge catre oncolog pentru iradiere, respectiv sedintele de chimioterapie.
Tot pe raportul de examinare histopatologica mai scrie:
Macroscopie: Piesa de amputatie rectala masurand post fixare 30cm. La nivelul jonctiunii anorectale este prezenta o formatiune tumorala ulcero-vegetanta si infiltrativa de 5/3cm. Pe sectiune tumora infiltreaza mezorectul. Peritumoral se identifica arii de abcedare care vin in contact cu marginea de rezectie radiala.
Microspopie: Tumora descrisa macrospopic este reprezentata de un carcinom scuamos cheratinizant moderat diferentiat. Tumora prezinta arii largi de necroza (centrul insulelor tumorale). Stroma peritumorala este desmoplazica. In profunzime invadeaza stratul muscular. Invazie perineurala prezenta. Emboli limfatici prezenti. Au fost identificati si examinati 11 limfoganglioni cu reactie foliculara moderata, fara metastaze. Recomandam evaluarea limfoganglionilor iliaci si inghinali. Peritumoral exista arii de abcedare.Toate marginile de rezectie sunt libere. Cea mai apropiata este marginea de rezectie radiala si se afla la 0, 7mm de tumora. In tesutul adipos sunt prezente arii lipomatoase suspecte (celule multinucleate si cu atipii nucleare) care pun problema unui liposarcom bine diferentiat. Imunohistochimie in lucru pentru confirmare.

Data trecuta nu am avut timp sa scriu (fiind la servici) macroscopia si microscopia.
Dat fiind cele scrise mai sus puteti sa-mi spuneti in termeni nonmedicali care este starea ei? Va multumesc si va doresc multa sanatate!
0
17-05-2012, ora 13:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca intrebarea ta nu are sens. nu pot sa stiu care e starea ei fara sa o vad/consult. nu vad totusi de ce nu s-ar simti foarte bine momentan. ca atare, trebuie sa va marturisesc ca abordarea voastra este gresita vis-a-vis de urmatorul lucru: RADIOTERAPIA !!! este gresit sa asteptati pana se simte bine ca sa mergeti la radioterapeut, pentru ca este absolut SIGUR ca trebuie sa faca, cel mai bine la 4-6 saptamani dupa operatie; dar sa astepti este GRESIT pentru ca o programare pentru asa ceva nu veti obtine imediat, ci peste multe alte saptamani, poate chiar peste o luna. iata de ce ar trebui sau ar fi trebuit sa mergeti pentru programare destul de repede DUPA OPERATIE.
de asemenea ar fi absolut util sa mergeti si la un oncolog pentru un consult, pentru ca cine a primit diagnosticul de cancer este OBLIGATORIU sa fie vazut si de un oncolog, iar increderea in doar ce zice chirurgul poate pune viata in primejdie. cu siguranta ca trebuie facut un RMN de pelvis si un CT de abdomen si posibil si torace, pe langa examenul imunohistocihmic pe care il asteptati deja, dupa cum recomanda si anatomopatologul.

faceti lucrurile astea, pentru ca deja ati asteptata foarte mult !
0
30-10-2012, ora 16:10
adela1987
Nu este medic/terapeut
adela1987
Tatal meu a fost diagnosticat incepand cu 6-7 luni in urma cu neoplasm al valului palatin T4N0M0- STD IV A(CARCINOM SCUAMOS G2) A IRADIERILE EXTERNE + 7PCT..IAR REZULTATUL TOMOGRAFULUI FACUT DUPA CEA DE-A 7PCT ESTE URMATORUL :
examinare Ct: 1 La nivel cranian:
Atrofie cerebrala in contextul varstei cu dilatatia spatiilor lichidiene intergirale si pericerebrale.
Fara leziuni focale evolutive intracerebral in particular de tip tumoral secundar in contextul bolii de baza
-fara edem focal, fara edem de masa vizibil
-sistem ventricular pe linia mediana
-fara modificari structurale osoase la nivelul calotei
-deviatie de sept si hipertrofie de cornete nazale
2 La nivelul regiunii gatului:
-se noteaza nazofaringe cu aspect simetric
-fara deformari locale sau prize de contrast de tip tumoral
-orofaringe care isi pastreaza simetria, fara prize de contrast de tip tumoral
-la nivelul palatului moale exista o zona de 3, 07/2, 70 cm omogena care are o componenta postterapeutica +/- tumorala reziduala, fara caracter specific, fara semne de invazie la nivelul structurilor osoase.
-se noteaza integritatea glandelor salivare si prezenta de ganglioni jugulocarotidieni ovalari;omogeni care cuprind spatiile cervicale superioare, mijlocii si inferioare cu talie pana la 1, 8 cm, cu intex L/T pastrat, faraelemente de morfologie tumorala
-fara alte modificari ale lojei cervicale cu exceptia unui nodul de 1 cm la nivelul lobului dr tiroidian...

Daca poate cineva sa imi spuna si mie care este situatia...multumesc anticipat!!
0
30-10-2012, ora 18:53
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
situatia este, dupa cum spune CT-ul, incerta cu privire la un cancer rezidual (adica ceva ramas pe loc dupa tratament). acest lucru nu poate fi transat decat prin una din urmatoarele metode:
- reevaluare ORL cu repetarea unei biopsii;
- trecerea timpului si supraveghere (de obicei repetarea examenului ORL cel putin dupa o luna, poate cu o completare printr-un examen RMN).

ca alternativa se poate recurge la un examen PET/CT, dar daca exista inflamatie locala, nu cred ca va fi prea specific, in nici un caz mai specific decat o biopsie.

ce v-au propus medicii ?
0
30-10-2012, ora 23:03
adela1987
Nu este medic/terapeut
adela1987
Sa revina la control lunar..(iar in ceea ce priveste boala ca este foarte grav si 'sa asteptam lucruri neplacute', , multumesc frumos pentru raspuns...
0
30-10-2012, ora 23:06
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, este acceptabil sa se procedeze asa. nu se impune tratament in conditiile in care nu este transata o continuare a evolutiei bolii dupa tratamentul facut. are un control ORL recent ? daca da, ce zice ?
0
30-10-2012, ora 23:16
adela1987
Nu este medic/terapeut
adela1987
nu ultimele date sunt de la tomograf si biletul de iesire de la oncologie..de la orl nu este specificat nimic...
0
30-10-2012, ora 23:24
adela1987
Nu este medic/terapeut
adela1987
Dar dupa parerea dumneavostra, vazand k metastaza nu exista este posibilitatea asa cum ne-au spus doctorii ca poate muri de la o zi la alta si ca este o boala a carei evolutie nu se poate sti dar este foarte invaziva de obicei si foarte rapida??
0
31-10-2012, ora 00:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
mmmm. ma tem ca nu prea inteleg intrebarea.
0
31-10-2012, ora 09:25
adela1987
Nu este medic/terapeut
adela1987
intr-un alt sens ce sanse mai sunt de a supravietui, sau cat timp vazand analizele respective...
0
31-10-2012, ora 10:45
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
momentan exista o sansa sa fie chiar vindecat. la fel, nu se poate stii momentan, decat prin mijloacele pe care le-am mentionat deja.
0
31-10-2012, ora 11:03
adela1987
Nu este medic/terapeut
adela1987
multumesc frumos iar cand voi avea urmatoarele analize va voi rescrie...
0
31-10-2012, ora 13:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
asteptam. acum stii si alte intrebari de pus medicilor cu care veti vorbi.
0
17-11-2012, ora 14:03
adela1987
Nu este medic/terapeut
adela1987
La controlul ORL ne-au zis urmatoarele: formatiune infiltrativa ce intereseaza hemivalul palatin stg cu extensie spre pilierul anterior stg iar ca biopsia nu i se poate face deoarece ar provoca daune mai mari daca ar lua un fragment de acolo..si sa revina la control..
0
18-11-2012, ora 00:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai pur si simplu nu vad scopul biopsiei. sa inteleg ca acest ultim consult ORL a certificat continuarea evolutiei bolii ? la oncolog ati fost ?
0
19-11-2012, ora 22:55
adela1987
Nu este medic/terapeut
adela1987
oncologul nu a zis doar ca, asa cum deja decisese nu poate continua cu niciun alt tratament..
0
19-11-2012, ora 23:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
a spus si de ce ?
0
18-07-2014, ora 02:08
Andreea Sandu
Nu este medic/terapeut
Andreea Sandu
Buna seara,
Va rog ajutati-ma cu o parere, un sfat, orice... Este vorba despre mama mea care a fost diagnosticata cu carcinom scuamos moderat diferenţiat, cu infiltrat limfocitar peritumoral, invaziv in Tesutul fibros ( acesta este rezultatul biopsiei). Urmează sa fie operata pe data de 7.08.2014. Întrebarea mea este ce şanse de vindecare are? Va recidiva boala? Si ce tratament ar fi recomandat sa faca dupa operaţie ?
Va rog ajutati-ma sunt foarte disperata.
Va multumesc si astept răspunsul dumneavoastră
0
18-07-2014, ora 08:48
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ne dai mult prea putine informatii. nici macar despre ce organ e vorba nu stim... revino cu toate informatiile medicale legate de caz, te rugam !
0
18-07-2014, ora 12:42
Andreea Sandu
Nu este medic/terapeut
Andreea Sandu
Mamei mele ii apăruseră niste bubite sub limba. La îndemnul medicului stomatolog a fost la un control unde i s-a facut o biopsie iar rezultatul biopsiei este cel menţionat mai sus. Mai multe informaţii nu am pentru ca doar atat scrie in acel rezultat al biopsiei. Urmează sa fie operata luna viitoare pentru ca am inteles ca acest tip de cancer se întinde foarte repede si de aceea ne si grabim cu aceasta operaţie. Noi am vrea totusi sa consultam si alt medic. Daca ma puteti ajuta cu o recomandare sa o vada si alt medic. Va multumesc
0
18-07-2014, ora 13:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, va recomand sa vedeti un oncolog inainte de toate, cu documentele medicale in mana! si asta inainte de orice eventuala operatie.
0
18-07-2014, ora 13:17
Andreea Sandu
Nu este medic/terapeut
Andreea Sandu
Problema este ca nimeni nu vrea sa imi spuna nimic concret. Ce şanse de vindecare are? Asta este tot ceea ce vreau sa stiu
0
18-07-2014, ora 13:24
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ai prea putine informatii ca sa se poata raspunde la intrebarea asta. un cancer este intotdeauna o problema mare, dar gravitatea lui tine de extensie. cat de extins e?
0
18-07-2014, ora 13:29
Andreea Sandu
Nu este medic/terapeut
Andreea Sandu
Medicul care a vazut-o a spus ca a venit la timp. Nu se stie cat de extins este tocmai de aceea vrem sa consultam si alt medic.
0
18-07-2014, ora 14:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
puteti sa consultati oricati medici vreti, pana la urma pentru stabilirea extensiei trebuiesc facute niste minime investigatii: endoscopie ORL, RMN sau CT de cap si gat, CT de torace, etc.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce sunt hemoroizii, de ce apar și alte întrebări frecvente despre hemoroizi
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.