Care este starea dupa operatie de tiroida?
@ Ana Maria Asa este sunt programat la Paris dar nu pt iod pentru o prima discutie cu prof de la nucleara si ni cerut sa aduc cu mine toate actele medicale pe care le am inainte de operatie ecografii, analize de singe analiza de la histo patologie si acuma va intreb eu azi am 16 zile de la operatie sa fac miine analizele ? Ori esi pina luni eu plec marti pe 26.
@ Bluetux Multumesc ffff mult sa va spun ca am fost la 6 zile la chirurgul care ma operat si nu a zis nimic de analize si in aceeasi zi am vorbit si cu medicul de la unitatea nucleara Goldstein nici el nu mia zis de analize. Ce parere aveti sa fac analize sa merg cu ele facute azi am 16 zile de la operatie.
@Ana Maria poti sa- mi zici ce analize din biochimie? Multumesc
@Darius: eu am luat doza standard de 100mcg euthyrox pana la 6 sapt. Atunci am facut primul tsh dupa operatie. Mi s-a crescut doza putin cate putin pana am ajuns la tsh: 0.2.Eu am refacut tsh periodic si tineam legatura prin tel cu dna doc endocrinolog pt a o ajusta. ( ma refer la doc endocrinolog care ma tine sub observatie, nu dna doc de la medicina nucleara). Eu m-am operat in august, fiind perioada de concedii a durat mai mult, iar rezultatul anatomopatologic l-am primit exact la 6 sapt cand am mers la control. Am fost indrumata catre IOB, sectia medicina nucleara pentru a discuta cu dna doc Zamfirescu daca este nevoie de o cura cu iod. Am avut la mine ecografia de dinainte de operatie, biletul de iesire din spital de la chirurgie si toate analizele pe care le-am facut pe parcursul internarii, rezultatul anatomopatologic si utimele analize facute la controlul de 6 saptamani.
La Fundeni, dna doctor a corelat toate acestea si am stabilit sa facem o doza preventiva.
Faceam biochimia sangelui pentru a urmari nivelul calcemiei si cel al functiei renale (luam foarte mult calciu in perioada aia: 4g/zi). In orice caz, doctorul endocrinolog stie cel mai bine ce trebuie urmarit si ce analize trebuie facute. Fiecare pacient este diferit.
Sper ca v-am fost de ajutor!
La Fundeni, dna doctor a corelat toate acestea si am stabilit sa facem o doza preventiva.
Faceam biochimia sangelui pentru a urmari nivelul calcemiei si cel al functiei renale (luam foarte mult calciu in perioada aia: 4g/zi). In orice caz, doctorul endocrinolog stie cel mai bine ce trebuie urmarit si ce analize trebuie facute. Fiecare pacient este diferit.
Sper ca v-am fost de ajutor!
Cum, de ce am facut noi aceasta boala e intrebarea pe care mio pun zi de zi care sa fie cauza lipsa de iod, radiatiile de la Cernobil, alimentatia, Fumatul, apropo am fumat dar nu foarte mult 5-7 tigati pe zi de la operati nu am mai pus tigare in gura dar nu am intrebat medicul daca mai pot fuma o tigara la cafea voi cei care ati fumat ati mai fumat dupa operatie?
Eu recunosc ca mai fumez dimineata la cafea si pe parcursul zilei cand iau pauza la birou. In medie 3-4 tigari pe zi. Dar am zile cand nu fumez deloc. Nu eram fumatoare inraita nici inainte. Sincer, numai cand ma gandesc ce contin alimentele pe care le consumam, cateva tigari mi se par apa de ploaie.
In ceea ce priveste alimentatia, nu am fost niciodata consumatoare de junkfood, in mare parte avand acces la legume si carne de la tara, din surse sigure. In schimb am un job in care stresul si oboseala psihica sunt permanente. Deadline-uri peste deadline-uri, ore multe peste programul de lucru, somn din ce in ce mai putin, pana la a junge ca 4-5 ore de somn sa-mi fie suficiente si asa am tot tinut-o in ultimii 4 ani. In mometul in care am inceput investigatiile eram surmenata, fizic si psihic. Era evident ca la un moment dat o sa clachez.
Am si eu o intrebare pentru cei care au facut cura cu iod: avem voie sa consumam legume de genul rosii, castraveti, ardei verde? Pot pune la mancare ceapa si morcov?
In ceea ce priveste alimentatia, nu am fost niciodata consumatoare de junkfood, in mare parte avand acces la legume si carne de la tara, din surse sigure. In schimb am un job in care stresul si oboseala psihica sunt permanente. Deadline-uri peste deadline-uri, ore multe peste programul de lucru, somn din ce in ce mai putin, pana la a junge ca 4-5 ore de somn sa-mi fie suficiente si asa am tot tinut-o in ultimii 4 ani. In mometul in care am inceput investigatiile eram surmenata, fizic si psihic. Era evident ca la un moment dat o sa clachez.
Am si eu o intrebare pentru cei care au facut cura cu iod: avem voie sa consumam legume de genul rosii, castraveti, ardei verde? Pot pune la mancare ceapa si morcov?
@Ana Maria -dar cu medicul ai vorbit daca ai voie sa fumezi ca si eu am o pofta nebuna de o cafea cu tigara
Da, l-am intrebat! ;) ideea e ca niciun doctor n-o sa-ti spuna ca este ok sa fumezi. A zis ca daca vreau sa fumez, sa fumez! In niciun caz nu mi-a interzis. Repet, nu consider ca 2-3 tigari pe zi ar fi muuuult mai nocive decat daca ai bea 2l de coca cola pe zi, ai manca chipsuri zi de zi sau mancare fastfood. Toate produsele de pe rafturile hipermarket-urilor sunt pline de substante care ne afecteaza sanatatea. Hai sa fim seriosi, toate alimentele contin "otravuri" la propriu care ne distrug incet, incet. Deci ce ar trebui sa mancam? Toata lumea vorbeste de cat de nocive sunt tigarile, se face o intreaga propaganda in sensul asta. In schimb mall-urile sunt pline la refuz in zonele cu mancare fastfood, in special cu copii.
Buna dragilor, eu am fost operata în 29 martie, a durat 4 h operatia,.Am crezut că nu mai scap cu zile, așa gindeam înainte de operație, îmi era ffff frică.Acum stau si ma gindesc de ce ???oricum esti adormit si nu ști nimik.Iar după operație pot spune că a 2 zi dimineața eram la cafea pe holul spitalului! Este o operație destul de usoara!Partea grea și complicată urmează după cînd aștepți rezultatul biopsiei !După 2 săptămâni a venit si rezultatul șoc. Carcinom papilar mixt si o grămadă de chestii scrise pe acea hârtie pe care nu o înțeleg nici acum!în fine, am crezut în acel moment ca să terminat viață mea, apoi încet încet m-am documentat, doctorii mi-au spus că trebuie să facem toți pașii si Va fi bine, ca nu se moare din așa ceva!Acum la 3 săptămâni de la operație mă simt foarte bine deși nu iau eutyrox deloc de cînd m-am operat.Am o durere în gît dar a apărut de vreo 2 zile, în rest sint ok.Cu regimul asta fără iod îmi este greu, nu stiu ce sa mai maninc, am uitat să precizez în 10 mai sint programată la Cluj ptr. Iod radioactiv.Mai sint persoane pe aici programate atunci ????
Am uitat sa va întreb, cei care așteaptă iodul radioactiv, Beti cafea, mincati usturoi si ceapa verde.pe bune nu mai stiu ce sa maninc în afara de cartofi, dovlecel si vinete.
Mai pun odata "cartea de bucate" pentru dieta saraca in iod, acolo scrie tot:
http://www.thyca.org/download/document/231/Cookbook.pdf
http://www.thyca.org/download/document/231/Cookbook.pdf
Mulțumesc bluetux, dar nu pot să descarc cartea
Din ce motiv?! Eu tocmai am descarcat-o de doua ori...
Bună, fetele, am și eu o întrebare, am doua luni de la operație și m-am simțit bine pana acum, dar de câteva zile mă cam ustura operatia.nu văd sa se fi înroșit, dar totuși ma ustura. Oare ar trebui sa iau legătură cu medicul chirurg?
@Ela Eu mananc supe de pui de tara in care pun cartof, putina telina si un morcovel mic, bag cartofi la cuptor cu orice fel de carne de tara(slaba), fac supa crema de dovlecel, am facut chec numai cu albus de ou, am mancat si pilaf de orez, legume si fructe de orice fel dar fara cele cu coaja rosie.Poti sa-ti faci compot din fructe. Oricum eu si inainte mancam legume crude ca o rozatoare. Am exclus complet alimentele care erau scrise in brosurica de la medicina nucleara si sarea iodata. Am sare de la salina si pun in orice, asa ca nu prea simt diferenta. Cel mai rau imi lipsesc lactatele, tanjesc la ele ca un copil la dulciuri. ;) Nu ma ating de absolut nimic din comert gata preparat. Nu beau nici bauturi din comert. Doar apa plata. Painica imi fac singura, nici paine fara sare din comert nu vreau sa mananc.Am doar o saptamana de cand am inceput regimul, cine stie poate o sa-mi fie mai greu pe parcurs, dar deocamdata e ok. Nu simt nimic special pana acum, doar ca ma ia o somnolenta pe la 2-3 dupa amiaza de as cadea cu capul pe birou. Cam cand apar simptomele de hipotiroidism?
Cleo_clau, si eu am mai simtit chestii pe la operatie, la inceput ma tinea de aveam impresia ca daca ma lungesc putin o sa se rupa. Am simtit piscaturi, cred ca putina usturime la frig. Nu am avut probleme cu operatia, a doua zi dupa operatie dl doc mi-a scos clemele acelea metalice iar dupa inca o sapt mi-au cazut cojitele. Dupa vreo 6 sapt am inceput sa folosesc un unguent cicatrizant, Cimeosil se numeste, si operatia arata fb. Dar unde simti usturime? La exterior sau interior?
Aaaa, si inca ceva, in toate aceste luni de la operatie nu am expus cicatricea absolut deloc la soare...
Cleo_clau, si eu am mai simtit chestii pe la operatie, la inceput ma tinea de aveam impresia ca daca ma lungesc putin o sa se rupa. Am simtit piscaturi, cred ca putina usturime la frig. Nu am avut probleme cu operatia, a doua zi dupa operatie dl doc mi-a scos clemele acelea metalice iar dupa inca o sapt mi-au cazut cojitele. Dupa vreo 6 sapt am inceput sa folosesc un unguent cicatrizant, Cimeosil se numeste, si operatia arata fb. Dar unde simti usturime? La exterior sau interior?
Aaaa, si inca ceva, in toate aceste luni de la operatie nu am expus cicatricea absolut deloc la soare...
Iti mulțumesc de sfaturi Ana Maria, urmezi si tu sa faci iod radioactiv? Poți să îmi trimiți cumva acea broșură de la medicină nucleară?la pâine ai folosit drojdie?cafea bei?
Excluse: sare iodata, multivitamine care contin iod, fructe de mare, peste oceanic, nuci, paine comerciala cu afanatori cu iod, ciocolata, colorant rosu #3 FDC, produse lactate, oua, iar dintre legume varza, conopida, gulii, brocolli, ridichi si cele cu coaja rosie. Cafea beau in fiecare dimi, si da am pus drojdie la paine dar ffffff putina. Urmeaza sa fac si eu o cura cu iod pe 23 mai.
Mie dc mi-a spus să iau calciu masticabil, vitamina d.oare e ok?
Da, e ok. Si eu inca mai iau calciu + D3. Oricand!
Fasole verde, usturoi si ceapa verde avem voie?ultimele întrebări, cred ca te-am stresat maxim.dar eu nu am primit nici o broșură, doar din ce am citit pe aici
Să dea Dumnezeu să trecem cu bine, cu toții.să avem parte de tot ce-i mai frumos în lumea asta, offf am devenit melancolică... Mă bucur că existați și ne ajutați cu sfaturi pe cei care avem nevoie de ele.
Toti suntem aici pentru a ne ajuta reciproc. Nu m-ai stresat deloc. Nu stiu ce sa zic in legatura cu ceapa si usturoiul verde. Regimul este unul cat mai sarac in iod, nu fara iod deloc. Cred ca e ok, de pofta asa. O sa mananc si eu. Chiar dna doctor mi-a zis sa nu exagerez si sa ma infometez, sa consum doar cartofi cu paine si sa merg la iod mai mult lesinata. Dar cel mai bine asculti sfaturile doc la care esti programata. Eu fac iodul la Fundeni si in momentul cand am mers pt programare mi-a explicat cum stau lucrurile, ce alimente sunt strict interzise( adica cele cu cel mai mare continut de iod si cele care inhiba absorbtia lui) si cat sa tin regimul.
Tu ai 3 sapt de la operatie si nu ai luat deloc euthyrox? Ai facut un tsh? Oare cat a crescut? Eu o sa fac unul pe la jumatatea regimului de curiozitate sa vad cat a crescut.
Wow...cat de repede te-au programat la Cluj. Ai incredere si o sa fie bine! Intr-un final lucrurile or sa se aseze de la sine.
@Bluetux: mersi pentru cartea de bucate. Foarte diversificata dieta si din ea chiar aflii ca ai voie sa consumi chestii la care nu m-as fi gandit.
Tu ai 3 sapt de la operatie si nu ai luat deloc euthyrox? Ai facut un tsh? Oare cat a crescut? Eu o sa fac unul pe la jumatatea regimului de curiozitate sa vad cat a crescut.
Wow...cat de repede te-au programat la Cluj. Ai incredere si o sa fie bine! Intr-un final lucrurile or sa se aseze de la sine.
@Bluetux: mersi pentru cartea de bucate. Foarte diversificata dieta si din ea chiar aflii ca ai voie sa consumi chestii la care nu m-as fi gandit.
Bună, ana.maria 12, la suprafață mă ustura.eu nu am avut cleme, am avut fire resorbabile și omnistripuri, pe care le-am dat eu singura jos la o săptămână. Folosesc acum gel strataderm
Draga mea, da foarte repede m-au programat, datorită doctoriței de la endo.Eu nu am luat legătura cu cei. De la Cluj din cauza asta nu stiu exact ce și cum.Doctoriță mea devla endo sa ocupat să zic așa cu cei de la Cluj iar ea mi-a spus doar să nu maninc ce conține iod, la fel să nu exagerez să mă înfometez si sa nu iau eutyrox pina merg la Cluj.Acum asteptam să vină data de 10 mai să mă scap.
Dar ustura rau si permanent sau sunt momente? Eu aveam momente, dar treceau. Poate ai o reactie la unguentul ala. Nu stiu ce sa zic. Cel putin mie, unguentul cu care imi dadeam imi relaxa pielea. Se depunea ca o pelicula fina. Cel putin pe mine m-a ajutat.
@Ela02
Ca sa poti primi raspuns la mesajul privat trebuie sa-ti dezactivezi setarea "100% anonimat".
Ca sa poti primi raspuns la mesajul privat trebuie sa-ti dezactivezi setarea "100% anonimat".
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 3Boli ale glandei tiroide
- 5cam de 2 saptamani transpir destul de tare noaptea nefiind racita
- 2ingrasare dupa operatia la tiroida
- 6tiroida - sfaturi
- 3analize glanda tiroida
- 7gat, flegma vascoasa si tiroida
- 4Probleme cu tiroida?
- 3analize medicale.. glanda tiroida
- 0epilare IPL - afectiuni tiroidiene
- 3probleme cu tiroida
- 13Probleme TIROIDĂ ?
- 0Tiroida de la anticonceptionale?
- 5ce analize se fac pt gl. tiroida?
- 17De unde stiu ca am glanda tiroida marita?
- 0Marire doza Euthyrox in tiroidita autoimuna?
- 1posibil problema cu tiroida?
- 0FT4 mic, TSH normal
- 2Tiroida si disfuncțiile sexuale
Mai multe informații despre: Tiroida
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipertiroidism
- Hipotiroidism
- Tireotoxicoza
- Boala Basedow-Graves-Parry
- Gușa multinodulară toxică
- Tiroidita autoimună Hashimoto
- Disfunctia tiroidiana indusa de amiodarona