Care sunt semnalele deteriorarii unei relatii de cuplu si cum reactionezi cand le observi?

25-10-2016
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Crezi ca ai gasit in sfarsit iubirea vietii, persoana cu care ai vrea sa-ti petreci fiecare clipa de acum incolo. Ati avut clipe frumoase impreuna...si fiecare secunda in care nu erai alaturi de el iti parea dureroasa.

Dar de la un timp relatia s-a racit. Ai vazut asta in ochii lui…a devenit mai rece..nu mai dorea sa fiti mereu impreuna, asa cum erati odinioara. In momentele lui de tacere, tot mai dese, iti revenea mereu in minte intrebarea: cu ce ti-am gresit sa te porti asa ? Inainte, parca simteai conexiunea dintre voi. Acum, raspunsurile lui sunt tot mai scurte, doar cateva cuvinte. De multe ori se intampla sa nu-ti mai raspunda la apelurile repetate, la mesajele pe care vezi clar ca le-a citit.

A raspuns in sfarsit. Ai rasuflat usurata. Te-a asigurat ca e doar ocupat la servici si ti-a spus ca o sa lamureasca totul sambata seara, la clubul vostru preferat. Te-ai facut frumoasa pentru el. L-ai asteptat …dar nu a venit. A rupt mai apoi relatia, fara sa-ti explice nimic...nu poti intelege nici acum de ce.

Din pacate, despartirile sunt azi tot mai frecvente. Indiferent de motivele separarii cuplului, ranile emotionale pot fi semnificative iar noptile nedormite ca urmare a stresului iti pot afecta sanatatea, fizica si psihica. Despartirile iti pot afecta si imaginea fata de propria persoana, increderea in sine, sau sa te faca sa te gandesti chiar ca nu mai vezi vreun viitor alaturi de un partener de cuplu.

Daca simti asa, trage aer adanc in piept. Incearca sa vezi situatia obiectiv. Accepta-ti propriile sentimente, nu incerca sa le ignori. Evita alcoolul sau alte ‘anestezice’ similare, ce doar iti amortesc simturile si discuta despre ceea ce simti si gandesti, cu o persoana in care ai incredere.

Gandeste-te ca viata in cuplu e o calatorie si nu o destinatie...iar principala actiune intr-o calatorie e sa mergi mai departe. O alta actiune foarte importanta pentru viitorul tau in cuplu e sa inveti din erorile precedente. Acesta e si motivul pentru care deschid acest subiect.

E clar ca exista multe semnale ce arata ca o relatie nu mai este ce a fost odata, ca o legatura emotionala se deterioreaza. In opinia voastra, care sunt aceste semnale? Ce efect au aceste semnale asupra voastra? Cum considerati ca ar fi bine sa reactionati atunci cand le identificati?

Va astept sa discutam pe aceasta tema.

Dr Rares Ignat
psihoterapeut de cuplu si familie
3 comentarii
0
07-11-2016, ora 21:41
cris_89
Nu este medic/terapeut
cris_89
Semnele deteriorarii unei relatii sunt clare, unele sunt expuse f bine chiar in exemplul dat. Unele actiuni ale partenerului:
- nu va mai acorda suficienta atentie,
- pare cu mintea in alta parte
- prefera sa stea pe telefon sau orice alta activitate si nu mai aude ce-i spui
- nu mai are timp pt tine si inventeaza scuze ca sa stea departe
- ascunde lucruri sau te minte pe fata etc
- tu sau partenerul nu mai aveti incredere unul in altul si ati inceput sa va spionati
- trebuie sa va prefaceti ca sunteti altceva ca sa faceti pe plac partenerului
- nu mai simtiti ca va lipseste partenerul cand sunteti departe si nu va simtiti neaparat fericiti cand sunteti impreuna
- relatia intima nu mai merge ca inainte
- va certati prea des si va reprosati prea multe sau va jigniti
- ati descoperit ca va inseala etc

Cand partenerii descopera aceste semnale, cel mai bine ar fi sa aiba o discutie calma dar serioasa despre ce isi doreste fiecare iar in functie de concluzii sa se incerce salvarea relatie sau despartirea amiabila. In nici un caz sa nu agravati situatia cu jigniri, obsesii sau amenintari.

Aceste semnale au intotdeauna un efect asupra partenerilor mai ales asupra celui 'parasit', dar nu ar trebui sa fie unul devastator. Din pacate nu de putine ori vedem stiri de genul sinuciderilor din dragoste. Nu suntem in masura sa judecam neavand toate datele, dar nu stiu cate din acele cazuri tragice au avut loc din prea multa iubire sau din cauza unor probleme ascunse manifestate prin dependenta fata de partener, oricare ar fi acela...

Asta e parerea mea.
0
08-11-2016, ora 10:30
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Mult adevar in comentariu tau Cris89. Reducerea implicarii si atentiei acordate relatiei, reducerea increderii reciproce si diversele scuze ce par sau chiar sunt subiective, pot fi semne ca legatura dintre voi se deterioreaza. Dupa cum spui, de multe ori asta genereaza mai degraba certuri si reprosuri reciproce, decat o discutie folositoare despre calea ce vreti sa o urmati. De ce oare ? E poate ca urmare a faptului ca fiecare vede de multe ori mai degraba versiunea proprie a relatiei de cuplu ? E poate ca urmare a faptului ca ‘preaplinul emotional’, sau ‘dependenta de partener’ de care spui, actioneaza de multe ori ca o ‘ceata perceptiva’ ce impiedica o imagine obiectiva ?

Daca ati trecut prin astfel de experiente, de discutii ce degenereaza mult prea repede in certuri, ce ati invatat din ele?

Dr Rares Ignat
psihoterapeut de cuplu-psihosexolog
0
02-12-2016, ora 23:10
Psiholog Andreea Chifu
Psihologie, Bucuresti, lg.pta.Constitutiei
Psiholog Andreea Chifu
Foarte frumos si util topic-ul. Ma bucur ca s-a gandit cineva sa-l deschida. Mi-a placut si mai ales cum ati vorbit despre ideea ca " fiecare vede de multe ori mai degraba versiunea proprie a relatiei de cuplu ". Intr- adevar, este o problema comuna si un obstacol ce trebuie depasit in fiecare relatie.

In cele din urma, aceste semne ale deteriorarii sunt exact ce sugereaza si cuvantul "semn", indicatori ai unor cauze, ale unor obiceiuri de cuplu ce nu functioneaza. Cred ca, in acest context, ceea ce este necesar intr-o relatie satisfacatoare este ca un cuplu sa poata descoperi impreuna ce nevoi nu sunt satisfacute si ce anume nu merge si sa poata avea o discutie sincera si deschisa despre masura in care fiecare este dispus sa depuna efortul de a schimba ceva din obiceiurile sale pentru a imbogati relatia, fara a incerca sa arunce toata vina intr-un singur loc si pornind de la premisa ca orice problema are mai multe cauze, la fel cum si solutia nu este schimbarea unui singur partener.

Usor de zis, dar mai greu de facut...
Din nefericire, suntem si educati sa credem ca atunci cand vom cunoaste persoana potrivita, lucrurile se vor alinia in mod natural, fara niciun fel de efort sau munca de parte amandurora. Romantismul e tare frumos si placut dar pe termen lung ne trebuie si o anumita doza de pragmatism.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: