Modul de manifestare în timpul certurilor domestice poate prezice bolile viitoare

©

Autor:

Modul de manifestare în timpul certurilor domestice poate prezice bolile viitoare
Strigați și țipați atunci când vă certați cu soțul/ soția? sau aplicați tratamentul ignorării partenerului? O cercetare recentă arată că modul în care vă manifestați în cadrul certurilor domestice ar putea prezice care sunt bolile pe care le puteți dezvolta în viitor.

Analizând 156 de cupluri în vârstă pe parcursul a mai mult de 20 de ani, oamenii de știință au descoperit că izbucnirile agresive cresc riscul de probleme cardiace, în timp ce refularea emoțională sau închiderea în sine poate duce la probleme musculoscheletale, cum ar fi durerea de spate sau gâtul înțepenit.

Potrivit OMS, bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de dizabilitate în lumea întreagă, în timp ce, așa cum arată și datele studiilor, simptomele musculoscheletale cum ar fi durerea de spate sunt printre principalele probleme de sănătate din zonele industrializate.

Participanții la studiu au fost selecționați dintre subiecții unei cercetări aflate în derulare privind cuplurile heterosexuale. Soții aveau 40-50 de ani la începutul studiului și 60-70 de ani la încheiere. La fiecare cinci ani cuplurile au fost filmate în condiții de laborator, în timp ce purtau discuții atât agreabil, cât și în dezacord. Coportamentul de tip agresiv a fost marcat prin prezența indiciilor precum: buze strânse, sprâncene încruntate, tonul vocii ridicat sau scăzut, maxilar încleștat. Comportamentul de refulare - definit ca închiderea emoțională în timpul certurilor - a fost evidențiat prin prezența unor indicii ca rigiditatea facială, rigiditatea mușchilor gâtului și absența aproape totală a contactului vizual.

Studiul nu demonstrează legături de tip cauză-efect între comportament și probleme de sănătate, ci doar asocieri. Asocierea furie-boli cardiovasculare a fost mai puternică, 81% dintre soți prezentând cel puțin un simptom de acest gen (durere în piept și hipertensiune) în 20 de ani de căsnicie.

Studiul a fost publicat online, în revista Emotion. Autorii recomandă conștientizarea comportamentului emoțional și acționarea în consecință - persoanele cu tendință spre furie/agresiune ar putea lua în calcul terapia pentru gestionarea acestor porniri, iar persoanele care își reprimă emoțiile ar putea face un efort să reziste acestui impuls.


Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 30-05-2019 | creare: 16-06-2016 | Vizite: 3076
Bibliografie
Shouting? The 'silent treatment'? How spouses argue linked to physical ills, link: http://medicalxpress.com/news/2016-06-shouting-silent-treatment-spouses-linked.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Timpul înlocuiește micile ciondăneli din cuplu cu umorul
  • Semne de alarmă într-un cuplu (ce ar putea arăta ca relația nu evoluează bine)
  • Nivelul de educație al partenerului influențează sănătatea generală a ambelor persoane din cuplu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum