Chisturi ovariene

06-05-2025
Mona0506
Nu este medic/terapeut
Mona0506
Bună ziua..în urma unei ecografii abdominale mi s au descoperit 3 chisturi cu dimensiunile:19 mm, 12 mm și 8 mm
As dori sa știu dacă s a mai confruntat cineva cu aceasya problema și dacă sunt dimensiuni mari !
Țin sa precizez ca alăptez și ca am și probleme cu menstruația, ba imi vine ba nu..
Va mulțumesc și aștept și eu un răspuns!
2 comentarii
0
06-05-2025, ora 14:53
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua! Din informațiile pe care le oferiți, este vorba de chisturi ovariene descoperite prin ecografie abdominală, posibil funcționale, în contextul unui postpartum cu alăptare și tulburări menstruale.

Ce înseamnă aceste dimensiuni?
- Chisturile de 8 mm, 12 mm și 19 mm sunt considerate mici sau de dimensiuni reduse.
- Până la 25-30 mm, chisturile ovariene sunt, în majoritatea cazurilor, benigne și funcționale – adică apar ca urmare a oscilațiilor hormonale și pot dispărea spontan.
- În contextul alăptării, este normal ca menstruația să fie neregulată sau chiar absentă pentru o perioadă, deoarece prolactina (hormonul alăptării) inhibă ovulația.

Posibile explicații:
- Chisturile pot fi de tip folicular (ovarian funcțional), adică rezultatul unui folicul care nu a ovulat. Acestea sunt frecvente la femeile care alăptează.
- Uneori, tulburările menstruale contribuie la formarea acestor chisturi.

Când trebuie îngrijorare?
- Dacă un chist depășește 5 cm, persistă mai multe luni, sau produce dureri, sângerări anormale, sau alte simptome (balonare, presiune pelvină).
- În cazul tău, dimensiunile nu sugerează ceva alarmant. Totuși, este indicat să faci o reevaluare ecografică la 6-8 săptămâni, pentru a vedea dacă chisturile regresează sau persistă.

Ce este de făcut?
- Nu este nevoie de tratament imediat în majoritatea cazurilor, doar monitorizare.
- Menstruația se poate regla în timp ce alăptarea scade sau încetează complet.
- Dacă ai dureri persistente, sângerări între menstruații sau alte simptome, discută cu medicul ginecolog.
0
06-05-2025, ora 15:05
Mona0506
Nu este medic/terapeut
Mona0506
Va mulțumesc mult!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: