Copil preferat versus copil tolerat

20-08-2022
anathrya
Nu este medic/terapeut
anathrya
Buna seara. Este ora 12 noaptea si nu pot adormi, nu reusesc sa inteleg cum poate o mama sustine ca isi iubeste copilul, fara sa o intereseze ce simte, daca este bine, daca se descurca, daca poate.. Suntem doua surori la parinti, eu sunt cea mai mare si am fost, incepand cu nasterea surorii mele, roata a treia la bicicleta. La 29 de ani, cand m-am despartit de fostul, in miezul iernii, dorind sa ma intorc in casa parinteasca, pentru ca nu aveam unde locui, mi s-a spus ca nu mai am loc acolo, pentru ca locuieste sora-mea cu iubitul ei. A trebuit sa ma descurc sa imi gasesc gazda. Dar mai apoi, am fost solicitata sa ma duc sa o ajut pe mama, ca doar 'e si mama ta, e si casa ta'. Cand m-am angajat si copilul avea 3 ani, i-am cerut ajutorul, plangand, dupa ce nu apucasem sa ii dau nimic de mancare baietelului si mi-a raspuns, senina, ca si ea a crescut 2 copii si s-a descurcat, eu nu sunt in stare sa cresc unul? Cand insa a nascut sora-mea, m-a somat sa vin sa o ajut, pentru ca ea e mama eroina, se sacrifica pentru copii, nu ca mine, care sunt o fiinta comoda, si deci trebuie ajutata. Am avut de curand un puseu de gastrita pe fond nervos (oare de ce??). Nu mi-a adus un bol de mancare, ceva, nu s-a oferit sa ma ajute, s-a bucurat ca nu ii cer nimic, acum insa se tot plange ca sora-mea s-a angajat si nu se mai descurca biata de ea, dupa ce deja ii face mancare, sta cu copiii ei, cautand sa ma determine sa o ajut. Imi spune insa mereu ca ea isi iubeste copiii la fel, nu face diferente si eu acum stau si ma intreb daca ea chiar crede ceea ce spune. Cand o enerveaza ceva la mine, imi spune ca sunt la fel de nebuna ca si tata si ca cine m-ar putea suporta pe mine. Unde este iubirea ei? De ce nu recunoaste macar ca relatia ei cu mine este doar de complezenta? Pe mine m-ar ajuta foarte mult, macar as capata finalitatea de care am nevoie ca sa ma linistesc..
4 comentarii
0
20-08-2022, ora 07:38
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
E o situație complicată. De obicei o mamă nu poate face diferență între copii. Iubirea față de copii este necondiționată. Ceva s-a întâmplat acolo și numai ascultând una din părți nu-i suficient, pentru că poate fi și o percepție greșită asupra situației, poate fi o nevoie mai mare de atenție, de susținere, de protecție și-atunci vezi lucrurile altfel. Când apare un alt copil în familie, primul trebuie pregătit psihic iar mama trebuie să știe să gestioneze situația, pentru că cel mic are nevoie de mai multă atenție și îngrijire, dar cel mare să nu se simtă neglijat. Astfel cel mare rămâne cu impresia că este abandonat chiar și atunci când crește și are impresia că este totdeauna pe locul doi.
V-ar ajuta câteva ședințe de psihoterapie ca să nu vă mai afecteze ce se întâmplă și să vedeți lucrurile dintr-o altă perspectivă.
1
20-08-2022, ora 18:13
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
”Unde este iubirea ei? De ce nu recunoaste macar ca relatia ei cu mine este doar de complezenta? Pe mine m-ar ajuta foarte mult, macar as capata finalitatea de care am nevoie ca sa ma linistesc”

Poate ca finalitatea ar consta in a accepta ca este ceea ce este si nu mai are sens sa asteptati de unde nu are sa vina ce doriti dumneavoastra.

Inteleg ca aveti peste 30 de ani si inca asteptati.Ce?

Cum AR TREBUI sa fie (”iubirea de mama, neconditionata”) si CUM ESTE sunt doua lucruri diferite.

Ramaneti blocata intr-o asteptare care nu se satisface, si nici nu prea sunt semne ca se va intampla, iar asta vine cu dezamagiri.
0
22-08-2022, ora 00:34
anathrya
Nu este medic/terapeut
anathrya
Cred ca nici asta nu m-ar deranja, as trece peste, dar nu reusesc sa spun 'nu'. Mi se tot solicita ajutorul si eu nu reusesc sa pun capat acestei situatii de fapt, nu pot sa le refuz, maica-mea reuseste mereu sa ma faca sa ma simt prost. Replici de genul 'esti o nesimtita, alti copii cum isi ajuta parintii/fratii, tu esti rea, nu ti-e mila de noi' ma fac sa dau inapoi. Nu stiu de ce imi pasa de ce spun ceilalti, daca vad pe cineva suparat pe mine, simt nevoia sa il/o impac, sa imi cer iertare, sa fac tot ce se poate ca sa vad ca nu mai este suparat.
0
22-08-2022, ora 17:02
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Tocmai de-asta v-am recomandat psihoterapie individuală și să învățați să spuneți nu, dar și să nu vă mai afecteze ce fac și ce zic ceilalți.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul monitorizării parentale asupra comportamentelor și experiențelor adolescenților
  • O relație apropiată între copil și părinte este benefică pentru sănătatea mentală și relațiile sociale ale copilului la maturitate
  •